Άνοιξαν και οι Οικολόγοι τον κύκλο της αποτίμησης-Αντιμέτωποι με το φαινόμενο Φειδίας

Την πρώτη της συνεδρία για αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών πραγματοποίησε η Κεντρική Επιτροπή των Οικολόγων, με την απογοήτευση για το 1,3% που εξασφάλισαν στις Ευρωεκλογές να είναι διάχυτη. Αν και ποτέ αυτές δεν ήταν οι «καλές» εκλογές του κινήματος, το οποίο μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια επεδίωξε να αντιμετωπίσει την κάλπη από κοινού με άλλες πολιτικές δυνάμεις, το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρα κακό για τους Οικολόγους, που όχι μόνο κινήθηκαν χαμηλότερα από όλα τα κόμματα της Βουλής, αλλά τους προσπέρασε και το νεοϊδρυθέν Volt.

Σε μεγάλο βαθμό το κακό αυτό αποτέλεσμα αποδόθηκε στο σαρωτικό πέρασμα του Φειδία Παναγιώτου από την κάλπη. Ο νεαρός ευρωβουλευτής φαίνεται να κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας, από την οποία παραδοσιακά οι Οικολόγοι έχουν σημαντικό μερίδιο, ενώ, όπως διαπιστώνουν και τα άλλα κόμματα, επηρέασε σημαντικά την τυπική εκλογική συμπεριφορά, θέτοντας σχεδόν ολόκληρο το κομματικό σύστημα εκτός στόχων. Την ίδια ώρα ανέδειξε κάποιες από τις αδυναμίες που προϋπήρχαν στις πολιτικές δυνάμεις, κάτι που ισχύει και για τους Οικολόγους, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν προβλήματα οργάνωσης και στελέχωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία, υπάρχει μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης της παρουσίας του κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργίας ευκαιριών προβολής των θέσεων τους, η οποίες, όπως σημείωσαν και τα άλλα κόμματα, φαίνεται να μην καταφέρνουν να φτάνουν στο κοινό, με τον τρόπο που γινόταν προηγουμένως. Ως εκ τούτου, διαπιστώθηκε η ανάγκη για αλλαγές, αν και υπάρχει η παραδοχή ότι όσο καλές και αν είναι αυτές, ενδεχομένως να μην αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα τις τάσεις που διαμορφώνονται μέσα στην κοινωνία και λειτουργούν ενάντια των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι η θητεία της τρέχουσας ηγεσίας λήγει στις αρχές του ερχόμενου χρόνου, κάτι που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, αφού ενδεχομένως να επιδιωχθεί να προωθούν αλλαγές από τη νέα ηγεσία. Ήδη, όπως αναφέρουν πηγές, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Άλκης Παπής, δήλωσε πως δεν θα επαναδιεκδικήσει, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, καθώς ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις Ευρωεκλογές.

Δεν αναμένεται επίσης να επαναδιεκδικήσει την προεδρία ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου μετά την παραίτησή του και είχε δηλώσει ότι θα αναλάμβανε τη μεταβατική περίοδο για επιστροφή του κόμματος στην ομαλότητα, μετά την εσωστρέφεια που προκλήθηκε από την αποχώρηση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου και κάποιες συνακόλουθες παραιτήσεις στελεχών. Ως εκ τούτου, στο τιμόνι του κινήματος αναμένεται να βρεθούν νέα πρόσωπα εντός των επόμενων μηνών. Σημειώνεται ότι, πέραν της ανώτατης ηγεσίας, αλλαγές σκυτάλης θα υπάρξουν και συλλογικά και επαρχιακά όργανα των Οικολόγων στο εκλογικό συνέδριο.

Σε στάση αναμονής η ΔΗΠΑ

Ένα κόμμα το οποίο έμεινε πίσω σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών είναι η ΔΗΠΑ, η οποία ξεπέρασε τους Οικολόγους κατά λιγότερο από μία μονάδα, καταγράφοντας χειρότερο ποσοστό από τις Ευρωεκλογές του 2019 που ήταν η πρώτη της επαφή με την κάλπη. Υπενθυμίζεται ότι στο κόμμα, που έθεσε ως εκλογικό στόχο το 7,5% και πήρε μόλις 2,2%, επικρατούσε μεγάλος προβληματισμός και παράπονα.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, με αρκετά στελέχη να ζητούν την πραγματοποίηση συνεδρίου. Μάλιστα υπήρχαν εισηγήσεις και για πολιτικό συνέδριο, και για καταστατικό και για εκλογικό, ώστε να υπάρξει συνολική αναβάθμιση του κόμματος, που να διασφαλίζει την πολιτική του πορεία. Ωστόσο, λόγω της περιπέτειας που είχε με την υγεία του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, ουδέποτε ορίστηκε η συνεδρία για συνέχιση της συζήτησης. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Ιούλη και ο Αύγουστος συνήθως είναι «νεκρός» μήνας για τα κόμματα, δεν αποκλείεται πλέον η δεύτερη συνεδρία να οριστεί μετά το καλοκαίρι, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ
Σ. Στεφάνου: Λύση ΔΔΟ ή διχοτόμηση το διακύβευμα για το ΑΚΕΛ
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Κ. Ιωάννου: Δεν τρέφουμε υπέρμετρες αξιώσεις για την άτυπη συνάντηση στη Ν. Υόρκη
Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή
Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή-Το μομέντουμ του Νετανιάχου και το ρίσκο για το Ισραήλ