Μέτρα στήριξης για τα Παιδιά Αγνοουμένων-«Πρώτη φορά η Πολιτεία, ο ίδιος ο ΠτΔ, δίπλα σε αυτή την ομάδα»
Φοινιώ Σάββα 13:21 - 18 Ιουλίου 2024
Τα αιτήματα των παιδιών αγνοουμένων, που ήταν εκείνα που έζησαν από πρώτο χέρι τις άσχημες συνέπειες της τουρκικής εισβολής, άκουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό, κατά την οποία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως πρόκειται για άτομα της δικής του γενιάς, ενώ έλαβε και την φανέλα με τον αριθμό «1,619», που έγινε σύμβολο για την κατοχή στην Κύπρο.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την ίδρυση της Ομάδας Πρωτοβουλίας, αλλά και γενικά την πρώτη φορά που η Πολιτεία είχε επαφή με τα παιδιά αγνοουμένων. Η συνάντηση διήρκησε περίπου σαράντα λεπτά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από την Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, άκουσε τα όσα έθεσαν ενώπιον του τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων, στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά την ίδρυση της Ομάδας, με στόχο να καθορίσουν γραμμή για τη λήψη πολιτικών, που θα στηρίζουν αυτά τα άτομα, που ήταν τα πιο αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Γεννήθηκα στις 20 Ιουλίου 1974, δεν ξέρω πώς είναι να έχεις μάνα… Δεν πήραμε καμία βοήθεια»
Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις της, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, επεσήμανε πως η Ομάδα αφορά «τα αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής, τα παράπλευρα θύματα της εισβολής. Η απώλεια ενός από τους γονείς και ειδικότερα του πατέρα την τότε εποχή στιγμάτισε τη ζωή αυτών των παιδιών. Πρώτη φορά η Πολιτεία, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντικρίζει αυτά τα παιδιά σε αυτή τη διάσταση. Από την πρώτη στιγμή τα στηρίξαμε και αναδείξαμε αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον πατέρα που έχασαν, αλλά στεκόμαστε δίπλα τους, τους στηρίζουμε για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τους».
Η κα. Αριστοτέλους υπέδειξε ότι «όπως είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αντικρίζονται τα παιδιά αυτά στο γενικότερο σύνολο των ευάλωτων ομάδων της Κύπρου, αλλά θα πρέπει να τους παραχωρηθούν ευεργετήματα, πέραν από αυτά που δικαιούται ο κάθε ευάλωτος πολίτης. Για αυτό και θα εξεταστούν με κάθε σοβαρότητα όλα τα αιτήματα τους από την Πολιτεία».
Ερωτηθείσα αν τα αιτήματα αυτά αφορούν ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν έγκρισης από τη Βουλή, η κα Αριστοτέλους είπε ότι «βασικά θα εξεταστούν από τα αρμόδια Υπουργεία, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, με απώτερο σκοπό τη θετική προσέγγιση, ως οι οδηγίες του Προέδρου, των αιτημάτων των παιδιών των αγνοουμένων».
Σε ερώτηση αν τα αιτήματα αφορούν επιδόματα, η κα Αριστοτέλους είπε ότι «σίγουρα η οικονομική στήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι θέμα που θα εξεταστεί με τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και η ψυχολογική στήριξη την οποία αυτά τα παιδιά εδώ και 50 χρόνια δεν έχουν λάβει. Αντιλαμβάνεστε, είναι τραγικό το γεγονός να μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά μόνα, με ένα γονέα, και ειδικότερα τον καιρό εκείνο, χωρίς την παρουσία του πατέρα και σε μια πολυμελή οικογένεια με τόσες στερήσεις. Αυτά τα παιδιά αντικρίζονται ως ήρωες από την Πολιτεία».
Από πλευράς της, η πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων, Δέσποινα Γρηγορίου σημείωσε πως σήμερα τιμήθηκαν πραγματικά τα πενηντάχρονα της κυπριακής τραγωδίας του 1974, επειδή για πρώτη φορά το κράτος, όπως είπε, αντιμετώπισε κατά πρόσωπο το μεγαλύτερο δράμα της τραγωδίας, τα παιδιά των αγνοουμένων.
«Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων συνάντησε μετά από πρόσκληση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζητήσαμε μαζί του θέματα που αφορούν τα παιδιά των αγνοουμένων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για την πρόσκληση που λάβαμε. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον».
Η κα. Γρηγορίου έκανε και μία έκκληση προς όλα τα παιδιά αγνοουμένων, ώστε να επικοινωνήσουν με το γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, ώστε να δηλώσουν τα στοιχεία τους και αν εγγραφούν στους καταλόγους. Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως μέχρι στιγμής, εγγεγραμμένα παιδιά αγνοουμένων είναι περίπου 400. Κληθείσα να σχολιάσει την έκκλησή της, η πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο μητρώο και υπέδειξε πως «με τη βοήθεια της κας. Αριστοτέλους και σήμερα και του Προέδρου θα καταρτίσουμε τον κατάλογο».
Αναφορικά με την προσπάθεια τους να γίνουν σωματείο, διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει, η κα. Γρηγορίου επεσήμανε πως «κατατίθενται τα καταστατικά σύντομα. Θα επιλαμβάνεται των θεμάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι σύζυγοι των αγνοουμένων».
Καταληκτικά, η κα. Γρηγορίου ευχαρίστησε την Άννα Αριστοτέλους για τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Παιδιών Αγνοουμένων.