Νέο πρωτάθλημα με τα ίδια προβληματικά μέτρα στα γήπεδα-Δυσφορία Αρχής Αδειότησησης
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 18 Ιουλίου 2024
Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για ακόμη μια χρονιά σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει του νέου πρωταθλήματος, αφού οι στόχοι που τέθηκαν για δημιουργία λογισμικού, το οποίο θα εντοπίζει πιο εύκολα οποιονδήποτε παραβάτη εντός των γηπέδων, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της κάρτας φιλάθλου, δεν θα υλοποιηθούν πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής χρονιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Το πλάνο της Αρχής Αδειοδότησης για τη βία-Ταυτοποίηση, άμεση σύλληψη και ανανέωση κάρτας φιλάθλου
Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, είχε παρουσιάσει το πλάνο της σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Λάρνακα, ώστε να αυστηροποιηθούν οι ελέγχει και να επιχειρηθεί μείωση της βίας στα γήπεδα, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία από τον ΚΟΑ λογισμικού, που θα ταυτοποιεί σχεδόν αμέσως ένα πρόσωπο που έχει παραβατική συμπεριφορά εντός του γηπέδου, ώστε να συλλαμβάνεται σε χρόνο ρεκόρ. Για την υλοποίηση του πλάνου, χρειαζόταν ουσιαστικά η ολοκλήρωση του λογισμικού, η τοποθέτηση καμερών σε συγκεκριμένα σημεία των γηπέδων, αλλά και η ανανέωση της κάρτας φιλάθλου, η οποία δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια και δεν ανανεώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς, βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και ακόμα τίποτα από τα πιο πάνω δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα το νέο πρωτάθλημα να ξεκινά με τα υφιστάμενα δεδομένα. Δεδομένα, που όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, προκαλούν την απογοήτευση του προέδρου της Αρχής Αδειοδότησης, Γιώργου Καρά, ο οποίος εκτιμά ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, το πλάνο θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο κ. Καράς, «ο KOA θέλει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να εγκαταστήσει το νέο λογισμικό σύστημα, το οποίο θα κάνει πιο ικανοποιητική ταυτοποίηση των προσώπων. Μετά την εγκατάσταση του νέου συστήματος, θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης νέας κάρτας φιλάθλου, με νέα φωτογράφηση, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νέου λογισμικού προγράμματος».
Σε σχέση με την τοποθέτηση καμερών, υπέδειξε ότι έχουν αναγκάσει τους ιδιοκτήτες των γηπέδων να αποστείλουν χωροταξικό σχέδιο, ώστε να ενημερωθούν οι Αρχές για τις θέσεις των καμερών που θα τοποθετηθούν σε κάθε γήπεδο. Ωστόσο, θέση της Αστυνομίας, όπως τους διατυπώθηκε, είναι πως «δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί η Αστυνομία, εάν οι θέσεις που θα τοποθετηθούν οι κάμερες είναι ικανοποιητικές και πρέπει όταν λειτουργήσει το σύστημα και δουλεύει ο χειριστής στο κέντρο ελέγχου να δούμε εάν υπάρχουν σκοτεινά σημεία ή όχι».
Ο πρόεδρος της Αρχής Αδειότησης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, διότι διαβλέπει πως θα χαθεί άλλη μια χρονιά και στην ουσία θα τρέχουμε κατόπιν εορτής να ψάχνουμε την αιτία που οδήγησε σε επεισόδια, τραυματισμούς κτλ.
Προσωπικά, δήλωσε ο κ. Καράς, «είμαι απογοητευμένος που για ακόμα μια χρονιά δεν μπορούμε να κάνουμε ταυτοποίηση των προσώπων, διότι πιστεύουμε ως Αρχή Αδειοδότησης ότι εάν μπορούσε να γίνεται η ταυτοποίηση σε 2-3 λεπτά θα ήταν πολύ εύκολη η κατάσταση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια χρονιά δεν μπορεί αυτό να γίνει».
Τόνισε ακόμα πως «με τους καλύτερους οιωνούς εάν λειτουργήσει το νέο λογισμικό τον Σεπτέμβρη και μετά χρειάζονται άλλοι τρεις μήνες για έκδοση νέας κάρτας φιλάθλου, άρα στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμα τον Γενάρη. Μετά, με βάση το νέο λογισμικό θα δούμε και τι αδυναμίες έχουν τα υφιστάμενα συστήματα κλειστών κυκλωμάτων στα γήπεδα».
Αδειοδοτήθηκαν τέσσερα γήπεδα-Δεν υπέβαλαν αίτηση τα υπόλοιπα
Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις αδειδοτήσεις των γηπέδων, μόνο ευοίωνα δεν είναι τα δεδομένα που επικρατούν, αφού ένα μήνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, έγκριση για αδειοδότηση έλαβαν μόλις τέσσερα από τα εννέα γήπεδα πρώτης κατηγορίας. Πρόκειται για το στάδιο Αλφαμέγα στη Λεμεσό, το ΓΣΠ στη Λευκωσία, το ΑΕΚ Αρένα στη Λάρνακα και το Στέλιος Κυριακίδης στην Πάφο.
Κληθείς να τοποθετηθεί για την αδειδότηση του Στέλιος Κυριακίδης, το οποίο είναι ένα γήπεδο που ενδεχομένως να γινόταν ανακαίνισή του και το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει έντονη συζήτηση επ’ αυτού, ο κ. Καράς ανέφερε πως «έχει αρκετά θέματα, ωστόσο οι μηχανικοί που το είδαν δεν έκριναν ότι υπάρχει κάτι επικίνδυνο. Εμείς βλέπουμε την ασφάλεια του γηπέδου. Από την ώρα που η τοπική Αρχή εκδίδει άδεια του γηπέδου, έχει την έγκριση της ΗΜΥ, της Πυροσβεστικής και των μηχανικών, μπορεί να εκδοθεί η άδεια. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το γήπεδο σαν γήπεδο, αλλά δεν κινδυνεύει κάποιος που θα μπει μέσα».
Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα γήπεδα, δηλαδή το Στάδιο Γλαύκος Κληρίδης στην Περιστερώνα, το Αντώνης Παπαδόπουλος και το Στάδιο Αμμόχωστος στη Λάρνακα, το Δασάκι Άχνας και το Τάσος Μάρκου στο Παραλίμνι, όχι μόνο δεν άρχισε η εξέταση των αιτήσεων, αλλά δεν υποβλήθηκαν καν από τις ομάδες που τα κατέχουν ή που τα διαχειρίζονται.
Ερωτηθείς για το κατά πόσον κινδυνεύει οποιοδήποτε γήπεδο να μην αδειοδοτηθεί, ο κ. Καράς ανέφερε ότι «εάν φέρουν άδειες λειτουργίας από τις τοπικές Αρχές και όλα τα προαπαιτούμενα, εμείς οφείλουμε να τα αδιεοδοτήσουμε. Πρέπει να δούμε αν έγιναν μελέτες για στατική επάρκεια και λοιπά».