Α. Βαφεάδης: Ύψιστη προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση

Ύψιστη προτεραιότητά της διακυβέρνησηw του Προέδρου Χριστοδουλίδη η επίλυση του Κυπριακού και «η επανένωση του πολύπαθου νησιού μας», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλε αγώνα για να καταστήσει δυνατό τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και επανέλαβε πολλές φορές την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Crans Montana».

«Διαπραγματεύσεις για μια λύση, η οποία θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βασισμένη στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», είπε ο κ. Βαφεάδης, σε επιμνημόσυνο λόγο για τους πεσόντες και αγνοουμένους κατά την τουρκική εισβολή της Κοινότητας Κάμπου.

Ο κ. Βαφεάδης είπε ακόμη ότι «αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν παρά τις δυσκολίες, παρά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς».

«Η Κύπρος που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας είναι μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυητικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Μια πατρίδα, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν και θα εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

«Και υποσχόμαστε ότι οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν μέχρι να υλοποιήσουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι «το δράμα των αγνοουμένων κρατά ανοιχτές τις πληγές της εισβολής μέχρι σήμερα», ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στηρίζει τις προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, προκειμένου να εξακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου».

«Είναι χρέος μας και ευθύνη απέναντι στους ήρωές μας, απέναντι στην πατρίδα μας, την ιστορία μας. Mα πάνω απ’ όλα είναι ευθύνη μας προς τις οικογένειες τους, που μέχρι σήμερα αναμένουν καρτερικά να ακούσουν οποιαδήποτε είδηση για τους αγαπημένους τους», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «υποχρέωση και εθνικό μας καθήκον είναι η μνήμη των ηρώων και αγνοουμένων μας να μην ξεχαστεί ποτέ».

«Άνθρωποι της καθημερινότητας, οι οποίοι, γνωρίζοντας πως οι ορδές του βάρβαρου εισβολέα είναι πολυάριθμες, ρίχτηκαν στη μάχη για την υπεράσπιση της πατρίδας τους ως άλλοι Σπαρτιάτες, για να φυλάξουν Θερμοπύλες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα