Πώς απαντά ο Αναστασιάδης για Τσαβούσογλου και εγγυήσεις

Απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα όσα του καταλογίζονται στο Κυπριακό, περί συζητήσεων για δύο κράτη, κλήθηκε να δώσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο podcast του ΑΝΤ1. Αναφέρθηκε στη δήλωση του Τουμάζου Τσιελεπή ότι δέχτηκε η Τουρκία σε έγγραφο να καταργηθούν οι εγγυήσεις και διερωτήθηκε «μέχρι πού μπορεί να φτάσουν; Πόση διαστροφή;». Διερωτήθηκε ακόμη γιατί το θυμήθηκαν οκτώ χρόνια μετά και γιατί δεν το είπαν στον κ. Μαυρογιάννη, που ήταν ο υποψήφιός τους.

«Η ακρίβεια των όσων καταγράφονται προέρχεται από συγκεκριμένη τεχνολογία, την οποία έφερε ο καθένας. Συνεπώς, αυτά τα οποία μπορεί να λέει, όχι μόνο διαψεύδονται από τις ηχογραφήσεις αλλά και μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Απολογήθηκε στο τέλος ο κ. Γκουτέρες, διότι παρερμήνευσε αυτά που θεώρησε ότι του είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των εγγυήσεων και ημερομηνίας λήξεως των εγγυήσεων. Αυτό που είπε είναι ότι το review clause, να γίνεται αντί 15, στο μέλλον κάθε 10 χρόνια», είπε. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι δεν κατάλαβε καλά ο ΓΓ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως «έδινε την εικόνα ότι αν υπαναχωρούσαμε εμείς σε θέσεις που ήθελε η Τουρκία, έλεγε στον ΓΓ ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δημιουργική η Τουρκία». Υπέδειξε ότι η κατοχική χώρα έλεγε από το Κραν Μοντανά πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των εγγυήσεων.

Πρόσθεσε πως οι γραπτές θέσεις της τουρκικής πλευράς προς τα ΗΕ έλεγαν ρητώς ότι δεν δέχονταν να καταργηθούν οι εγγυήσεις. Έλεγαν εμείς δεν δεχόμαστε χωρίς εγγυήσεις, εκείνο που δεχόμαστε είναι review clause. «Αναθεώρηση, όχι κατάργηση», σχολίασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Τα πρακτικά υπάρχουν. Και την ώρα που θα γράφεται το βιβλίο για το Κραν Μοντανά, τότε είναι που πολλοί θα μετανιώσουν, γιατί εξ’ αποστάσεως ήξεραν περισσότερα από όσους έζησαν και βίωσαν εκείνο το βράδυ την τραγωδία που περάσαμε. Γιατί είχαμε κάνει πραγματική πρόοδο στο Κυπριακό, οφείλω να πω», υπέδειξε. Πρόσθεσε πως η τραγωδία είναι πως γίνονται «αποκαλύψεις» από όσους δεν ήταν παρόντες.

«Ακούω φαιδρότητες, ότι σηκώθηκε και έφυγε ο Αναστασιάδης, από ανθρώπους δεν ήταν παρόντες», τόνισε, παραπέμποντας και στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτά που λέει.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι συζήτησε ατύπως με τον τότε Τούρκο ΥΠΕΞ τη λύση δύο κρατών, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως άκουσε πολλές φαιδρότητες. Παρέπεμψε σε συνέντευξη του Τσαβούσογλου στον «Πολίτη», ο οποίος είχε δηλώσει πως ο Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του για πιο χαλαρή ομοσπονδία και ιδέες. Ανέφερε ότι ο ίδιος έχει πολύ γνωστή θέση περί αποκέντρωσης εξουσιών, την οποία είχε υποβάλει και στο Εθνικό Συμβούλιο, από τον Απρίλιο του 2010. Η άποψή του, είπε, ήταν η ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και ότι αν οι Τ/κ είχαν για τα πάντα θετική ψήφο, το κράτος θα ήταν παράλυτο. Αυτά είπε και στον κ. Τσαβούσογλου, διευκρίνισε ο τέως Πρόεδρος.

Διερωτήθηκε γιατί ο κ. Τσιελεπής και ο κ. Κυπριανού του ΑΚΕΛ δεν τον κατήγγειλαν πριν από οκτώ χρόνια και το κάνουν σήμερα. «Πότε θα υπάρξει σοβαρότητα σε αυτόν τον τόπο;», διερωτήθηκε.

Δειτε Επισης

Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Ελάχιστοι οι Ε/κ που έχουν καταφύγει στην "επιτροπή ακίνητης περιουσίας"
Με ΕΕ και ΟΗΕ απαντά η Κυβέρνηση στις προκλήσεις κατοχικού καθεστώτος
Κλείδωσε η τριμερής των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
Τους 28 Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες του δημοσιοποίησε ο ΔΗΣΥ