Απέρριψε πρόταση για άνοιγμα μόνο της Μιας Μηλιάς και όχι δύο οδοφραγμάτων ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι η πρόταση της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, την οποία απέρριψε σχετιζόταν με το άνοιγμα οδοφραγμάτων.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η πρόταση απορρίφθηκε αφού είχε προηγηθεί η απόρριψη, από την τουρκική πλευρά, του ανοίγματος δύο οδοφραγμάτων, ενός που πρότεινε η ελληνοκυπριακή και ενός που είχε προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η τελική πρόταση αφορούσε μονομερές άνοιγμα της Μιας Μηλιάς, ενώ η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς προνοούσε, παράλληλο άνοιγμα της Μιας Μηλιάς και του οδοφράγματος είτε στο Πυρόι, είτε στην περιοχή Πύργου.

Στη συνέντευξη στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η δημιουργία προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών παρά η επίρριψη ευθυνών από την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα. «Σίγουρα δεν θα οδηγηθεί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή αναφορές περί επίρριψης ευθυνών που θα οδηγήσουν και σε τερματισμό της όποιας προσπάθειας υπάρχει», είπε. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σαφώς και θα ήθελε να υπάρχουν αναφορές στην επιτολή της στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην κατοχή.

Ο Πρόεδρος είπε πως «είναι λανθασμένη εκτίμηση ότι επιχειρείται να προχωρήσουμε με μια εξελικτική διαδικασία. Εκείνο που επιδιώκεται είναι να επιλυθούν τα θέματα εκείνα που είναι διαχρονικά. Οι έντονες, οι πιο σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν επιχειρείται να βρεθεί αντικατάστατο της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ποτέ δεν τέθηκε στον ίδιο, από οποιοδήποτε συνομιλητή του, θέμα συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Πηγή: ΡΙΚ

Δειτε Επισης

Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Με τον Βαβούσκο θα δοκιμάσουν να παρουσιαστούν οι μοναχοί-Δεν τους ανέλαβε ο νέος δικηγόρος
Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στην Τουρκία, λόγω απειλής για βόμβα
Οι επιστημονικές εξετάσεις θα καταδείξουν τα αίτια θανάτου του μουμιοποιημένου άντρα
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Επιχείρηση διάσωσης 27χρονου που υπέστη επιληπτικό επεισόδιο στη θάλασσα
Μοιραία βουτιά για 87χρονο-Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στην Πάφο