Σε υψηλό 43 ετών η συμμετοχή στις Γαλλικές εκλογές-Αγωνία για την επόμενη μέρα
15:07 - 07 Ιουλίου 2024
Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες, με τον ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, εώς το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή ήταν 26,63%, αυξημένη από τον πρώτο γύρο που ήταν 25,9%.
Η αύξηση της συμμετοχής είναι ακόμη υψηλότερη αν σκεφτεί κανείς ότι στην αντίστοιχη εκογική διαδικασία του 2022, η συμμετοχή έφτασε μόλις και μετά βίας το 18,99%, ενώ όπως σημειώνεται πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τις βουλευτικές εκλογές του 1981 όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,3%.
Σήμερα, λοιπόν, οι Γάλλοι ψηφίζουν για τις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, καθώς από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλεγεί 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.
Τα σενάρια για τη θέση του πρωθυπουργού
Το άρθρο 8 του Συντάγματος της χώρας αναφέρει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, επομένως ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προσφέρει την πρωθυπουργική θέση στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η Εθνική Συσπείρωση.
Το κόμμα έχει ορίσει ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον επικεφαλής του, Ζορντάν Μπαρντελά, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι θα απορρίψει τη θέση εάν το κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 289 εδρών στο Κοινοβούλιο.
Δεδομένου ότι το γαλλικό Σύνταγμα δεν ορίζει τα κριτήρια επιλογής του πρωθυπουργού, οι επιλογές του Μακρόν είναι οι εξής:
- Είτε να δημιουργηθεί συμμαχία των κομμάτων που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας τις προηγούμενες δεκαετίες.
- Είτε να γίνει πρόταση προς τηνΑριστερά που θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Όλα θα κριθούν, λοιπόν από το ποσοστό που θα εξασφαλίσει η Εθνική Συσπείρωση, με τα σενάρια να είναι τα ακόλουθα:
- Εάν κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων και αποδεχθεί τη θέση του πρωθυπουργού και θα ξεκινήσει η περίοδος «συγκατοίκησης» με τον Μακρόν.
- Εάν αναδειχθεί η νέα μεγαλύτερη δύναμη χωρίς να καταφέρει να πάρει την εξουσία, θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να επιβάλει τροποποιήσεις στα κυβερνητικά σχέδια του Μακρόν.
- Εάν, τέλος, εξασφαλίσει την πλειοψηφία, έχει πολλές πιθανότητες να καλύψει τη θέση του πρωθυπουργού με πρόσωπο που έχει επιλέξει το ίδιο το κόμμα.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, η Γαλλία φαίνεται ότι εισέρχεται σε μια περίοδο πολιτικού χάους, με τον Μακρόν να μην μπορεί να προκηρύξει άλλες βουλευτικές εκλογές για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Η ψηφοφορία διεξάγεται τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι χρειάζεται. Η Γαλλία δεν επρόκειτο να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές μέχρι το 2027, αλλά ο Μακρόν προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία -η πρώτη φορά που ένας Γάλλος ηγέτης το έκανε από το 1997- αφού το κόμμα του συντρίφτηκε από το RN στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως εκτιμά το CNNi. Τα σχέδια δαπανών του κόμματος – τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα – έχουν θορυβήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μπορούσαν να βάλουν τη Γαλλία σε τροχιά σύγκρουσης με τους περιοριστικούς νόμους περί δαπανών των Βρυξελλών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας εισέρχεται η Γαλλία-Εκτιμήσεις για μακρά περίοδο πολιτικής αναταραχής
Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σκηνικό, μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα προωθήσει τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά, σε μια εποχή που το κέντρο προσπαθεί να παραμείνει ενωμένο σε ζητήματα όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.
Μεταξύ του RN και της απόλυτης πλειοψηφίας βρίσκεται το NFP, το οποίο περιλαμβάνει πιο ριζοσπαστικές προσωπικότητες όπως ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τρεις φορές υποψήφιος για την προεδρία και αρχηγός του κόμματος «La France Insoumise».
Ενώ οι σύμμαχοι του Ensemble του Μακρόν δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν το RN να έρθει στην εξουσία, αρνήθηκε να συνεργαστεί ή να υποστηρίξει υποψηφίους από το κόμμα του Μελανσόν. Ο Γκάμπριελ Ατάλ, ο προστατευόμενος του Μακρόν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, έχει ορκιστεί να μην συνάψει ποτέ συμμαχία με τον Μελανσόν.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 μ.μ. τοπική ώρα, (21.00 ώρα Ελλάδας), με το exit poll να ανακοινώνεται λίγα λεπτά αργότερα και τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Περίπου 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία υπό τον φόβο επεισοδίων εν όψει της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
Όπως μεταδίδει ο Guardian ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προέτρεψε τον κόσμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωωσης να «απορρίψουν το κλίμα βίας και μίσους που επικρατεί», προσθέτοντας ότι δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας.
Στο ίδιο μήκως κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό που είπε: «Η βία δεν είναι ποτέ η λύση» τόνισε η Τεβενό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δεν το λέω μόνο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά περισσότερο ως κόρη μεταναστών και μητέρα μικτών παιδιών. Δεν το κάνουν πλέον ανώνυμα, αλλά με ακάλυπτα πρόσωπα και μάλιστα με κάποια περηφάνια».
Η πολιτική βία αυξήθηκε κατακόρυφα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε αιφνιδίως τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Από τότε μέχρι σήμερα, οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 50 σωματικές επιθέσεις σε υποψηφίους και κομματικά στελέχη.
Ενδεικτικά, τέσσερις νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες κατηγορούμενοι για επίθεση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Πρίσκα Τεβενό, όταν μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός της ομάδα της τοποθετούσαν προεκλογικές αφίσες σε προάστιο έξω από το Παρίσι.
ΔΙΑΒΑΣΤ ΕΔΩ: Τα δεδομένα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών και οι στρατηγικές αποσύρσεις