Δεν άρεσε στον Τατάρ ο διορισμός Χαν-«Μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες»

Ο διορισμός του Ειδικού Απεσταλμένου για την Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί μονομερή προσπάθεια που αγνοεί τις πολιτικές πραγματικότητες και τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εμπλακεί σε καμία διαδικασία χωρίς τη συγκατάθεσή της τ/κ πλευράς.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι διόρισε τον Γιοχάνες Χαν για να συμβάλει στην αναζήτηση συμβιβασμού στο Κυπριακό, ωστόσο το λεκτικό στην ανακοίνωση του διορισμού "αποκαλύπτει σαφώς τον στόχο της ε/κ πλευράς να προετοιμάσει ξανά το έδαφος για την εξαντλημένη θέση της ομοσπονδίας και να ενισχύσει αυτόν τον διάλογο".

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι "η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε μετά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «νέα ατμόσφαιρα» διεξάγεται τηρώντας την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί".

Ωστόσο, πρόσθεσε, "αυτός ο μονομερής διορισμός που έγινε από την ΕΕ σε απάντηση στις πιέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αντί να συμβάλλει στο έδαφος διαλόγου που διαμορφώνεται σε αυτή τη νέα ατμόσφαιρα, χρησιμεύει για να καλύψει τις αδιάλλακτες πολιτικές που επιβάλλονται από την ελληνοκυπριακή ηγεσία", ισχυρίστηκε. 

Λέγοντας ότι το όραμά τους για μια λύση στο Κυπριακό είναι σαφές, ο Τατάρ είπε ότι έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και βασίζεται στη συνεργασία των δύο 'κρατών' στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. 

"Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα υποχώρησης από αυτό το όραμα", δήλωσε.

Είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβει ότι "η βούληση και η κυριαρχία του τουρκικού λαού της Κύπρου δεν μπορούν να αγνοηθούν". 

"Μια δίκαιη, μόνιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί είναι δυνατή μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο λαών σε ισότιμο καθεστώς και βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό" είπε. 

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι "η ΕΕ δεν μπορεί να εμπλακεί σε καμία διαδικασία χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Ως τουρκική πλευρά της Κύπρου, θα συνεχίσουμε τις στενές μας επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά και με τρόπο προσανατολισμένο στα αποτελέσματα στο πλαίσιο των έξι πρωτοβουλιών που συμφωνήθηκαν με την κ. Ολγκίν που θα φτάσει στο νησί στο τέλος του μήνα" κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Κ. Κόμπος: Προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες για επαναπατρισμό Κυπρίων υπηκόων
Με δύο αλλαγές κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις
Επιβεβαίωσε ύπαρξη αμερικανικών αεροσκαφών στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου ο Πάλμας-«Απομακρυσμένοι οι κίνδυνοι»
Στην Αθήνα με ασφάλεια 22 Κύπριοι πολίτες-Επέστρεψαν από το Ισραήλ και το Ιράν
Αριστοτέλους: Αναβαθμίζοντας τη στρατηγική υπόσταση, θωρακίζουμε κρατική οντότητα
Επισκέψεις Προέδρου στις Βαλτικές χώρες, αρχή με επίσημη επίσκεψη στη Λετονία
Αυτά είναι τα στοιχεία επικοινωνίας πρεσβειών για τους Κύπριους πολίτες στη Μέση Ανατολή
Κοινή δήλωση από τη «βουλή» για το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ζήτησε ο Τατάρ-Θέλει να καλύψουν την επιπολαιότητά του
Καταδίκη και απόρριψη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού Τουρκίας από το ΥΠΕΞ-Περιλαμβάνει περιοχές της ΑΟΖ
Προσπάθειες Κύπρου με χώρες της περιοχής για αποκλιμάκωση-«Εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη η κατάσταση»