Θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου και ισότιμη εκπροσώπηση προωθείται στη Βουλή

Την αυταπάγγελτη συζήτηση του ενδεχομένου θεσμοθέτησης του Εθνικού Συμβουλίου, ούτως ώστε να διατηρήσει τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα αλλά να αντανακλά τη λαϊκή επιθυμία, ζητά μέσω επιστολής του προς τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής ο βουλευτής Αμμοχώστου της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή.

Στην επιστολή του που τιτλοφορείται «Αυταπάγγελτη εγγραφή θέματος και πρόθεση προώθησης πρότασης νόμου για συμμετοχή κομμάτων, ανεξάρτητων υποψηφίων και θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου», ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως θεωρεί πως το θέμα θα πρέπει αρχικά να εγγραφεί ως αυταπάγγελτο, ώστε στο πλαίσιο της συζήτησης να καταγραφεί η θέση της Κυβέρνησης, κατά πόσο, δηλαδή, προτίθεται να ρυθμίσει το ζήτημα που θέτει με νομοσχέδιο. Ο ίδιος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προωθήσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, με στόχο τη θεσμοθέτηση και τη δικαιότερη εκπροσώπηση κομμάτων, συνδυασμών και ανεξάρτητων υποψηφίων στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι, μέσα στον χρόνο, το Σώμα ανέκαθεν λειτουργούσε με βάση τους κανόνες που έθετε ο εκάστοτε Πρόεδρος, ενώ κατά καιρούς αποτέλεσε πεδίο μαχών ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αν και κατατίθενται ιδέες και απόψεις από τα κόμματα, επί της ουσίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κάποια υποχρέωση να τις ακολουθήσει ή να τις υιοθετήσει, ενώ στο παρελθόν προέκυψαν και διάφορες κατηγορίες και αντιπαραθέσεις, που σχετίζονταν με διαρροές, σημαδεμένα έγγραφα κτλ. Επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο πλαίσιο, πέραν της δύναμης της συνήθειας, ενώ το μόνο δεδομένο ως προς τη συμμετοχή είναι η εκπροσώπηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, με την πρόταση νόμου επιδιώκει να διασφαλίσει την ισότιμη εκπροσώπηση, ώστε η φωνή του λαού να ακούγεται ξεκάθαρα σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής. Ο κ. Γιακουμή προτείνει όπως κόμματα και συνδυασμοί που λαμβάνουν τουλάχιστον το 3,6% στις πολιτειακές εκλογές, Βουλευτικές ή/και Ευρωεκλογές, να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο. Εισηγείται, παράλληλα, όπως υπάρξει πρόνοια συμμετοχής και για τους ανεξάρτητους υποψηφίους, εφόσον καταφέρουν να εξασφαλίσουν το 7,2% της ψήφου. «Επισημαίνω τη σημαντικότητα αυτής της πρότασης, καθώς στις πρόσφατες Ευρωεκλογές ένας ανεξάρτητος υποψήφιος έλαβε σχεδόν το 20% των ψήφων (71,330). Θεωρώ αδιανόητο ένας υποψήφιος με τόσο υψηλή αποδοχή από τους πολίτες, να μην έχει το δικαίωμα συμμετοχής», εξήγησε, αναφερόμενος στον Φειδία Παναγιώτου.

Θέση του Μιχάλη Γιακουμή είναι πως είναι καιρός το Εθνικό Συμβούλιο να θεσμοθετηθεί με νόμο ως πολιτικό σώμα και να οριστεί ποιοι, πώς και γιατί συμμετέχουν σε αυτό, όπως επίσης και να καθοριστεί θεσμικά ο τρόπος λήψεως αποφάσεων, κάτι που έχει αποτελέσει σημείο τριβής στο παρελθόν.

Ως ένα συμβουλευτικό, μη θεσμοθετημένο όργανο, η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και μέσα στον χρόνο υπήρξαν αρκετές διαφοροποιήσεις αλλά και έντονες διαφωνίες για το θέμα. Μάλιστα ο κ. Γιακουμή προέβη και σε σχετική ιστορική αναδρομή, επισημαίνοντας τα διάφορα στάδια από την περίοδο της αγγλοκρατίας στην επανασύστασή του μετά την εισβολή και στο σήμερα, η οποία είναι ενδεικτική των προβλημάτων που υπάρχουν στη λειτουργία του Σώματος, ακριβώς λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν κατά καιρούς από Προέδρους και κόμματα. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις σοβαρές διαφωνίες που προέκυψαν επί Σπύρου Κυπριανού, ως προς το κατά πόσον το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς και τον τρόπο λήψεως αποφάσεων. Επίσης σημείωσε τη σύγκρουση που προέκυψε επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του ΔΗΣΥ μέχρι το 2008.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του Σώματος. Επεσήμανε, ωστόσο ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ισότιμης εκπροσώπησης, με στόχο ένα δικαιότερο και πιο αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα. Για αυτό και ζήτησε την εγγραφή του θέματος στη Βουλή, ώστε να μπορέσουν να συζητηθούν διάφορα σενάρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό