Καλείται να σβήσει τις φωτιές που άναψαν οι καθηγητές για τα ΚΙΕ η Μιχαηλίδου-Βλέπει ξανά συντεχνίες

Ρόλο πυροσβέστη καλείται να διαδραματίσει για ακόμη μία φορά η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, καθώς πρέπει να σβήσει τις φωτιές που έχει ανάψει η κόντρα που ξέσπασε, ανάμεσα στους καθηγητές της ΟΕΛΜΕΚ και των Κρατικών Ινστιτούτων Ενημέρωσης, με φόντο τη στελέχωση. Προς αυτό το σκοπό, η υπουργός Παιδείας έχει καλέσει εκ νέου τις συντεχνίες σε συνάντηση, με απώτερο στόχο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη, ώστε να μην υπάρξει θυματοποίηση κάποιου εκπαιδευτικού.

Η έντονη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά την οποία η ΟΕΛΜΕΚ επανέλαβε την θέση της ότι πρέπει να γίνεται ο διορισμός των εκπαιδευτικών, που θα στελεχώνουν τα ΚΙΕ, μέσω του καταλόγου των διοριστέων, κάτι που γίνεται πλέον και στην Δημοτική, μετά την κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, έχει δυναμιτίσει περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα. Ουσιαστικά, αυτό που ζητά η ΟΕΛΜΕΚ είναι να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο διορισμού εκπαιδευτικών, όπως εκείνο που ακολουθείται στα ΚΙΕ Δημοτικής Εκπαίδευσης και να ακολουθείται το ίδιο πρόγραμμα με τα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ η Επ. Παιδείας-Το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ

Μία τοποθέτηση που ωστόσο, αντικειμενικά δεν είναι εφικτό, δεδομένου ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση δεν υπάρχουν ειδικότητες, κάτι που σημαίνει ότι ένας εκπαιδευτικός μπορεί να καλύψει το φάσμα του προγράμματος. Σε αντίθεση με τη Μέση Εκπαίδευση που για κάθε μάθημα απαιτείται και ένας καθηγητής, που έχει εξειδικευμένες γνώσεις για το κάθε μάθημα, ενώ όσο αφορά στο πρόγραμμα διδασκαλίας, επίσης είναι ανέφικτη η εισήγηση, καθώς η ύλη που καλύπτεται στα ΚΙΕ είναι διαφορετική από το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων.

«Ξέρουμε ότι για το 2024-2025, η στελέχωση των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης θα γίνει με το μητρώο των εκπαιδευτικών που έχουν και θέλουμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δεν θέλουμε να δούμε ότι κάθε χρόνο χάνεται και ένα πρόγραμμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στελέχωση με το μητρώο των ΚΙΕ», εξήγησε στον REPORTER η οργανωτική γραμματέας των εκπαιδευτικών ΚΙΕ της ΣΕΚ, Κυπρούλλα Κυπριανού.

Πέραν τούτου, μία άλλη εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ, την οποία φαίνεται ότι στηρίζει σθεναρά η ηγεσία της οργάνωσης, είναι ότι πρέπει να μετατραπούν τα ΚΙΕ σε Ολοήμερα σχολεία. Ωστόσο, με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, κρίνεται αρκετά δύσκολο να γίνει αυτό, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές για να γίνει αυτό.

«Είναι εύκολο πράγμα να ζητούν συμβάσεις, όμως πρέπει να γνωρίζουν κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν αυτές οι συμβάσεις πρακτικά ή όχι. Επίσης, η ΟΕΛΜΕΚ είχε αναφέρει πως πρέπει να δώσουν εξετάσεις οι συνάδελφοι των ΚΙΕ, κάτι που γίνεται. Όμως, από τη στιγμή που δεν θα μετρηθεί η προϋπηρεσία τους, πώς θα συναγωνιστούν τους συναδέλφους της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Γι’ αυτό άρχισε να γίνεται ο κατάλογος των διορισίμων ατελείωτος. Επίσης, αυτή η θέση εμπεριέχει τον κίνδυνο ο καθηγητής που τόσα χρόνια ήταν θύμα της αγοράς υπηρεσιών, να μείνει άνεργος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουντώνει η κόντρα για τα ΚΙΕ, απαντούν στην ΟΕΛΜΕΚ οι συντεχνίες-Πυρά και κατά ΥΠΑΝ

Βλέπουν ξανά Μιχαηλίδου οι συντεχνίες

Σημειώνεται πως μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, η στελέχωση για τα προγράμματα των ΔΡΑΣΕ, που γινόταν με τον ίδιο τρόπο με τα ΚΙΕ, από την ερχόμενη χρονιά θα γίνει από τον κατάλογο των διοριστέων. Μία απόφαση που προκάλεσε ανησυχία στις συντεχνίες, δεδομένου ότι καθηγητές που εργάζονταν εκεί, ενδεχομένως να μείνουν άνεργοι.

«Εμείς αναμένουμε, εντός της εβδομάδας να έχουμε συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε πώς θα διασφαλιστεί ο κόσμος του ΔΡΑΣΕ. Θέλουμε ξανά να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας ότι χάθηκαν τα ΔΡΑΣΕ, όμως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον κόσμο, που στήριξε τον κόσμο. Το Υπουργείο Παιδείας έδειξε ότι δεν θα λάβει αποφάσεις που θα πλήξουν τον κόσμο και μέχρι στιγμής, η κα. Μιχαηλίδου δεν μας έδειξε ότι είναι άτομο που αθετεί τις υποσχέσεις της».

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης