Καταγγελτική η αντίδραση του ΑΚΕΛ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-Χαιρετίζουν ΔΗΣΥ και συμπολίτευση
18:18 - 18 Ιουνίου 2024
Για «υποταγή της Κύπρου» στις ΗΠΑ έκανε λόγο το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του, το οποίο αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την αναβάθμιση των σχέσεων Λευκωσίας-Ουάσιγκτον σε επίπεδο Στρατηγικού Διαλόγου.
Όπως αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει στον δρόμο της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην υποταγή της Κύπρου στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, μέσα από την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου. Αυτό είναι προφανώς ο πυρήνας του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου- ΗΠΑ όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις και για τον οποίο το ΑΚΕΛ θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών».
Το κόμμα της αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως την ίδια ώρα είναι σαφές ότι το Κυπριακό τέθηκε εκτός συζητήσεων της κυπριακής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον ως η πατρίδα μας να έχει άλλο μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλειά της από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Φιλελεύθερου, του HellasJournal και του ANT1live, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι «τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Αυτό θέτει εκ νέου την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ενώπιον των ερωτημάτων που ήγειρε εδώ και μήνες το ΑΚΕΛ και στα οποία ποτέ δεν απάντησε. Ποιες είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν «τους τελευταίους οκτώ μήνες» στις οποίες ενεπλάκη η Κύπρος, δηλαδή την περίοδο που μαίνεται η γενοκτονία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων; Πότε θα απαντήσει επιτέλους η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στα ερωτήματα του ΑΚΕΛ για την χρήση των βρετανικών βάσεων από τις ΗΠΑ προς υποστήριξη του Ισραήλ στον βάρβαρο πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα; Επανέρχεται επίσης το αδυσώπητο ερώτημα πώς είναι δυνατόν ο κ. Χριστοδουλίδης να δηλώνει λάβρος υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου στην περίπτωση της Ουκρανίας, και την ίδια ώρα να στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης Νετανιάχου που αιματοκυλίζει έναν ολόκληρο λαό;», διερωτήθηκε.
«Η υποταγή της Κύπρου στις ΗΠΑ δεν συνιστά γεωπολιτική αναβάθμιση ούτε καθιστά τη χώρα μας πυλώνα ασφάλειας, αλλά το αντίθετο. Η εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου προς εξυπηρέτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή μετατρέπει το νησί μας σε ορμητήριο πολέμου με τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας. Ταυτόχρονα, ακυρώνει την αξιοπιστία της Κύπρου όταν διεκδικεί σεβασμό του διεθνούς δικαίου», κατέληξε το ΑΚΕΛ.
«Μεγεθύνει το διεθνές αποτύπωμα»
Εντελώς διαφορετική ήταν η αντίδραση του ΔΗΣΥ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην αντιπολίτευση. «Η θεσμοθέτηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, στη βάση των πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας, μεγεθύνει το διεθνές αποτύπωμα της χώρας μας και επιβεβαιώνει τον κομβικό της ρόλο στην περιοχή», ανέφερε η παράταξη.
«Εδραιώνει παράλληλα τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και επεκτείνει τη συνεργασία σε ζωτικούς τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια. Ενώ εξελικτικά θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό».
Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ υπέδειξε πως ο δυτικός προσανατολισμός της Κύπρου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος, με συνεχείς προσπάθειες εμβάθυνσης.
«Εδραιώνει την στρατηγική συνεργασία»
Θετική ήταν και η ανάγνωση που έκαναν τα κόμματα της συμπολίτευσης. Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη συμφωνία θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που:
- αναβαθμίζει εμπράκτως το επίπεδο των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ
- εδραιώνει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών
- ενισχύει και ισχυροποιεί τον σταθεροποιητικό ρόλο της ΚΔ ως αξιόπιστου και στενού εταίρου των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο
- διανοίγει προοπτικές για σημαντικά οφέλη μέσα από τη σύσφιξη οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών
- ενισχύει τη συνεργασία ΚΔ-ΗΠΑ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η έρευνα και η τεχνολογία
- ενισχύει το εμπόριο με τις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
«Η συμφωνία Στρατηγικού Διαλόγου που πέτυχε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνδέεται αναμφίβολα και με την συνεργασία που είχε προηγηθεί για τον Ανθρωπιστικό Διάδρομο, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη που συνέβαλε ως προς την αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή», ανέφερε.
«Ως Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζουμε και συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια που ενισχύει την αξιοπιστία και αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.
«Αναμένουμε να αποβεί προς όφελος της χώρας»
«Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε τη σταδιακή περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζουμε την πρόσφατη απόφαση για έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, που αισιοδοξούμε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη δεσμών πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε από την πλευρά της η ΔΗΠΑ.
«Η εγκαθίδρυση ετήσιας διαβούλευσης, ως εργαλείο συνεργασίας, σε διάφορους και σημαντικούς τομείς όπως μεταξύ άλλων η οικονομία, η άμυνα και ασφάλεια, η ενέργεια, το εμπόριο και η εκπαίδευση, δύναται να ωφελήσει και να ενδυναμώσει την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, υπέδειξε, η θεσμοθέτηση συστηματικού διαλόγου με τις ΗΠΑ αποτελεί εξέλιξη που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για ανάδειξη και ενίσχυση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της χώρας μας.
«Η κάθε στρατηγική επιλογή, βέβαια, κρίνεται εκ του αποτελέσματος και πρωτίστως στο Κυπριακό Πρόβλημα και ως εκ τούτου ως Δημοκρατική Παράταξη αναμένουμε η παρούσα εξέλιξη και συγκυρία να αποβεί προς όφελος της χώρας μας, με κύριο στόχο στην πρόοδο επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ», κατέληξε η ΔΗΠΑ.