Καθυστέρηση στα ευρήματα του πορίσματος για την έκρηξη χειροβομβίδας στην ΕΦ-Περιμένουν σήμα από Ελλάδα

Κλείνει οσονούπω τετράμηνο από την ημέρα ακρωτηριασμού οπλίτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), από έκρηξη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της έρευνας που είχε διαταχθεί από τον Αρχηγό της Ε.Φ., Γεώργιο Τιτσικώστα, παρότι είχε ζητηθεί άμεση και πλήρης διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον τραυματισμό του στρατιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Εντός ημερών στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς το πόρισμα για τον τραυματισμό ΕΛΔΥΚάριου

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του γεγονότος ότι στην υπόθεση εμπλέκεται η Ελλάδα, αφού ο στρατιώτης υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ, παρατηρείται μία καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει λίαν συντόμως, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Άμυνας.

Αμέσως μετά που θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από κάποια ερωτήματα που έχουν τεθεί, αναμένεται να δοθούν περισσότερες πληροφορίες γύρω από την υπόθεση και ως προς κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα, σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.

Σε περίπτωση που εντοπίζονται ποινικά αδικήματα από τους ερευνώντες λειτουργούς, τότε ο φάκελος της υπόθεσης θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε ο Γενικός Εισαγγελέας να αποφασίσει κατά πόσον μπορούν αυτά να στοιχειοθετηθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Εάν δεν στοιχειοθετούνται οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα, αλλά πειθαρχικά, τότε το Υπουργείο θα εξετάσει εντός των κόλπων του τα ευρήματα και θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες που προβλέπονται.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάζονται στο πόρισμα που παραδόθηκε περί τα τέλη Μαρτίου σε υπουργό Άμυνας και Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, είναι το κατά πόσον η χειροβομβίδα που κρατούσε ο οπλίτης ήταν ελαττωματική. Κι αυτό διότι, όπως έγινε γνωστό πρόκειται για χειροβομβίδα αιγυπτιακής προέλευσης και πριν από δέκα χρόνια είχε τραυματιστεί άλλος οπλίτης, ο οποίος μάλιστα είχε προβεί μετά το ατύχημα του ΕΛΔΥΚάριου, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οδηγίες Αρχηγού Ε.Φ. για επιτάχυνση ερευνών για την έκρηξη χειροβομβίδας-Σοβαρά αλλά εκτός κινδύνου ο οπλίτης

Όπως είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τότε, στην συγκεκριμένη ανάρτηση ο οπλίτης, «έχασα το δεξί μου χέρι μετά από έκρηξη ελαττωματικής χειροβομβίδας αιγυπτιακής προέλευσης. Οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες είχαν και στο παρελθόν παρουσιάσει διάφορα σφάλματα, όπως και επίσης μετά το δικό μου τραυματισμό! Σήμερα είχα τον άχαρο ρόλο να επισκεφθώ ένα νεαρό στρατιώτη που βρέθηκε στην ίδια σχεδόν θέση που ήμουν εγώ πριν δέκα χρόνια. Σε ένα κρεβάτι της εντατικής, τραυματισμένος σε όλο του το σώμα, ακρωτηριασμένο χέρι, σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στο μάτι και την οικογένεια του σε μια θλιβερή κατάσταση. Γεγονός που ακόμα και εγώ ο ίδιος δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Πώς γίνεται να συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τις χειροβομβίδες;»

Σημείωνε εξάλλου πως, «δέκα χρόνια πριν, οι διάφοροι στρατιωτικοί και ο ταξίαρχος, που διεξήγαγε την έρευνα για το δικό μου περιστατικό έριξαν το φταίξιμο ξεκάθαρα πάνω μου και έβγαλαν αναξιόπιστους τους 10+ μάρτυρες της έκρηξης. Ο συγκεκριμένος ταξίαρχος με θράσος χιλίων πιθήκων μου ανέφερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν ελαττωματική η χειροβομβίδα και ότι ως αμυντικού τύπου χειροβομβίδα έκανε μια χαρά τη δουλειά της. Όσοι έχουν βασικές γνώσεις για πυρομαχικά μπορούν να καταλάβουν πόσο τρελός είναι αυτός ο ισχυρισμός».

Πέραν του ενδεχομένου να ήταν ελλαττωματική η χειροβομβίδα, ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάζεται, είναι να μην έγινε επαρκής έλεγχος από επί καθήκοντι άτομο πριν την χρήση τους, ώστε να διαπιστωθεί ότι υπήρχε ελλαττωματική, ανάμεσα στις χειροβομβίδες που θα χρησιμοποιούσαν οι οπλίτες για την άσκηση.

Το τρίτο σενάριο, είναι να έγινε λάθος χρήση της χειροβομβίδας από τον οπλίτη, όπως για παράδειγμα να μην ρίφθηκε στον προκαθορισμένο χρόνο, έπειτα από την αφαίρεση της περόνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΔΥΚάριος τραυματίστηκε στο δεξί χέρι από την έκρηξη και μεταφέρθηκε σε κλινική, όπου χειρουργήθηκε από τον ιατρό Άλκη Αλκιβιάδη. Επίσης, δεύτερος οπλίτης της ΕΛΔΥΚ, που βρισκόταν στο πεδίο βολής, τραυματίστηκε ελαφρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξερράγη χειροβομβίδα στα χέρια οπλίτη της ΕΛΔΥΚ-Υποβλήθηκε σε επέμβαση

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»