Μπήκε mute σε κόμματα και υποψηφίους και ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός

Μετά από αμέτρητες συζητήσεις και συνεντεύξεις, μετά που δεκάδες υποψήφιοι «παγιδεύτηκαν» για μήνες μέσα σε διαφημιστικές πινακίδες στους κυπριακούς δρόμους και μετά από τους τόνους διαφημιστικά φυλλάδια και τις απανωτές επισκέψεις και εκδηλώσεις, ήρθε η ώρα όλοι να σωπάσουν. Ο λόγος ανήκει πλέον στους πολίτες. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε επίσημα η προεκλογική περίοδος και πλέον η προεκλογική δραστηριότητα περιορίζεται στα τυπικά και οι περιπτεράδες μπορούν να καθαρίσουν τους πάγκους τους, που είχαν καταληφθεί από διαφημιστικά έντυπα υποψηφίων.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθύμισε εγκαίρως στις χιλιάδες υποψηφίους των Ευρωεκλογών και των Εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πως τα φυλλάδια, τα πανό, οι πινακίδες και τα συνθήματα έχουν «κοπεί» και οι παραβάτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις συνέπειες του νόμου. Βάσει του εκλογικού νόμου απαγορεύεται, επίσης, η πολιτική διαφήμιση και οι ανακοινώσεις κομμάτων και υποψηφίων που έχουν σχέση με τις εκλογές, ενώ ολοκληρώθηκε και η περίοδος που επιτρέπονταν οι συγκεντρώσεις και συναθροίσεις. Οι απαγορεύσεις αγγίζουν και τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν σοβαρούς περιορισμούς ως προς το εκλογικό περιεχόμενο που δικαιούνται να δημοσιεύουν.

Ως εκ τούτου, αυτό που μπορούν πλέον νόμιμα να κάνουν οι υποψήφιοι και τα κόμματα είναι να εύχονται τα πολιτικά μηνύματα που έστελναν τόσο καιρό να έχουν εμπεδωθεί από τους αποδέκτες τους, ενώ μετρούν ξανά και ξανά τα κουκιά τους πάνω από τα οργανωτικά. Τα μηνύματα αυτά ήταν, σε κάποιο βαθμό, συγκεχυμένα, καθώς έχει ολοκληρωθεί ίσως η πιο παράξενη προεκλογική περίοδος στη σύγχρονη εκλογική ιστορία της Κύπρου. Η ταυτόχρονη πραγματοποίηση των Ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία πέρασε από μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε τα δεδομένα, κατέστησε δύσκολη την τήρηση ισορροπιών, ενώ για πάρα πολύ καιρό η προτεραιότητα των ψηφοφόρων ήταν να κατανοήσουν για ποια αξιώματα θα ψηφίσουν, παρά ποια πρόσωπα θα επιλέξουν.

Η προεκλογική συζήτηση πολύ εύκολα μεταπηδούσε από τα πολύ μικρά στα πολύ μεγάλα, με αποτέλεσμα να συζητούνται ταυτόχρονα τα σκουπίδια σε μια κοινότητα και η δυνατότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να ασκούν βέτο, καθιστώντας το όλο προεκλογικό κλίμα αλλόκοτο. Τα νερά αποδείχθηκαν εξίσου αχαρτογράφητα για τα κόμματα, όσο ήταν για τους πολίτες, γεγονός που ενδέχεται να έχει αντανάκλαση στην κάλπη. Ανεξαρτήτως των τελικών αποτελεσμάτων, οι διπλές εκλογές θα μείνουν στην ιστορία ως ένα πολιτικό πείραμα, που φαίνεται να έχει δυσκολέψει τους πάντες. Κόμματα που είναι αντίπαλοι στις Ευρωεκλογές είναι ταυτόχρονα και στενοί συνεργάτες σε κάποιους Δήμους, ενώ από την πρακτική πλευρά του ζητήματος, οι ψηφοφόροι θα λάβουν ένα μάτσο ψηφοδέλτια, κάποια για αξιώματα που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους, τα οποία θα πρέπει ακολούθως να διαχωριστούν και να καταμετρηθούν.

Οι παράλληλες εκλογικές διαδικασίες έχουν δημιουργήσει και παράλληλα στοιχήματα για τα κόμματα, καθώς δεν πρέπει απλώς να επιτύχουν ένα Χ ποσοστό στις Ευρωεκλογές ή να καταλάβουν έδρα, αλλά ταυτόχρονα να δουν τις επιλογές τους να ανακηρύσσονται δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Επιτροπών Αυτοδιοίκησης. Για τις επιλογές αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις προηγήθηκε μεγάλο παρασκήνιο και οι κομματικές ηγεσίες ενδεχομένως να κληθούν να λογοδοτήσουν σε περίπτωση αποτυχίας. Για αυτό και ο απόηχος αυτών των εκλογών ενδεχομένως να αποδειχθεί μεγαλύτερος από τον προεκλογικό για κάποιους.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, όμως, οι ευσεβείς πόθοι και οι προσπάθειες έχουν τελειώσει. Πλέον ήρθε η ώρα της ττενέκκας ή στην προκειμένη περίπτωση των πολλών τττενεκκών. Ο κόσμος θα κάνει τις επιλογές του και θα καθορίσει τους νικητές και τους ηττημένους. Ο λαός, ωστόσο, ψηφίζει πρώτα από όλα για το αύριο και όχι για την τιμή και το γόητρο των κομμάτων. Για αυτούς που θα κληθούν να τον εκπροσωπήσουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για αυτούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη δύσκολη μεταρρύθμιση, με τις αυξημένες αρμοδιότητες και τις πολλές προκλήσεις. Και αναμένεται να αποδειχτεί πως για κάποιους, τουλάχιστον, από αυτούς, η προεκλογική ήταν η εύκολη περίοδος.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»
H ώρα της κρίσης! Ανακοινώνεται η απόφαση επί της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή