Με το πιστόλι στον κρόταφο για τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι-Αδειάζει η κλεψύδρα, παραμένει το χάσμα
06:00 - 06 Ιουνίου 2024
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το χαλλούμι, αφού σε ένα μήνα θα πρέπει να εφαρμοστεί στην ολότητά του ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΠΟΠ, βάσει του οποίου η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος θα πρέπει να ανέρχεται στο 51%. Κάτι που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στους φορείς, με την Κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές, ενώ την ίδια ώρα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας θέτει το θέμα ως άμεση προτεραιότητα, αφού θα το εξετάσει μετά την άμεση επιστροφή από τη διακοπή ενόψει εκλογών.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Προεδρικό, υπό το Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήλπιζαν οι αρμόδιοι, καθώς αντί να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει το χάσμα, αυτό μεγάλωσε, με τους εμπλεκόμενους φορείς να παραμένουν αμετακίνητοι από τις θέσεις τους. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, υπάρχουν στο τραπέζι διαφορετικές θέσεις, όσον αφορά στην ποσόστωση του 51% του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού, με την Κυβέρνηση να βρίσκεται σε πανικό, καθώς πρέπει να βρει τις κατάλληλες λύσεις για να εκλείψουν οι διαφορές.
Το πρόβλημα με την ποσόστωση αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στην εφαρμογή του κανονισμού ΠΟΠ και ήταν και η αιτία πίσω από την κρίση που προέκυψε την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όταν ο σύνδεσμος Τυροκόμων είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την συμφωνία, αφού θεωρούσε ότι είναι ανέφικτο να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόνοια. Μία θέση που διατηρούν μέχρι σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη σύσκεψη για το χαλλούμι-«Διαφάνηκε έλλειψη εμπιστοσύνης»
«Η θέση μας παραμένει η ίδια όπως είναι τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παραλαμβάνουμε όλο το παραγόμενο γάλα, είτε το αγελαδινό, είτε το αιγοπρόβειο και να το τυροκομούμε, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας στα τυροκομεία, που εργοδοτούν πέραν των 10,000 ατόμων και κυριότερο τη διαφύλαξη των εξαγωγών και να δοθεί προοπτική για επιπλέον ανάπτυξη. Αν μέχρι τις 9 Ιουλίου δεν βγει νέο διάταγμα για την ποσόστωση και πάμε με εφαρμογή του 51%, τότε μέσα σε μία νύχτα θα χαθούν αυτόματα 200 εκ. ευρώ από τις εξαγωγές, επειδή δεν υπάρχει αρκετό αιγοπρόβειο γάλα για να παραχθούν οι ποσότητες που γίνονται σήμερα», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Μιχάλης Κούλουρος.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει σειρά από τροποποιήσεις στον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την ποσόστωση, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζεται κατά τη μεταβατική περίοδο, ωστόσο αυτό που τονίζεται από πλευράς τυροκόμων είναι ότι, παρά τις αλλαγές και τις παρατάσεις, η αγορά δεν είναι έτοιμη για να εφαρμοστεί η πρόνοια για το 51% του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ.
«Πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται η επίσημη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως γίνεται και με το αγελαδινό εδώ και πολλά χρόνια, για να έχουμε αδιαμφησβήτητα στοιχεία για την παραγωγή του γάλακτος. Αναλόγως με το ποσοστό που θα βγει από την καταμέτρηση, θεωρούμε ότι εκεί πρέπει να κλειδώσει και το ποσοστό, επειδή οτιδήποτε άλλο θα υπάρχει πρόβλημα με τις εξαγωγές».
Θέτουν deadline στην Κυβέρνηση οι αιγοπροβατοτρόφοι
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι αιγοπροβατοτρόφοι, που εδώ και αρκετούς μήνες φωνάζουν και ζητούν την εφαρμογή των προνοιών του κανονισμού, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό, που είναι το 51% του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα, ώστε να υπάρχει γεφύρωση των διαφορών, ο σύνδεσμος παραμένει αμετάκλητος.
«Δεν μπορεί να υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και εμείς να το σκαλίζουμε το θέμα. Αυτά έχουν τελειώσει, έπρεπε να υπάρχουν αποφάσεις και να ανακοινωθούν, στα πλαίσια της νομιμότητας, όμως αυτό δεν έγινε ακόμη. Εμείς ζητούμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία, για να είναι εφαρμοστεί στην ολότητά του ο κανονισμός. Εμείς είχαμε κάνει μία εισήγηση ότι αν είναι 5% το χρόνο πάνω η προσαρμογή να αρχίσουμε να το κάνουμε και να ζητήσουμε παράταση. Αν η παράταση είναι για να συνεχιστεί η ασυδοσία των τελευταίων δέκα χρόνων, θα είμαστε αντίθετοι», επεσήμανε ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμης σημασίας για τους αιγοπροβατοτρόφους, που παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, ώστε να καταγράψουν τις κινήσεις της Κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται και η λήψη μέτρων.
«Εμείς θα περιμένουμε, μέχρι στις 9 Ιουλίου, να δούμε τι θα γίνει από πλευράς Κυβέρνησης, για εφαρμογή του κανονισμού. Η Κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει ανάλογα με το 51% της ποσόστωσης και αν δεν υπάρχει κάποια απόφαση που θα αλλάζει την ποσόστωση, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Η 9η Ιουλίου είναι η τελευταία μέρα που δίνουμε. Αν δεν εφαρμοστεί μέχρι τότε είτε η απόφαση για ποσόστωση του 51%, είτε οποιαδήποτε άλλη απόφαση που μας βρίσκει σύμφωνους, εμείς θα έχουμε επαφή και με τους νομικούς μας συμβούλους, για τα επόμενά μας βήματα».
Πρόταση αγελαδοτρόφων για νέο τύπο χαλλουμιού
Στο μεταξύ, στο τραπέζι υπάρχει και νέα πρόταση από πλευράς του συνδέσμου των αγελαδοτρόφων, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος χαλλουμιού, που θεωρούν ότι θα διευρύνει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και οικονομίας, αλλά και θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους.
«Εμείς παρουσιάσαμε, επίσης, στο Πρόεδρο μία ολοκληρωμένη πρόταση, που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές και θα αναπτύσσει το χαλλούμι. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κάποιοι τύποι χαλλουμιού, μόνο πρόβειο, μόνο αιγινό, αιγοπρόβειο και αγελαδινό αιγινό πρόβειο. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να προσθέσουμε και το αγελαδινό χαλλούμι, που στην τελευταία απόφασή του το Δικαστήριο της ΕΕ επιτρέπει αυτό το πράγμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις αγορές σε αγελαδινό χαλλούμι. Θα έχουμε και το αιγοπρόβειο και θα έχουμε και το αγελαδινό και θα επιλέγει ο καταναλωτής», τόνισε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου των αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου.
Στη Βουλή το θέμα
Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στα έδρανά τους οι βουλευτές και το θέμα έχει τεθεί σε προτεραιότητα από πλευράς Επιτροπής Γεωργίας, η οποία έχει καλέσει την υπουργό Γεωργίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Κοινοβούλιο, για να αναλύσουν τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, γύρω από το φάκελο του χαλλουμιού.