Μέλανη Στέλιου: Οι αξίες της ΕΕ τηρούνται ανάλογα με ποιον έχουν απέναντι τους

«Θα πρέπει να γίνει από κάπου μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτή η κατεύθυνση είναι η Ευρώπη των Λαών, η Ευρώπη της Αλληλεγγύης, η Ευρώπη της Κοινωνικής Δικαιοσύνης για όλους», υπογράμμισε σε συνέντευξή της στον REPORTER η υποψήφια του ΑΚΕΛ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μέλανη Στέλιου.

Εξηγώντας την απόφασή της να κατέλθει στις εκλογές, ανέφερε πως θεωρεί τον εαυτό της ακτιβίστρια με πολιτικό λόγο, σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να ξαπλώνω το βράδυ και να ξέρω ότι κατά την διάρκεια της μέρας δεν έκανα κάτι που θα έκανε το κόσμο έστω και λίγο καλύτερο. Χωρίς να γνωρίζω πως συνέβαλα έστω και λίγο, ότι έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας, στην επόμενη γενιά έναν καλύτερο κόσμο». «Αισθάνθηκα πως τώρα είναι στιγμή να κάνω πράξη όλα αυτά που εκφράζω και για τα οποία έχω άποψη. Να μην μείνω στα λόγια και να σηκωθώ από τον καναπέ, να κάνω κάτι και εγώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου», πρόσθεσε.

Η κ. Στέλιου διευκρίνισε, ταυτόχρονα, πως ανήκει στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Αριστέρας και θεωρεί πως το ΑΚΕΛ είναι σήμερα το μόνο κόμμα που έχει σοβαρές προτάσεις σε φλέγοντα θέματα όπως την οικονομία, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να λαϊκίζει. «Οι πολυδιαφημιζόμενες αξίες της ΕΕ τηρούνται ή…. πάνε περίπατο ανάλογα με τον ποιον έχουν απέναντι τους. Η στρατικοποίηση της ΕΕ, το μεταναστευτικό, η ακρίβεια, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η πράσινη μετάβαση και φορολογία είναι θέματα τα οποία θα καλεστεί να διαχειριστεί και το στοίχημα ή αν θέλετε το διακύβευμα είναι να διαχειριστεί αυτά τα φλέγοντα ζητήματα αλληλέγγυα και κοινωνικά δίκαια», σημείωσε.

Εμφανίστηκε, ταυτόχρονα, λάβρος κατά του ΕΛΑΜ αλλά και των ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ, υποδεικνύοντας πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να συνειδητοποιήσουν τι θα σημαίνει για την ειρήνη και τη δημοκρατία η νεκρανάσταση του φασισμού και η άνοδος της ακροδεξιάς σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κατέρχεστε ως υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία, εκπροσωπώντας ουσιαστικά τη συνιστώσα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Πώς ερμηνεύετε εσείς αυτό το νέο πρότζεκτ του ΑΚΕΛ και γιατί επιλέξατε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του;

Θεωρώ την κίνηση του ΑΚΕΛ να ανοίξει τις πόρτες του σε ανθρώπους που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Αριστεράς πολύ σωστή αλλά και επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σήμερα. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, συμπολιτών μας, οι οποίοι ιδεολογικά ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που είτε δεν θέλουν να ανήκουν αυστηρά σε ένα κόμμα ή που νοιώθουν πως δεν έχουν ένα χώρο στον οποίο μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις και να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν. Η Κοινωνική Συμμαχία είναι ένας τέτοιος χώρος που δίνει την ευκαιρία σε άτομα να εκφράσουν τον πολιτικό τους λόγο. Ένα από αυτά τα άτομα είμαι και εγώ. Δεν ήταν δύσκολη η απόφαση για μένα, γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, ανήκω στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Αριστεράς, και επιπλέον θεωρώ πως σήμερα, το μόνο κόμμα που έχει σοβαρές προτάσεις σε φλέγοντα θέματα όπως την οικονομία, το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να λαϊκίζει, είναι το ΑΚΕΛ.

Ήσασταν πάντα ενεργή πολίτης, όμως δεν διεκδικούσατε απαραίτητα λόγο στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Γιατί αυτή τη χρονική στιγμή αισθανθήκατε πως πρέπει να καταστείτε επαγγελματίας πολιτικός για να μπορέσετε να κάνετε τη διαφορά που οραματίζεστε;

Η αλήθεια είναι πως πάντα εξέφραζα την γνώμη μου, την άποψη μου για διάφορα θέματα, κυρίως όμως μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είμαι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Mothers Rise Up, μέλος των 300.000 Trees in Limassol και επίτιμο μέλος των Φίλων της Γης. Η Κοινωνική δράση μου είναι έμφυτη. Δεν μπορώ να ξαπλώνω το βράδυ και να ξέρω ότι κατά την διάρκεια της μέρας δεν έκανα κάτι που θα έκανε το κόσμο έστω και λίγο καλύτερο. Χωρίς να γνωρίζω πως συνέβαλα έστω και λίγο, ότι έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας, στην επόμενη γενιά έναν καλύτερο κόσμο.

Τώρα η λέξη «επαγγελματίας» δεν μου αρέσει και τόσο όταν ακολουθείται από την λέξη πολιτικός, και δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. Για μένα είναι θέμα αρχής και πιστεύω πως είναι εκεί που πάμε λάθος. Από τη στιγμή που ξεκινάς να θεωρείς τον εαυτό σου επαγγελματία χάνεις το παιχνίδι, γιατί αναπόφευκτα δημιουργείται μια πελατειακή σχέση με τον κόσμο. Προτιμώ να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως ακτιβίστρια με πολιτικό λόγο. Αυτή η χρονική στιγμή και αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες και σε τοπικό επίπεδο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκόσμια. Αισθάνθηκα πως τώρα είναι στιγμή να κάνω πράξη όλα αυτά που εκφράζω και για τα οποία έχω άποψη. Να μην μείνω στα λόγια και να σηκωθώ από τον καναπέ, να κάνω κάτι και εγώ στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.

Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει ενώπιον της η ΕΕ την επόμενη πενταετία και πώς θα μπορούσε να συμβάλει ένας/μία εκπρόσωπος της Κύπρου στην αντιμετώπισή τους;

Θεωρώ πως η ΕΕ αντιμετωπίζει κρίση και θα αντιμετωπίσει κι άλλες κρίσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι πολυδιαφημιζόμενες αξίες της ΕΕ τηρούνται ή…. πάνε περίπατο ανάλογα με τον ποιον έχουν απέναντι τους. Η στρατικοποίηση της ΕΕ, το μεταναστευτικό, η ακρίβεια, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η πράσινη μετάβαση και φορολογία είναι θέματα τα οποία θα καλεστεί να διαχειριστεί και το στοίχημα ή αν θέλετε το διακύβευμα είναι να διαχειριστεί αυτά τα φλέγοντα ζητήματα αλληλέγγυα και κοινωνικά δίκαια.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ένας ευρωβουλευτής δεν εκπροσωπεί στην ουσία την χώρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά εκπροσωπεί και συνεργάζεται με την ευρωομάδα στην οποία ανήκει. Το ΑΚΕΛ ανήκει στην ευρω-ομάδα της Αριστεράς The Left GUE/NGL. Με τον ίδιο τρόπο που ο ΔΗΣΥ ανήκει στην ομάδα τους Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Οι πολίτες καλό είναι να ενημερωθούν για το τι πρεσβεύουν αυτές οι ομάδες στην Ευρώπη. Και θα δώσω ένα παράδειγμα. Το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ καταψήφισε πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία προωθούσε την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Στην ουσία δηλαδή το ΕΛΚ προωθεί την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Ένας ευρωβουλευτής, λοιπόν, καλείται να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του και εντός της ευρωομάδας στην οποία ανήκει αλλά και να συνεργαστεί αν χρειαστεί μέσω της ομάδας του και με άλλες ομάδες όπως είναι η Πράσινοι ή η Προοδευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει πως η Ευρωπαϊκή Βουλή δεν νομοθετεί αλλά καλείται να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει νομοθεσίες που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας είναι Πρόεδρος σήμερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάυεν. Στην ουσία λοιπόν συν-νομοθετεί. Για αυτό και είναι σημαντική η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή.

Το πρόγραμμά σας προωθεί μια Ευρώπη των λαών, που να στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να προωθεί τη βελτίωση της ζωής των πολλών. Εκτιμάτε ότι, όπως λειτουργεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αυτή τη στιγμή, υπάρχει περιθώριο για το Ευρωκοινοβούλιο να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και να προκύψει όντως αισθητή αλλαγή;

Θα πρέπει να γίνει από κάπου μια αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτή η κατεύθυνση είναι η Ευρώπη των Λαών, η Ευρώπη της Αλληλεγγύης, η Ευρώπη της Κοινωνικής Δικαιοσύνης για όλους.

Και αυτή τη στιγμή το οικοδόμημα της ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε από τις Συνθήκες και από τις πολιτικές που τις συνοδεύουν, αναπαράγουν ένα δομικό δημοκρατικό έλλειμα στην ΕΕ. Για παράδειγμα νευραλγικοί θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λειτουργούν χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποκλειστικά το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εκλέγεται από τον λαό αλλά εκλέγεται από τους ηγέτες των κρατών μελών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν θεμελιακές αλλαγές και με τους λαούς πρωταγωνιστές και με μια άλλη βάση – κοινωνική, προοδευτική, δημοκρατική, ειρηνική.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν περιθώρια ιδιαίτερα στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου που είναι το μόνο εκλεγμένο από τους λαούς ευρωπαϊκό όργανο και που έχει ρόλο συννομοθέτη σε ένα αυξημένο εύρος τομέων πολιτικής.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη πιθανή είσοδο του ΕΛΑΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ακολουθεί την ανοδική τάση αντίστοιχων κομμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί θεωρείτε πως οι προτάσεις της Αριστεράς δεν καταφέρνουν να ανακόψουν τη διοχέτευση αυτής της δυσαρέσκειας προς τα δεξιά και να ικανοποιήσουν τους απογοητευμένους Ευρωπαίους ψηφοφόρους;

Θεωρώ πως οι προτάσεις της Αριστεράς βρίσκουν έδαφος και ανταπόκριση στον κόσμο, για αυτό και προβλέπεται και αύξηση των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο από 37 σε 42 σε αυτές τις εκλογές.

Αυτό που ενισχύει όμως και ενδυναμώνει την άνοδο της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων είναι οι πολιτικές λιτότητας, η λανθασμένη διαχείριση του μεταναστευτικού και η απροκάλυπτη συνεργασία των δεξιών κομμάτων με την ακροδεξιά. Η ίδια η Ούρσουλα Φον ντερ Λάυν είπε πρόσφατα πως δεν αποκλείει την συνεργασία με την ακροδεξιά, μετά τις εκλογές ανάλογα με την σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τόσο η κυπριακή όσο και η ευρωπαϊκή ιστορία έχουν πολλά και τραγικά παραδείγματα για το πού καταλήγει όταν μερίδες των κοινωνιών μας πιστέψουν στα ψέματα της ακροδεξιάς. Ο λαός της Κύπρου πρέπει να θυμηθεί τι σημαίνει ακροδεξιά για τον τόπο μας και την συνέργεια της στο αιματοκύλισμα της πατρίδας μας. Αντίστοιχα, όλοι οι λαοί της Ευρώπης καλούνται να συνειδητοποιήσουν τι θα σημαίνει για την ειρήνη και τη δημοκρατία η νεκρανάσταση του φασισμού και η άνοδος της ακροδεξιάς σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το κρίσιμο βέβαια είναι ότι η ακροδεξιά δεν φανερώνει τις πραγματικές της θέσεις και το πραγματικό της πρόσωπο. Πίσω από τη ξενοφοβική ρητορική και τον λαϊκισμό κρύβουν το γεγονός ότι πρεσβεύουν μια βαθιά συστημική και αντιλαϊκή πολιτική. Τα ακροδεξιά και

συντηρητικά κόμματα στηρίζουν τους αναθεωρημένους κανόνες Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ που θα επαναφέρουν τη στυγνή λιτότητα και τους δρακόντειους ελέγχους πάνω στα κράτη-μέλη. Ο Όρμπαν στην Ουγγαρία εφαρμόζει στυγνή αντεργατική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα προωθούσε προτάσεις νόμου υπέρ των μεγαλοεφοπλιστών και επεδίωκε να διαλύσει τα εργατικά συνδικάτα. Σύσσωμη η ακροδεξιά στηρίζει την κυβέρνηση Νετανιάχου η οποία με τις πλάτες των ΗΠΑ διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Μάλιστα, ο κυπριακός λαός δικαιούται να γνωρίζει την πραγματική στάση των ακροδεξιών της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την συζήτηση της έκθεσης Προόδου της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο τον Σεπτέμβρη του 2023, οι ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς (μαζί με τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΕΛΚ) καταψήφισαν την τροπολογία της Ομάδας της Αριστεράς για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, καταδεικνύοντας τι θα σημαίνει για την Κύπρο ενδεχόμενη ενίσχυσή τους.

Στην Κύπρο, δε, το ΕΛΑΜ στήριξε και εξέλεξε το 2013 και το 2018 τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Συναγερμό στην εξουσία, που βύθισαν την χώρα στη διαφθορά. Ψήφισε το 2018 μαζί με τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ το κλείσιμο του Συνεργατισμού και τις εγγυήσεις στην Ελληνική, φορτώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ στους ώμους του κυπριακού λαού και αποθρασύνοντας τις ιδιωτικές τράπεζες. Στήριξε και εξέλεξε το 2021 τον ΔΗΣΥ στην Προεδρία της Βουλής.

Στήριξε και εξέλεξε το 2023 τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην Προεδρία, ο οποίος συνεχίζει τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη. Ψήφισε μαζί με τον ΔΗΣΥ και τα συγκυβερνώντα κόμματα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, που αφήνει τον κόσμο έρμαιο της ακρίβειας και της τραπεζικής αυθαιρεσίας. Αναρωτιέμαι πολλές φορές… ο κόσμος τα γνωρίζει αυτά;

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί