Παγώνει μέχρι νεωτέρας η έρευνα Λοττίδη για τη βουτιά θανάτου στη Λεμεσό-Συνεχίζει τις έρευνες η ΑΑΔΙΠΑ

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας μπαίνει η αυτεπάγγελτη έρευνα που διατάχθηκε από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, αναφορικά με την βουτιά θανάτου του 24χρονου αλλοδαπού στη Λεμεσό, έπειτα από αιφνιδιαστική έρευνα των μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Ο νεαρός κάτω από αδιευκρίνιστες για την ώρα συνθήκες, έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου διέμενε, την στιγμή που τα μέλη της ΥΑΜ, μπήκαν στο διαμέρισμα για έλεγχο. Για το περιστατικό διεξάγεται έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), η οποία έχει διορίσει δυο ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι εξετάζουν επιστάμενα όλο το μαρτυρικό υλικό.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον REPORTER, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, διευκρίνισε ότι η έρευνα από πλευράς της έχει σταματήσει προσωρινά, καθώς έχουν αναλάβει τη διερεύνηση οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητή Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Όπως ανέφερε, «ο λόγος που έχει σταματήσει για την ώρα η διερεύνηση για τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου, είναι γιατί δεν μπορούν να βρίσκονται σε εξέλιξη δυο διαφορετικές έρευνες», ενώ όπως είπε, ενημερώθηκε πως δεν μπορεί να αποσταλεί το υλικό και οι φάκελοι για την υπόθεση από πλευράς Αστυνομίας, καθώς το υλικό βρίσκεται στην Ανεξάρτητή Αρχή, με την Επίτροπο να διευκρινίζει, ότι «αφότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση από την Αρχή, θα ενημερωθούμε για το πόρισμα και ανάλογος θα πράξουμε».

Υπενθυμίζεται, ότι, λίγο μετά το τραγικό συμβάν στην πολυκατοικία της Λεμεσού, η Επίτροπος, επέδειξε άμεσα ενδιαφέρον για να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας και τον τρόπο που διενεργήθηκε ο έλεγχος της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι

Αναφορικά, με την διερεύνηση από πλευράς της ΑΑΔΙΠΑ, οι δυο ποινικοί ανακριτές ήδη έλαβαν τον φάκελο της υπόθεσης, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα τεκμήρια που συνέλεξαν οι διωκτικές Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε από πλευράς της ηγεσίας της Αστυνομίας, η οποία διακόπηκε αφότου η σκυτάλη της διερεύνησης δόθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές προχωρούν με την λήψη καταθέσεων από τα εμπλεκόμενα μέλη της Αστυνομίας που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ αξιολογούνται και καταθέσεις από αλλοδαπούς που διέμεναν μαζί τον άτυχο 24χρονο.

Στους ποινικούς ανακριτές δόθηκε προθεσμία τριών μηνών για ολοκλήρωση των ερευνών, με τους όρους εντολής να είναι η διερεύνηση όλου του φάσματος και όλων των πτυχών της συγκεκριμένης υπόθεσης, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα, πώς ένας άνθρωπος κατέληξε να κάνει βουτιά στο κενό. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ποινικοί ανακριτές θα εστιάσουν και στον τρόπο που έδρασαν τα μέλη της Δύναμης κατά την διάρκεια της έρευνας.

Εξάλλου, με βάση τις διαδικασίες που ακολουθούνται, όταν οι ποινικοί ανακριτές ολοκληρώσουν τη διερεύνηση, θα αποστείλουν τον φάκελο με τα ευρήματα και τις εισηγήσεις τους στην Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία αφού τα μελετήσει θα τα διαβιβάσει στην Νομική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται, πως το τραγικό συμβάν σημειώθηκε νωρίς το πρωί της 10ης Απριλίου, όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, λήφθηκε πληροφορία, ότι σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λεμεσού διέμεναν παράνομοι αλλοδαποί. Στο σημείο έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας για εξετάσεις. Στη θέα των αστυνομικών, δύο αλλοδαποί προσπάθησαν να διαφύγουν και ο ένας πήδηξε από παράθυρο και κατέληξε σε μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο δεύτερος πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος και έπεσε σε μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»