Ξανά στο Συμβούλιο Εισαγγελέας και Ελεγκτής για την νομιμοποίηση της αίτησης-Στο προσκήνιο η υπόθεση Ρίκκου

«Ο Αιτητής είναι ως εκ της θέσεως του και των εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα, ο κατεξοχήν προασπιστής της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει εξουσία κατά την κρίση του προς το δημόσιο συμφέρον να κινεί, διεξάγει οποιανδήποτε διαδικασία κατά οποιουδήποτε προσώπου στη Δημοκρατία και επομένως νομιμοποιείται και έχει έννομο συμφέρον να καταχωρίσει αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Περαιτέρω, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι πρόσωπο θιγέν και δυσμενώς επηρεαζόμενο από επίδικη ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή».

Το πιο πάνω αναφέρει στην αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος θεωρεί πως νομιμοποιείται για καταχώρηση τέτοιου είδους αίτησης, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κρατικό αξιωματούχου που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος επί του προκειμένου, δεν συνυπόγραψε, ενώ με δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του ιδίου όσο και μελών της Κυβέρνησης του, μετά την προαναγγελία από πλευράς Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, θέλησε να ξεκαθαρίσει εξαρχής πως δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώ δήλωσε πως προσπάθησε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Το κατά πόσο νομιμοποιείται ή όχι ο Γενικός Εισαγγελέας να καταχωρήσει αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή, είναι το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενόψει της ένστασης που καταχώρησε η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος εκπροσωπείται από τον Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπο Ιωαννίδη και Χρίστο Κληρίδη.

Ωστόσο, το ζήτημα της νομιμοποίησης αφορά το ένας μέρος (περίπου ενάμιση σελίδα) της ένστασης που απαριθμεί συνολικά 76 σελίδες, ενώ το βασικότερο μέρος είναι το δεύτερο, που αφορά την ουσία της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία χαρακτηρίζεται από τους δικηγόρους του Γενικού Ελεγκτή, ως έκδηλα αβάσιμη.

Θέση της πλευράς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όπως αυτή καταγράφεται στην έκθεση της, είναι πως εγείρεται θέμα, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει το Συμβούλιο, αφού η αίτηση δεν αποτελεί ποινική υπόθεση, ενώ υποδεικνύει πως η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα «επιζητεί την άμεση απόλυση ενός άλλου θεσμικού και ομότιμού του αξιωματούχου και συγκεκριμένα του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν πολλά από τα κατ’ ισχυρισμό θιγέντα δικαιώματα του Αιτητή δεν αφορούν θεσμικά, αλλά προσωπικά συμφέροντα του ίδιου και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα».

Οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή παραπέμπουν και στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες επικρότησε το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και εξέφρασε τη διαφωνία του με καταχώρηση της αίτησης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως έχει «εξαιρετικές» σχέσεις με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είπε πως «κάνει μια εξαιρετική δουλειά». Περαιτέρω, παραπέμπει στις δηλώσεις του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πολλές φορές πως δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας». Ερωτηθείς ως προς το γιατί δεν πρόκειται να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία και αν είναι επειδή θεωρεί πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει εξαιρετική δουλειά απάντησε «επειδή ο Πρόεδρος θεωρεί πως δεν εγείρεται τέτοιο θέμα από τον ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πει στον Γενικό Εισαγγελέα τι θα κάνει. Υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γνωστή, πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός ενός εκάστου από τους θεσμούς και προς τους θεσμούς, πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες του κράτους, ώστε να είναι όλοι ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί και παραγωγικοί».

Θέλοντας η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή να δείξει πως το θέμα του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι προσωπικό, παραπέμπει και σε άλλες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την καταχώρηση της σχετικής αίτησης για παύση του, όπου χαρακτήρισε την καταχώρηση ατυχέστατη και δυσάρεστη εξέλιξη.

Στο προσκήνιο η υπόθεση Ρίκου

Όπως έχει διαφανεί από την πρώτη διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου, το οποίο όρισε την σημερινή ημέρα για εξέταση του πρώτου μέρους της ένστασης που αφορά το ζήτημα της νομιμοποίησης, στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθει η υπόθεση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, την παύση του οποίου είχε ζητήσει ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης.

Η πλευρά του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, που εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους Ντίνο Καλλή και Λέανδρο Παπαφιλίππου, αναμένεται να προτάξει την σχετική απόφαση του Ρίκκου, η οποία παραπέμπει στο Άρθρο 153.8 (4) του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει πως η απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεπώς, με βάση αυτή την αναφορά, ο αιτητής δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δικαίωμα προς το δημόσιο συμφέρον, να καταχωρεί αίτηση απόλυσης ανεξάρτητου Αξιωματούχου.

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρει ήδη την θέση της στην ένσταση που καταχώρησε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η απόφαση στην «Ερωτοκρίτου» δεν καθιέρωσε γενικό κανόνα δικαίου ή πρακτικής, αλλά πρέπει να ιδωθεί ως ειδική περίπτωση. Μάλιστα, παραπέμπει στην απόφαση «Τρύφωνος», του 2017, η οποία - κατά τη θέση της πλευράς του Ελεγκτή - διατυπώνει τον ορθό κανόνα και την ακολουθητέα πρακτική, σύμφωνα με την οποία η καθεμία αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται με βάση τα δικά της δεδομένα.

«Εξ άλλου, οι θεσμικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα καθορίζονται εξαντλητικά στο Σύνταγμα και δεν συμπεριλαμβάνουν εξουσία η αρμοδιότητα ελέγχου των Ανεξάρτητων ισότιμων Αξιωματούχων, όταν μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διορίζει τους κρατικούς αξιωματούχους, διαφωνεί με την υποβολή αίτησης παύσης ενός εξ αυτών από άλλον, για ανάρμοστη συμπεριφορά», αναφέρει στην ένσταση της η νομική ομάδα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο

Κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου, οι δύο πλευρές αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν ως προς τις θέσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος. Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Αντώνης Λιάτσος, εάν απορριφθεί το πρώτο μέρος της ένστασης, που αφορά την νομιμοποίηση ή όχι καταχώρηση αίτησης από τον Γενικό Εισαγγελέα, τότε θα εξεταστεί το δεύτερο μέρος που αφορά την ουσία και το περιεχόμενο, σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή που κριθεί πως ο Γιώργος Σαββίδης δεν νομιμοποιείται να ζητά την παύση του Γενικού Ελεγκτή, τότε η όλη διαδικασία τερματίζεται σε αυτό το σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκαν στο ρινγκ, έδωσαν στίγμα προθέσεων Εισαγγελία και Ελεγκτής-Πρώτη μάχη η νομιμοποίηση της αίτησης

Δειτε Επισης

Οι απειλές του 50χρονου Σαουδάραβα-Όσα ύποπτα έλεγε χρόνια πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό περιστατικό στη Νέα Υόρκη-Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα στο μετρό
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων
Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους