Κρούουν τον κώδωνα τα μέλη αντιοχλαγωγικών ομάδων-«Οι έμπειροι έχουν την έγνοια των δόκιμων, αντί του όχλου»
06:00 - 14 Μαΐου 2024
Προχειρότητες, βλέπουν οι αστυνομικοί σε σχέση με την σύσταση των αντιοχλαγωγικών ομάδων, οι οποίες μπορεί να έχουν αυξηθεί στις τέσσερις, ωστόσο εκ του αποτελέσματος και πάλι φαίνεται να καταγράφεται αδυναμία στην αντιμετώπιση σοβαρών επεισοδίων. Και αυτό διότι, ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών είναι δόκιμοι ή μέλη άλλων Διευθύνσεων και όχι της ΜΜΑΔ, τα μέλη της οποίας είναι εκπαιδευμένα σε δύσκολες αποστολές. Αποτέλεσμα, ο αριθμός των αστυνομικών που καλείται να ανταποκριθεί σε σοβαρά επεισόδια, όπως για παράδειγμα στην τελευταία περίπτωση του Ύψωνα, όπου περίπου 100 νεαροί επιτίθενται στους αστυνομικούς με μολότοφ και πέτρες, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον όχλο, αφού οι μισοί εκ των μελών της Δύναμης δεν είναι ακόμη σε θέση να αντιμετωπίσουν καταστάσεις.
To γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών της Δύναμης που βρίσκονται στις αντιοχλαγωγικές μονάδες, είναι νέοι δόκιμοι, φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους αστυνομικούς που συμμετέχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ακόμα και στην περίπτωση του Ύψωνα, περιπολικό τυλίχθηκε στις φλόγες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα έκτροπα που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, όπως στην Χλώρακα, τη Λεμεσό και τα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων, αλλά και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα ανήμερα της Ανάστασης στη Λεμεσό, οι αστυνομικοί μέσω των Συντεχνιών τους βγαίνουν μπροστά και προειδοποιούν πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η κατάσταση, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε θύματα.
Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο πρόεδρος της Κλαδικής Συντεχνίας των Αστυνομικών Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, έθιξε σειρά από μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να αλλάξει ριζικά η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Πρέπει να υπάρξει η δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών σε κάθε επαρχία, ατομικός και ομαδικός εξοπλισμός, αλλά και να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτές μη μονιμοποιημένοι νέοι αστυνομικοί, δηλαδή δόκιμοι και να χρησιμοποιούνται μετά τη μονιμοποίησή τους. Επίσης, πρέπει επιτέλους να δοθούν ξεκάθαρες οδηγίες από την Αστυνομία για το ποια είναι η ανάλογη βία απέναντι σε μολότοφ, πιστόλια με πυροτεχνήματα και ναυτικές φωτοβολίδες», ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης.
Αυτό που επεσήμανε πάντως ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητα, είναι πως η ύπαρξη αρκετών δόκιμων στην πρώτη γραμμή, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς , «οι έμπειροι αστυνομικοί όταν πηγαίνουν έχουν την έγνοια των δόκιμων και έπειτα την έγνοια του όχλου και επίσης, οι δόκιμοι επειδή είναι άπειροι, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους συνθήκες επειδή έχουν κάνουν μια διήμερη εκπαίδευση στη ΜΜΑΔ».
Επιπρόσθετα, ο κ. Λοϊζίδης, εξέφρασε την άποψη ότι επιβάλλεται η ίδρυση μόνιμων τμημάτων στις αντιοχλαγωγικές μονάδες, για να μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση τα μέλη της Δύναμης. «Θεωρούμε ότι δεν γίνεται από εδώ και πέρα να μην έχουμε μόνιμες αντιοχλαγωγικές στις αστυνομικές διευθύνσεις. Εάν το ερώτημα όταν δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικοί αγώνες, ούτε εκδηλώσεις, τι θα κάνουν οι μόνιμες αντιοχλαγωγικές, η απάντηση είναι ότι θα βοηθούν ως άμεση επέμβαση και θα εκπαιδεύονται συνεχώς».
Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και το Αστυνομικό Σώμα, ΚΑΣ – ΑΣΔΥΚ, με τον πρόεδρο του Λούκα Χρίστου, να αναφέρει στον REPORTER πως μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο μνημόσυνο του Γρίβα, ζήτησαν από την πλευρά τους περισσότερη ασφάλεια των μελών της Αστυνομίας και κατ’ επέκταση των πολιτών, τη δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων ανά επαρχία με τον εξοπλισμό τους. «Ζητήσαμε όπως γίνουν μια ομάδα οι αστυνομικοί, για να μπορούν να δουλεύουν με ‘κλειστά’ τα μάτια. Επίσης, πρέπει να είναι άτομα τα οποία θα γνωρίζουν τα πάντα, για να μπορούν να ανταποκρίνονται και να έχουν περισσότερη αποτελεσματικότητα και κατ’ επέκταση να αισθάνονται ασφαλείς και οι ίδιοι οι πολίτες. Δεν γίνεται να συγκροτούνται αντιοχλαγωγικές ομάδες και μετά να διαλύονται και να πηγαίνουν πίσω στα πόστα τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Χρίστου.
Η εισήγηση της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ για τη δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών, εισακούστηκε εν μέρη, δήλωσε ο κ. Χρίστου, για να προσθέσει ότι, «βλέπουμε με ικανοποίηση ότι μετά από μήνες τη δική μας θέση, υιοθέτησαν και άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, οι οποίες βγαίνουν μπροστά και ζητούν και εκείνοι μόνιμες ομάδες ανά επαρχία. Επίσης, είδαμε και την ανταπόκριση από το Αρχηγείο Αστυνομίας και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου δημιούργησαν τέσσερις μόνιμες αντιοχλαγωγικές μονάδες, όμως προτίμησαν να γίνουν στη ΜΜΑΔ και να αποστέλλονται σε κάθε επαρχία ανάλογα με τις ανάγκες. Εμείς από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι θα υπάρξουν πρακτικές δυσκολίες με αυτή τη μέθοδο, ωστόσο, δεν είναι δουλειά μας το επιχειρησιακό πλάνο και πρέπει να το δουλέψει η ίδια ηγεσία αυτό το κομμάτι».
Το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα αστυνομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι νέοι, για τη Συντεχνία δεν αποτελεί αρνητικό πρόσημο, με τον κ. Χρίστου, να εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα. «Υπάρχουν οι πυρήνες, οι οποίοι είναι παλιοί και έμπειροι αστυνομικοί, που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τις φυσικές και ψυχικές δυνάμεις και μπορούν να καθοδηγήσουν παράλληλα, τους νέους συναδέλφους την ώρα που βρίσκονται στο καθήκον. Σε αντιοχλαγωγικές ομάδες, χρειάζεται τόσο φυσική, όσο και ψυχική δύναμη. Έτσι, είναι απαραίτητο, τόσο οι παλιοί, όσο και οι νέοι, να δένονται σαν ομάδα και να καθοδηγούν τους νέους για να εμπλακούν, ώστε να αποκτήσουν και εμπειρίες. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο μέσα στις αντιοχλαγωγικές να υπάρχουν παλιοί αστυνομικοί και να καθοδηγούν, να συμβουλεύουν και να προστατεύουν τους νέους», υπέδειξε ο κ. Χρίστου.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους, για το ποια είναι η ανάλογη βία που πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέλη της Αστυνομίας, όταν έχουν να κάνουν, όπως ανέφερε, με εν δυνάμει εμπρηστές και δολοφόνους. «Όταν βλέπεις να χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ και να πυροβολούν με ναυτικές φωτοβολίες, πώς μπορούμε να αντιδρούμε; Ποια είναι η ανάλογη βία που πρέπει να χρησιμοποιείται; Να κρατάμε την ασπίδα και το ρόπαλο και να αναμένουμε σε στάση άμυνας και όταν επεμβαίνουμε δυναμικά να βρισκόμαστε στο σκαμνί, ότι χρησιμοποιήσαμε υπέρμετρη βία; Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι αστυνόμευσης και πρέπει να δοθούν αυτοί οι μέθοδοι για χρήση, όπως είναι τα όπλα με πλαστικές σφαίρες», κατέληξε ο κ. Χρίστου.