Ν. Τορναρίτης: Η Κύπρος δεν είναι μόνη με την ΕΕ, μπορεί να κάμει περισσότερα

Στέλνουμε το μήνυμα της σιγουριάς στους πολίτες ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη όπως στο παρελθόν, η Κύπρος μπορεί να κάμει περισσότερα, συμμετέχοντας στην ΕΕ και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό παραμένει στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Σε ομιλία του στη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την 20η επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τορναρίτης είπε πως οι λέξεις κλειδιά είναι συνεργασία και συνεννόηση. «Με συνεννόηση κτίζουμε γέφυρες, με συνεργασίες μεγαλώνουμε το εκτόπισμα μας, με συνεννόηση πείθουμε και προοδεύουμε», είπε.

Όλοι γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι το Κυπριακό παραμένει στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι παραμένει άλυτο 20 χρόνια μετά την ένταξη. «Η κατοχή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας από τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται και μας πληγώνει. Ο καταλύτης για τη λύση δεν πέφτει από τον ουρανό, ο καταλύτης δουλεύει, εφόσον δίνουμε πειστικά δείγματα γραφής ότι γνωρίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στη συγκυρία, τα παράθυρα ευκαιρίας που δημιουργεί», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η επιδίωξη για περισσότερη συμμετοχή στην ΕΕ στις προσπάθειες για λύση είναι μια αναγκαία επιλογή. Η ΕΕ είναι η μόνη, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, που μπορεί να απαντήσει στις ακροβασίες του Τατάρ στον γκρεμό για δήθεν δύο κράτη.

«Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα μας και θα μας στηρίξει. Ο ΔΗΣΥ στηρίζει κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα ώστε να αποκτήσει περισσότερο βάθος και εύρος. Θέλουμε η ΕΕ να δώσει περισσότερο βάρος στα θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής και να παίζει πιο σημαντικό ρόλο στην διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται στρατηγική προσέγγιση για το μέλλον βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στην συνεργασία.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει «μια μοναδικότητα, είναι το μόνο ευρωπαϊκό σώμα, που εκλέγεται απευθείας από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και συνεπώς διαθέτει την απευθείας, τη λαϊκή, νομιμοποίηση να εκφράζει τους Ευρωπαίους πολίτες».

Υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου με δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας θα είναι εξαιρετικά σημαντική πρόοδος.

Απευθύνθηκε σε όλους να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου και να αξιοποιήσουν την ψήφο τους γιατί, όπως είπε, κάθε ευρωπαϊκή πολιτική έχει και κυπριακή διάσταση και χειροπιαστό αποτέλεσμα για τη ζωή μας.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό είπε πως είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε ανάλογη στήριξη από την ΕΕ. «Οι ροές δεν ελέγχονται πλέον και τα βάρη είναι δυσανάλογα με το μέγεθος και τον πληθυσμό μας. Αναμένουμε έμπρακτη βοήθεια από τις Βρυξέλλες για να ανακόψουμε τις μεταναστευτικές ροές και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις χιλιάδες των αιτήσεων», σημείωσε. Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να διεκδικήσουμε και να πείσουμε το θέμα των εμπόλεμων ζωνών στην Συρία πρέπει να ρυθμιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τορναρίτης κάνοντας ένα απολογισμό είπε πως δεν εφαρμόζουμε τις κοινοτικές οδηγίες, έχουμε καθυστερήσεις και αδράνεια.

«Μέσα στην ΕΕ μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Θα πετύχουμε αν οργανωθούμε καλύτερα. Μόνο αν τρέξουμε περισσότερο. Έχει επίσης μεγάλη σημασία να στελεχώσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα και τις υπηρεσίες με τους καλύτερους. Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχει συνεχής ανταγωνισμός παντού και κάθε μέρα. Συνεπώς στην ΕΕ κερδίζει περισσότερο εκείνος που προετοιμάστηκε καλύτερα, εκείνος που έπεισε καλύτερα ότι ξέρει να διεκδικεί», είπε.

Ο κ. Τορναρίτης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρωταγωνιστική συνεισφορά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ του Γλαύκου Κληρίδη, αναγνωρίζοντας όμως την προσφορά των Γιώργου Βασιλείου, Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιάννου Κρανιδιώτη, Αλέκου Μαρκίδη και Ιωάννη Κασουλίδη.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ