Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Βρετανία επέβαλε νέες κυρώσεις στις μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegaz, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και κυρώσεις για τις μεταφορές, έρχονται την ώρα που το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέες κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Σημειώνεται ότι στα 80 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε την Παρασκευή η τιμή πετρελαίου Μπρεντ, καθώς οι έμποροι στις αγορές ανέμεναν τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, οι οποίες θα περιόριζαν περαιτέρω τις εξαγωγές ρωσικού αργού και, ως εκ τούτου, θα μείωναν τις προμήθειες πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ, Βόρειας Θάλασσας, που αποτελεί το διεθνές συμβόλαιο αναφοράς, αυξήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής πέραν του 4%, στα 80,38 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αμερικανικού αργού, West Texas Intermediate (WTI), σημείωνε την ίδια ώρα άνοδο 4,8% στα 77,47 δολάρια το βαρέλι.

Γύρω στις 7.00 το απόγευμα, ώρας Κύπρου, το Μπρεντ περιόρισε την άνοδο του στο 2,96%, στα 79,21 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο 3%, στα 76,12 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Παρασκευή την μεγαλύτερη δέσμη κυρώσεων που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα με στόχο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να δώσει στο Κίεβο και στην επερχόμενη Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μοχλό πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην περικοπή των πετρελαϊκών εσόδων της Ρωσίας από τον πόλεμο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει σκοτώσει ή τραυματίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει μετατρέψει πόλεις σε ερείπια.

Τα μέτρα είναι «οι πιο σημαντικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα, της μεγαλύτερης πηγής εσόδων για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegas που ερευνούν, παράγουν και πωλούν πετρέλαιο και σε 183 πλοία που έχουν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, πολλά από τα οποία ανήκουν στον λεγόμενο σκιώδη στόλο των γερασμένων δεξαμενόπλοιων που διαχειρίζονται μη δυτικές εταιρείες. Περιλαμβάνουν επίσης δίκτυα που εμπορεύονται το πετρέλαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επεισόδια έξω από ξενοδοχείο του Έσεξ που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο-Τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Αραδίππου
Χάθηκαν από την Πέμπτη τα ίχνη της 20χρονης Λιάνας στη Λεμεσό (pic)
Γαστρεντερίτιδα σε κρουαζιερόπλοιο εν πλω-Πάνω από 140 κρούσματα
Τρεις νεκροί από έκρηξη στο κέντρο εκπαίδευσης του σερίφη του Λος Άντζελες
Τυχαίος έλεγχος σε φορτίο στη Λεμεσό οδήγησε σε κατάσχεση χιλιάδων πυροτεχνημάτων και Labubu (pics)
Ως οικιακή βοηθός εργαζόταν η άτυχη 58χρονη-Τέσσερις οι επιβαίνοντες του οχήματος που την παρέσυρε στη Λεμεσό
Εκκενώθηκε πολυκατοικία στην Παλουριώτισσα μετά από πυρκαγιά-Στο νοσοκομείο ένοικος που εισέπνευσε καπνό
Nέες συγκρούσεις στη Συρία-Βεδουίνοι και Δρούζοι πολεμούν στην Σουέιντα, ανησυχία για νέο γύρο κλιμάκωσης
Αμερικανικά ΜΜΕ: Το Ιράν επανεξοπλίζει τους συμμάχους Χεζμπολάχ και Χούθι