Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα
13:04 - 07 Μαΐου 2024
Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη της Αστυνομίας που άνοιξε τον δρόμο των συλλήψεων για την απόπειρα φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε μέρα μεσημέρι στην Ανθούπολη, στις 23 Απριλίου, τέθηκε στο επίκεντρο της μαραθώνιας διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την κράτηση των υπόπτων. Μιας διαδικασίας, που άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 01:46, σπάζοντας κάθε προηγούμενο σε ότι αφορά τον χρόνο που διήρκησε, δεδομένου και των ζητημάτων που εγέρθηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης των υπόπτων, οι οποίοι άσκησαν σκληρό πρέσινγκ στον ανακριτή του ΤΑΕ Λευκωσίας, υποβάλλοντας του σωρεία ερωτήσεων σε σχέση με τις πληροφορίες ή τις μαρτυρίες που κατέθεσε στον όρκο του για την εξασφάλιση του διατάγματος προσωποκράτησης.
Από την μια, οι δικηγόροι των υπόπτων μίλησαν για καταχρηστική διαδικασία, αλλότρια κίνητρα και αναφορές εντυπωσιασμού από την πλευρά της Αστυνομίας, στην οποία μεταξύ άλλων υποδείχθηκε πως δεν κατέχει μαρτυρία και επιχειρεί να κερδίσει χρόνο μέχρι να εξασφαλίσει, ενώ στην αντίπερα όχθη, ο ανακριτής αναφέρθηκε στα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιον του ΤΑΕ Λευκωσίας, τα οποία - κατά τη θέση του - συνδέουν τους υπόπτους με τα υπό διερεύνηση αδικήματα, σημειώνοντας πως καθημερινώς προκύπτουν νέα στοιχεία τα οποία διερευνώνται.
Σημειώνεται πως ενώπιον του Δικαστηρίου διεξήχθησαν δύο διαφορετικές διαδικασίες. Η μία αφορούσε τους έξι εκ των εννέα υπόπτων, οι οποίοι τελούσαν ήδη υπό κράτηση και η δεύτερη αφορούσε τους άλλους τρεις. Τον κατάδικο των Κεντρικών Φυλακών, τον Ρουμάνο που είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος πριν από μια εβδομάδα, καθώς και Σύρο που βρισκόταν υπό κράτηση, ωστόσο επανασυνελήφθη για άλλα αδικήματα.
Στο επίκεντρο όλων των συνηγόρων, Βίκτωρα Ακάμα, Αγαθοκλή Κορέλλη, Ανδρέα Ανδρέου, Γιώργου Λοϊζου, Νίκου Κορομία, Ανδρέα Τσεντίδη και Αλέξανδρου Σαουρή, τέθηκε η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη, καθώς, όπως προέκυψε από τον όρκο του ανακριτή, διαφοροποιήθηκαν ρόλοι υπόπτων και στοιχεία, τα οποία η υπεράσπιση έκρινε πως ήταν ουσιαστικής σημασίας, ενώ μεταξύ άλλων, στη βάση των νέων δεδομένων, υπέδειξε πως η αξιοπιστία του πληροφοριοδότη κατέρρευσε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, στον πρώτο ύποπτο, για τον οποίον υπάρχει μαρτυρία πως ήρθε σε ρήξη με το θύμα, κατά την προηγούμενη διαδικασία ο πληροφοριοδότης ανέφερε πως είπε στον δεύτερο και τρίτο ύποπτο που είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι την πρόθεση να σκοτώσει τον 34χρονο. Στη νέα διαδικασία αναφέρθηκε πως οι οδηγίες δόθηκαν στους νέους υπόπτους δύο και τρία, ενώ περαιτέρω, πέραν της προηγούμενης αναφοράς για την αμοιβή των 20 χιλιάδων, όπου παραδόθηκαν οι 10, αναφέρθηκε πως υπάρχει μαρτυρία πως θα έδινε στον φερόμενο εκτελεστή 1500 το μήνα και εφόρου ζωής.
Επίσης, μεταξύ άλλων, στον ύποπτο που αποδιδόταν κατά την προηγούμενη διαδικασία ρόλο οδηγού της μοτοσικλέτας, στην νέα αποδόθηκε ρόλος τσιλιαδόρου. Όπως ανέφερε ο ανακριτής, αρχικά η πληροφορία ανέφερε πως επρόκειτο για τον οδηγό της μοτοσυκλέτας, ωστόσο «εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι αρχικά του ανατέθηκε από τον 7ο ύποπτο να είναι ο εκτελεστής αλλά ενώ παρακολουθούσε τον παραπονούμενο φοβήθηκε να προβεί στη δολοφονία του και έτσι δόθηκαν οδηγίες από τον 3ο ύποπτο στον 6ο ύποπτο να τον δολοφονήσει. Κατά την απόπειρα σύμφωνα με μαρτυρία ήταν το πρόσωπο που εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης στάθηκαν στα σημεία που διαφοροποιήθηκαν κατά την πρώτη και δεύτερη διαδικασία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως ενώ η Αστυνομία μιλούσε για πληροφορία πλέον μιλά για πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, αντιθέτως, με τον ανακριτή να απαντά πως αυτές ενισχύθηκαν με γραπτές μαρτυρίες και πως δεν άλλαξαν οι ρόλοι, αλλά στην ουσία ξεκαθαρίζεται το σκηνικό. Για παράδειγμα, ανέφερε πως σε ότι αφορά τον οδηγό της μοτοσικλέτας, διαπιστώθηκε πως έγιναν άλλες δύο προσπάθειες στις οποίες ήταν οδηγός.
Οι απειλές
Υπό αμφισβήτηση τέθηκαν και τα κίνητρα που αποδόθηκαν στον πρώτο ύποπτο, ο οποίος, όπως ανέφερε ο ανακριτής, ήρθε σε ρήξη με το θύμα, μετά την δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως ανέφερε, για τη ρήξη των σχέσεων τους λήφθηκαν γραπτές μαρτυρίες, ενώ κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης, αναφέρθηκε πως από τον περασμένο Μάρτιο, το θύμα κλήθηκε στο ΤΑΕ, όπου ενημερώθηκε πως κινδυνεύει η ζωή του και ενδεχομένως να αποτελέσει στόχος εγκληματικής ενέργειας. Μάλιστα, έγινε αναφορά από τον συνήγορο υπεράσπισης, πως ο πρώτος ύποπτος είχε δώσει στον 34χρονο τεθωρακισμένο όχημα, για λόγους ασφαλείας.
Επιπρόσθετα, μετά από σχετική ερώτηση του συνηγόρου, ο ανακριτής ανέφερε πως λήφθηκε μαρτυρία που αναφέρει πως η ρήξη στη σχέση του πρώτου υπόπτου με το θύμα επήλθε τον Απρίλιο και όχι τον Μάρτιο όπου ενημερώθηκε ο 34χρονος πως απειλείτο, ενώ βάσει τούτου αμφισβητήθηκαν οι αναφορές περί σύγκρουσης μετά την δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη.
Τα τεκμήρια
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν διάφορα τεκμήρια, μεταξύ αυτών και χρηματικό ποσό που καταλογίζεται πως έδωσε ο πρώτος ύποπτος ως αμοιβή στους εκτελεστές, ενώ έγινε αναφορά σε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης όπου κατά την Αστυνομία καταγράφεται η παράδοση των χρημάτων σε πρατήριο βενζίνης.
Περαιτέρω, στην οικία ενός υπόπτου εντοπίστηκε άδειο δοχείο σφαιρών, όπως και μέρος μοτοσικλέτας που θεωρούν πως συνδέεται. Επίσης, στην κατοχή της Αστυνομίας βρίσκεται μοτοσικλέτα που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή Ακακίου, όπου έγινε ξανά προσπάθειας για δολοφονία του θύματος.
Επίσης από οικία υπόπτου έχει παραληφθεί ένα ζεύγος αθλητικά παπούτσια το οποίο, σύμφωνα με τον ανακριτή, ταυτίζεται με την περιγραφή των αθλητικών παπουτσιών που φορούσε ο δράστης της απόπειρας φόνου.
Πιθανόν νέα έφεση
Μετά την μαραθώνια διαδικασία, στις 01:46, το Δικαστήριο αποφάσισε πως συντρέχουν οι λόγοι ανανέωσης της κράτησης των υπόπτων, κρίνοντας μάλιστα αξιόπιστο τον ανακριτή της Αστυνομίας και λέγοντας πως η μαρτυρία του δεν κλονίστηκε παρά τις πιέσεις.
Σε ότι αφορά τους άλλους τρεις, το Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του, η οποία κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, εγκρίνοντας το διάταγμα προσωποκράτησης.
Συνεπώς και οι εννέα ύποπτοι τελούν υπό οκταήμερη κράτηση, ενώ για την υπόθεση καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο, καθώς και διάφορα τεκμήρια, μεταξύ των οποίων και το πιστόλι, το οποίο όπως ανέφερε ο ανακριτής υπάρχει μαρτυρία ότι ο ένας εκ των υπόπτων το έκοψε με σμυρίλιο σε μικρά κομμάτια και μέρος του όπλου το πέταξε σε συγκεκριμένη περιοχή στα Περβόλια.
Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι των έξι υπόπτων ενδεχομένως να προσφύγουν εκ νέου στο Εφετείο για την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, αναφορικά με την μεταβολή της πληροφορίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ όσα έγιναν κατά την μαραθώνια διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου