Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν

Στον Λίβανο για να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις, που θα κλείσουν την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, βρίσκονται σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου και Κωνσταντίνο Κόμπο, αντίστοιχα.

Μετά το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του μήνα στη χώρα, πλέον το έδαφος είναι γόνιμο για να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο η προσπάθεια για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να ανακοινώσει οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι αρχές της, στην καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και στην απαγόρευση του απόπλου βαρκών με Σύρους μετανάστες προς τις ακτές της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου

Για τον Λίβανο, αναμένεται να ανακοινωθεί μια γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια, μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να καμφθούν και οι όποιες αντιστάσεις καταγράφονται εντός της χώρας, από συγκεκριμένες πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις, που δεν επιθυμούν την παραμονή σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου Σύρων στη χώρα τους. Το ζήτημα των Σύρων προσφύγων, αποτελεί ένα από τα κορυφαία προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι και η Κυβέρνηση του.

Ήδη οι πιο ακραίες δυνάμεις, ασκούν φοβερή πίεση στην Κυβέρνηση, για να προβεί σε ενέργειες που θα ωθήσουν τους Σύρους να αποχωρήσουν από το έδαφος της χώρας. Την ίδια ώρα προς την Κυβέρνηση Μικάτι, ασκούνται πιέσεις από την Κύπρο, για να σφραγίσει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και αντιλαμβάνεται κανείς, τη δυσκολία που καλείται να αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες, αυτό που θέλουν να διασφαλίσουν, είναι πως τα κονδύλια που θα δοθούν στη χώρα, όπως έγινε και στο παρελθόν, με άλλες χώρες της περιοχης, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ιορδανία, θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που προορίζονται και δεν θα γίνουν έρμαιο των διαφόρων ομάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ο κύριος σκοπός αυτών των χρημάτων, είναι για υποδομές, που θα βελτιώσουν τη ζωή, τόσο των Σύρων μεταναστών όσο και των ντόπιων και θα ενισχύσουν τον στρατό της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του θα αναλάβει και πιο ουσιώδη ρόλο στην επιτήρηση των συνόρων.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον το πώς τοπικά ο Λίβανος αντιμετωπίζει το πρόβλημα των Σύρων μεταναστών, οι οποίοι επίσημα φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια αν και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στον Λιβανο, ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια.

Στην πιο πρόσφατη τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Μικάτι, ανέφερε πως, «υπάρχει μια ώθηση να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος μας δεν είναι απολύτως να εκθέσουμε κανέναν σε κίνδυνο, αλλά να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να εφαρμόσουμε τους νόμους που ισχύουν για όλους τους κατοίκους στο λιβανέζικο έδαφος».

Πάντως προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, άσκησε κριτική για το γεγονός πως δεν επιτρέπεται σε Σύρους που θέλουν να επιστρέψουν οικειοθελώς στη Συρία να το πράξουν, ενώ απεύθυνε το ερώτημα προς τη διεθνή κοινότητα, ποιο το νόημα να επικαλούνται ζητήματα ασφάλειας στη Συρία και την ίδια ώρα να μετατρέπουν τον Λίβανο σε μη ασφαλή περιοχή για τους ίδιους τους κατοίκους τους.

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως αυτό που η κυπριακή Κυβέρνηση, εδώ και καιρό ζητά με τον υπουργό Εσωτερικών, να ταξιδεύει και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να βρει συμμάχους στην προσπάθεια του για να χαρακτηριστούν κάποιες περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς, είναι απαίτηση και του ίδιου του Λιβάνου.

Ενόψει της κοινής επίσκεψης Χριστοδουλίδη-φον ντερ Λάιεν στη χώρα σήμερα, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, είχε συνάντηση με αρμοδίους, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ, ο Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Χώρας, Ελίας Μπαισάρι, ο μόνιμος συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, Ιμράν Ρέζα και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Λίβανο Ίβο Φρέιζεν.

Η πολιτική ηγεσία της γείτονος ζητά επιτακτικά να αρχίσουν διαδικασίες για επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων. Την ίδια ώρα διεθνείς οργανώσεις, ασκούν κριτική στις αρχές της χώρας, για κακομεταχείριση και βίαιο επαναπατρισμό Σύρων, κατηγορία που η Κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει.

Εξάλλου, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της χώρας, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου και πάλι, θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, για το Μεταναστευτικό. Ένας εκ τον στόχων που τέθηκαν από τον ίδιο είναι να χαρακτηριστούν κάποιες περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς, για να αρχίσουν να επιστρέφουν Σύροι που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας. Κάτι πάντως που μέχρι στιγμής, τόσο ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όσο και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα, απορρίπτουν στην παρούσα φάση.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία