Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης, έτσι ώστε, μέσα από μια σειρά ενεργειών να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξανόμενες ροές μεταναστών του τελευταίου διαστήματος, ενόψει και της κοινής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στον Λίβανο την ερχόμενη Πέμπτη.

Αυτή η κοινή επίσκεψη, είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης, στο κομμάτι της ενίσχυσης της αδύναμης λιβανικής Κυβέρνησης, έτσι ώστε να της παρασχεθούν τα κατάλληλα εφόδια, για να μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά στην αναχώρηση νέων πλοιαρίων με μετανάστες προς την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών

Παράλληλα η Κυβέρνηση, έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή εκστρατεία του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, για να αλλάξει το καθεστώς συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας, σε ασφαλείς περιοχές, έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένη η Κύπρος να παρέχει άσυλο σε Σύρους προερχόμενους από αυτές τις περιοχές.

Κεντρικός άξονας της κοινής επίσκεψης Χριστοδουλίδη-Φον ντερ Λάιεν στον Λίβανο, είναι η εξαγγελία ενός πακέτου στήριξης της ΕΕ προς τον Λίβανο, αντίστοιχου με αυτού που είχε εξαγγελθεί στις αρχές του Μαρτίου, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου. Ο στόχος, τόσο της Λευκωσίας όσο και των Βρυξελλών, είναι να λειτουργήσει ως κίνητρο για τις αρχές του Λιβάνου, για να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία, στο θέμα της αναχώρησης μεταναστών από τις ακτές της χώρας και να πατάξουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα το φαινόμενο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των εξωγενών παραγόντων, που επιτείνουν τη μεταναστευτική κρίση στην Κύπρο, η Κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία για την ετοιμασία ενός πακέτου στήριξης από την ΕΕ προς τον Λίβανο, αντίστοιχου με αυτού της Αιγύπτου, με την προοπτική να λειτουργήσει ως θέλγητρο προς τερματισμό της παράνομης διακίνησης μεταναστών προς την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη

Υπενθυμίζεται πως η ανάλογη συμφωνία που υπογράφηκε με την Αίγυπτο τον Μάρτιο, προβλέπει ένα οικονομικό πακέτο μαμούθ, ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα έχει επενδυτικό χαρακτήρα και έχει χρονικό ορίζοντα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το πακέτο, ένα ποσό κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν αποκλειστικά στο κομμάτι της Μετανάστευσης, με την ευθύνη της Αιγύπτου να είναι ο έλεγχος των ροών μεταναστών προς την Ευρώπη και η απαγόρευση του.

Εξάλλου, ανάλογη συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέγραψε και πριν από οκτώ χρόνια, το 2016 με την Τουρκία, αλλά και με άλλες χώρες, κυρίως της Αφρικής, όπως η Λιβύη, η Τυνησία και η Σενεγάλη.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λίβανο συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου και Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, θα είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μήνα, αφού οι τρεις τους, επισκέφθηκαν την χώρα και στις οκτώ Απριλίου. Μια επίσκεψη που αφενός επιβεβαιώστε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και ουσιαστικά, έδωσε ώθηση στην προσπάθεια για να βοηθηθεί οικονομικά, σε μια συγκυρία που καλείται να διαχειριστεί, τεράστια πίεση από τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφος της, κάτω μάλιστα από το καθεστώς της αστάθειας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Οι συναντήσεις που είχαν οι Χριστοδουλίδης, Ιωάννου και Κόμπος στο Λίβανο, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα. Αφενός επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της χώρας να βοηθήσει στα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα διαφάνηκαν οι αδυναμίες, τις οποίες θα έρθει να καλύψει το πακέτο οικονομικής βοήθειας, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις δύο Μαΐου, κατά τη διάρκεια της κοινής επίσκεψης Χριστοδουλίδη-Φον ντερ Λάιεν.

Ένα πακέτο που λειτουργήσει ως ανάσα για την Κυβέρνηση της χώρας και για το οποίο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα λειτουργήσει δραστικά στο κλείσιμο της κάνουλας των ροών από τον Λίβανο προς τις ακτές της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών