Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα

Συγκρατημένες αντικρύζει τις τιμές πώλησης κρεάτων και πασχαλινών εδεσμάτων η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η οποία μετά την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει, αναλύει τις αυξομειώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, να εκφράζει για άλλη μια φορά τους ενδοιασμούς του για τους αριθμούς, αφού εκτιμά ότι οι αυξήσεις που υπάρχουν είναι πολύ μεγαλύτερες σε βάρος των καταναλωτών.

Το πιο ουσιαστικό συμπέρασμα που εξάγει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, είναι ότι όπου παρατηρούνται αυξήσεις τιμών, είναι διότι υπάρχει περιορισμένη προσφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Ταυτόχρονα, η εκτίμηση που υπάρχει για τη συγκράτηση τιμών από πλευράς Υπηρεσίας, έγκειται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συγκρατείται, δεδομένου ότι οι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν οι αυξήσεις δεν εκπνέουν, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι αυξημένες τιμές καυσίμων, η αυξημένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη οδηγών και οι υψηλές τιμές μεταφορικών από τρίτες χώρες, είναι από τους πιο κύριους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία, έχει ετοιμάσει ένα ενδεικτικό πασχαλινό τραπέζι για οκτώ άτομα, όπου περιλαμβάνει δεκαοκτώ προϊόντα με κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες, όπως για παράδειγμα τέσσερα κιλά αρνάκι ντόπιο, δυο κοτόπουλα, πατάτες, φρέσκα λαχανικά, ψωμί, αυγά, τσουρέκια, ενάμιση κιλό φλαούνες, δυο φιάλες κρασί, αναψυκτικά και φρούτα. Προσθέτοντας όλα τα προαναφερθέν προϊόντα, το πασχαλινό τραπέζι ανέρχεται στα 169,46 ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για τα ίδια προϊόντα το 2023 η τιμή ανερχόταν στα 165,55 ευρώ, με τη διαφορά να είναι στα 3,91 ευρώ, δηλαδή γύρω στο 2% αύξηση.

Όπως εξήγησε επίσης στον REPORTER, η προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνους, αυτό που παρατηρείται είναι αύξηση στις τιμές πρώτων υλών και αφού η Κύπρος στηρίζεται κυρίως στα εισαγόμενα προϊόντα, τότε είναι αναμενόμενες οι αυξήσεις. «Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στη βάση και των νομοθεσιών, πραγματοποιεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, αναγραφή τιμών, προσφορές σε όλα τα επίπεδα και όπου υπάρχουν κάποιες διαφορές στις τιμές που υπάρχουν στα ράφια σε σχέση με το ταμείο, αμέσως γίνονται οι διορθώσεις ή μπαίνουν πρόστιμα. Σε ότι αφορά τις ψηλές τιμές, η Υπηρεσία πραγματοποιεί συνεχώς ελέγχους σε επίπεδο παραγωγής, εισαγωγέα και υπεραγοράς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες και δεν οφείλονται σε καμία περίπτωση σε αθέμιτη κερδοφορία ή αλλιώς αισχροκέρδεια», ανέφερε η κα. Ιορδάνους.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα που έχει εξάγει η Υπηρεσία, η κα. Ιορδάνους εξηγεί ότι στις τιμές δεν περιλαμβάνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς, «η ποιότητα διαφοροποιείται ανάλογα από το κατάστημα, την υπεραγορά, τα κρεοπωλεία και τα αρτοποιεία. Ωστόσο, είναι στην κρίση των καταναλωτών να κάνουν την έρευνα αγοράς για την ψηλότερη, χαμηλότερη και μέση τιμή που υπάρχει και να επιλέξουν ανάλογα με τις ποιοτικές τους επιλογές και τις οικονομικές του δυνατότητες».

Συνοπτικά, πρόσθεσε η προϊστάμενη της Υπηρεσίας, «φαίνεται να υπάρχει συγκράτηση τιμών σε σχέση με πέρσι, αφού στα κρέατα η μόνη αύξηση που παρατηρείται είναι στα αμνοερίφια στο 10% σε σχέση με πέρσι που ήταν στα 12.43% για τα μικρά σε κομμάτια και 11.79% για τα ολόκληρα. Για το χοιρινό, η αύξηση φέτος είναι στο 2 με 3.5%, στο βοδινό 1 με 2%, ενώ στο κοτόπουλο υπάρχουν μειώσεις 2 με 3% και στο κουνέλι επίσης, παρατηρείται μια αύξηση 3.65%».

Όσο αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, στα αρτοποιήματα υπάρχουν συγκρατημένες αυξήσεις, αφού υπάρχει 3 με 4% αύξηση στη φλαούνα, όπως αύξηση της τάξεως του 7.31% υπάρχει στα τσουρέκια, ενώ στο ψωμί υπάρχουν σημαντικές μειώσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι το 2023 σε σχέση με το 2022, οι αυξήσεις στο ψωμί ήταν της τάξεως του 24%. Στο αλεύρι επίσης, υπήρχαν σημαντικές μειώσεις, ενώ την ίδια ώρα πέρσι υπήρχαν οι αυξήσεις στα σιτηρά στο 32%, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε η κα. Ιορδάνους, «στα αυγά παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις μέχρι και 10%, ενώ κατά την περσινή περίοδο υπήρξε αύξηση 39% και το τυρί φλαούνας σημείωσε μια αύξηση κατά 3%. Σε όλα τα λαχανικά, υπήρξαν μειώσεις που φθάνουν για τα αγγουράκια μέχρι και το 45%. Ακόμη στο λάδι, αντικατοπτρίζονται οι συνθήκες αγοράς. Οι μεγάλες αυξήσεις που είχαν παρατηρηθεί στα είδη έλαια το 2022-23, τώρα έχουν μεταστραφεί σε μειώσεις στο 15%, ενώ η ξηρασία στην ελαιοπαραγωγή Ισπανίας και Ιταλίας που αύξησε τις τιμές ελαιόλαδων στην Ευρώπη, έχει ως αποτέλεσμα και στην Κύπρο να παρατηρούνται αυξήσεις μέχρι 100% σε κάποια προϊόντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά

Δύσπιστος ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, εκφράζει απογοήτευση για τις αυξήσεις

Παράλληλα, από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, βλέπει αρκετές αυξήσεις σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, κάνοντας λόγο για πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις από τις διαφαινόμενες, καθώς η σύγκριση που γίνεται είναι με πέρσι και όχι με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι τιμές ήταν αρκετά πιο χαμηλές.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι, «αυτό που έχουμε παρατηρήσει από τη δική μας σκοπιά, είναι ότι η αύξηση που υπάρχει είναι γύρω στο 7.5% με όλα τα είδη του παρατηρητηρίου. Ένα ποσοστό που βγαίνει, μετά από σύγκριση που υπάρχει με τις περσινές υψηλές τιμές που υπήρχαν. Τιμές οι οποίες ήταν πιο ακριβές και από τις προπέρσινες. Άρα όπως γίνεται αντιληπτό, οι τιμές παραμένουν σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα».

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ο Σύνδεσμος ότι υπάρχουν οι εν λόγω αυξήσεις σήμερα, πρόσθεσε ότι, «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους που έγιναν αυτές οι αυξήσεις, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία. Ακούμε την Υπηρεσία όμως να αναφέρει ότι οι τιμές παρακολουθούνται και είναι σε λογικά επίπεδα, αλλά εμείς ως Σύνδεσμος έχουμε τους ενδοιασμούς μας ότι όλα τα προϊόντα ή οι κατηγορίες είναι σε λογικά επίπεδα και δεν μας χρεώνουν περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι βιώνουμε ακόμα πιο ψηλά το Πάσχα φέτος από πέρσι».

Μάλιστα, ο κ. Δρουσιώτης, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι μια μερίδα πολιτών, δεν πρόκειται να κάνει Πάσχα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια. «Θα κάνει Πάσχα, αλλά θα το κάνει με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή εκείνοι που δυσκολεύονται οικονομικά, δεν πρόκειται να αγοράσουν κυπριακό αρνί δέκα ευρώ το κιλό, αλλά θα αγοράσουν κοτόπουλο ή χοιρινό που είναι πιο φθηνά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου Business Leader στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Business Leader στον πρωτογενή τομέα ο Στυλιανός Πάντζιαρος