Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
06:00 - 29 Απριλίου 2024
Προσθαφαιρέσεις προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα σε σχέση με τον αριθμό των υπόπτων για την απόπειρα φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε το μεσημέρι της 23ης Απριλίου σε κεντρικό δρόμο στην Ανθούπολη, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει κατορθωτό να αφαιρεθούν όλες οι σφαίρες από το σώμα του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό κράτηση οι επτά για το «Δημητρούι», ελεύθεροι οι άλλοι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Η Αστυνομία είχε συλλάβει αρχικά εννέα πρόσωπα, τρεις Κύπριους και έξι αλλοδαπούς, οι πλείστοι από την Συρία, ενώ στη συνέχεια και ενόσω βρισκόταν η διαδικασία για την προσωποκράτηση τους ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, φόρεσε χειροπέδες σε άλλο ένα πρόσωπο. Ωστόσο, η διαδικασία για τους εννέα υπόπτους έφερε ανατροπή δεδομένων, αφού το Δικαστήριο αποφάσισε πως η μαρτυρία της Αστυνομίας, η οποία στηρίχθηκε κατά κύριο λίγο στα όσα ανέφερε πληροφοριοδότης, είναι «απογυμνωμένη» για τρεις εκ των υπόπτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα πως η Αστυνομία απέτυχε να αποδείξει τη πιθανή σύνδεση τους και ως εκ τούτου, απέρριψε το αίτημα προσωποκράτησης τους.
Η απόφαση του Δικαστηρίου, άνοιξε το δρόμο προς το Εφετείο για την υπεράσπιση τουλάχιστον του πρώτου υπόπτου, του οποίου η Αστυνομία απέδωσε ρόλο εντολέα για την απόπειρα φόνου, αφού όπως ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου, πως ήρθε σε ρήξη με τον 34χρονο, μετά την δολοφονία του Αλέξη Μαυρομιχάλη, ενώ εκατέρωθεν εκτόξευσαν απειλές για θανάτωση.
Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων, κατά την μαραθώνια διαδικασία που εκτυλίχθηκε το Σάββατο, επικεντρώθηκαν στην μαρτυρία του ΤΑΕ Λευκωσίας που παρουσίασε στο Δικαστήριο, η οποία κατά κύριο λόγο βασίζεται στα όσα ανέφερε πληροφοριοδότης στις Αρχές, ο οποίος κρίθηκε αξιόπιστος και μάλιστα αναφέρθηκε πως στο παρελθόν συνεργάστηκε ξανά με την Αστυνομία και συνέβαλε στην εξιχνίαση υποθέσεων.
Ωστόσο δεδομένου της απόφασης του Δικαστηρίου να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις εκ των υπόπτων, οι οποίοι συνελήφθησαν στην βάση της ίδιας μαρτυρίας με τους υπόλοιπους, οι δικηγόροι του πρώτου υπόπτου, Βίκτωρας Ακάμας και Αγαθοκλής Κορέλλης, αναμένεται να προσφύγουν στο Εφετείο, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την πρωτόδικη απόφαση, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμοι και οι συνήγοροι των υπόλοιπων υπόπτων.
Στο κάδρο της υπεράσπισης, θα βρεθεί ψηλά το γεγονός πως η ίδια δικαστής που υπέγραψε και εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης, αποφάσισε στο στάδιο της προσωποκράτησης πως η μαρτυρία για τους τρεις, ήταν «απογυμνωμένη», ανεξαρτήτως εάν το μεγαλύτερο μέρος του όρκου που κατατέθηκε για το αίτημα κράτησης τους, ήταν το ίδιο, όπως λέχθηκε και ενώπιον Δικαστηρίου, που κατατέθηκε ενώπιον της, όταν η Αστυνομία αιτήθηκε τα σχετικά εντάλματα.
Περαιτέρω, οι δικηγόροι αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα που ανέδειξαν και κατά την ακροαματική διαδικασία και αφορά τον πληροφοριοδότη, στην βάση του οποίου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ο πρώτος ύποπτος, αφού θεωρούν πως επρόκειτο για γενική μαρτυρία χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω στοιχεία που να δείχνουν την εμπλοκή του στη διάπραξη των αδικημάτων, αφού σε ότι αφορά τις ισχυριζόμενες απειλές που εκτοξεύθηκαν αλλά και την ρήξη των σχέσεων, δεν συνεπάγονται με διάπραξη της απόπειρας φόνου, από την στιγμή που δεν έχουν εντοπιστεί οποιαδήποτε άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.
Από εκεί και πέρα, Βίκτωρας Ακάμας και Αγαθοκλής Κορέλλης, θα επικεντρωθούν και στο γεγονός ότι καταλογίζεται στον πρώτο ύποπτο συνομωσία για απόπειρα φόνου, σε συνεργασία με τους υπόπτους που αφέθηκαν ελεύθεροι. Συνεπώς, θα τεθεί το ερώτημα, πώς γίνεται στην βάση της εκδοχής που έδωσε ο πληροφοριοδότης να αφεθούν ελεύθεροι οι ύποπτοι με τους οποίους συνεργάστηκε ο πρώτος ύποπτος, για τους οποίους η μαρτυρία κρίθηκε «απογυμνωμένη», όπως ανέφερε, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, στον όρκου του ο ανακριτής, μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο πρώτος ύποπτος, 45 ετών, μετά τη ρήξη των σχέσεων του με το «Δημητρούι», είπε σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις σε στενούς του συνεργάτες, δεύτερος και τρίτος ύποπτος, ότι ο 34χρονος επείγει να φύγει άμεσα από την μέση. Ωστόσο, ο δεύτερος και τρίτος ύποπτος, είναι τα πρόσωπα τα οποία το Δικαστήριο αποφάσισε πως σε βάρος τους δεν προκύπτει μαρτυρία που να δικαιολογεί την κράτηση τους, κάτι που θα αποτελέσει ως βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης του 45χρονου ενώπιον του Εφετείου.
Περαιτέρω, στον όγδοο ύποπτο, που επίσης αφέθηκε ελεύθερος, καταλογίστηκε πως είναι το πρόσωπο που χρησιμοποιήθηκε για να προμηθεύσει την μοτοσικλέτα, την οποία έκλεψε, σε άλλο ύποπτο, με τον οποίο διατηρεί σχέσεις ο 45χρονος.
Η έφεση αναμένεται να καταχωρηθεί πιθανόν την Δευτέρα, η οποία θα εξεταστεί άμεσα, αφού πρόκειται για διάταγμα προσωποκράτησης.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των τριών που δεν εγκρίθηκε το αίτημα για κράτηση τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Στέλιο Χριστοδούλου, Σάββα Μάτσα και Αλέξανδρο Σαουρή, για τους υπόλοιπους επτά διατάχθηκε η κράτηση τους για οκτώ ημέρες, με το Δικαστήριο να αναφέρει πως η μαρτυρία που κατατέθηκε δημιουργεί εύλογη υπόνοια και πληρούνται οι προϋποθέσεις για έγκριση του διατάγματος προσωποκράτησης τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους