Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου

Τη δημιουργία της Συμμαχίας για τα Φάρμακα Κρίσιμης Σημασίας, η οποία αποτελεί φόρουμ συντονισμού για την καλύτερη πρόληψη των ελλείψεων σε φάρμακα και την ανάπτυξη λύσεων και στρατηγικών, εγκαινίασαν την Τετάρτη η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Κομισιόν και η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο περιθώριο του σημερινού άτυπου Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) για θέματα υγείας στις Βρυξέλλες.

Η πρωτοβουλία αποτελεί την επιχειρησιακή απάντηση της ΕΕ στην προσπάθεια οι πολίτες να έχουν πάντα πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, ανέφερε η Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Η πρωτοβουλία για δημιουργία της συμμαχίας ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και αποτελεί απάντηση στο κάλεσμα πέραν των 23 κρατών μελών για περισσότερη στρατηγική αυτονομία και στον τομέα της υγείας.

«Προσθέτουμε μια βιομηχανική διάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία θα επικεντρωθεί στο πώς αντιμετωπίζουμε τα τρωτά σημεία στην αλυσίδα εφοδιασμού και θα παρέχει συστάσεις όσον αφορά τομείς δράσης που πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα, όπως η ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων και η διαφοροποίηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού» σημείωσε.

Στη Συμμαχία για τα Φάρμακα Κρίσιμης Σημασίας συμμετέχουν πάνω από 250 μέλη, μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των εθνικών αρχών, της φαρμακοβιομηχανίας, οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα υγείας, της κοινωνίας των πολιτών, της Επιτροπής και οργανισμών της ΕΕ.

«Η συμμαχία θα συγκεντρώσει πόρους και εμπειρογνωμοσύνη από τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και την κοινωνία των πολιτών. Όλοι αυτοί οι φορείς έχουν έναν κοινό στόχο —την καλύτερη προστασία των ασθενών μας και πιο ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται» εξήγησε η κ. Κυριακίδου.

Η πρωτοβουλία έχει διάρκεια πέντε χρόνων, και θα ξεκινήσει με την έκδοση μέχρι το τέλος του 2024 των πρώτων συστάσεων για δράσεις για τη βελτίωση της προμήθειας κρίσιμων φαρμάκων. Η συμμαχία, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Πάσχα-«Δεν υπάρχει συνθηκολόγηση απέναντι στο κακό»
Ενας νεκρός και αρκετοί τραυματίες σε πυροβολισμούς στο Παρίσι
Πιέζουν για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Ζητά εγγυήσεις η Χαμάς για να συμφωνήσει
Live εικόνα: Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στo Ναό της Αναστάσεως
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε το Κίεβο κατά της Κριμαίας-Οι αναφορές των Ρώσων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή κατάρρευσης γέφυρας στη Βραζιλία-Φονικές πλημμύρες με 39 νεκρούς
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις μεγάλες φιλο παλαιστινιακές κινητοποιήσεις των φοιτητών
Τουλάχιστον 14 νεκροί σε πλημμύρες στο νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας
Τουλάχιστον 11 νεκροί και 26 τραυματίες σε βομβαρδισμούς καταυλισμών προσφύγων στο Κονγκό