Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Το αναθεωρημένο πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ για ένα υγιές περιβάλλον, σύμφωνα με το όραμα της ΕΕ για μηδενική ρύπανση έως το 2050, ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε με 381 ψήφους υπέρ, 225 κατά και 17 αποχές την συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με νέα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ώστε να μην είναι πλέον επιβλαβής για την υγεία, τα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες καθορίζουν αυστηρότερα όρια και τιμές-στόχους για το 2030 για τους ρύπους που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5, PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του διοξειδίου του θείου (SO2).

Αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την αναβολή της προθεσμίας για το 2030 κατά δέκα έτη κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προστίθεται ότι εάν παραβιαστούν οι νέοι εθνικοί κανόνες, όσοι πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και οι πολίτες μπορούν να λάβουν αποζημίωση σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

«Θα δημιουργηθούν επίσης περισσότερα σημεία δειγματοληψίας για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις και οι επί του παρόντος κατακερματισμένοι δείκτες ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη την ΕΕ θα καταστούν συγκρίσιμοι, σαφείς και διαθέσιμοι στο κοινό», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Javi López (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «με την επικαιροποίηση των προτύπων ποιότητας του αέρα, ορισμένα από τα οποία θεσπίστηκαν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, η ρύπανση θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε ολόκληρη την ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα υγιέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον».

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Στη συνέχεια, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εξέφρασε ανησυχίες η Ρωσία-«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής του Αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στο Βιετνάμ τον Απρίλιο
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή
Τραγωδία για τον Τζούροβιτς-Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό
Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Πάσχα-«Δεν υπάρχει συνθηκολόγηση απέναντι στο κακό»
Ενας νεκρός και αρκετοί τραυματίες σε πυροβολισμούς στο Παρίσι
Πιέζουν για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Ζητά εγγυήσεις η Χαμάς για να συμφωνήσει