Σε αναζήτηση ακόμη για υφυπουργό Μετανάστευσης η Κυβέρνηση-Δυστοκία λόγω καυτού χαρτοφυλακίου
06:00 - 22 Απριλίου 2024
Την ώρα που η Κύπρος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις αυξανόμενες ροές μεταναστών, που είχαν ως αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση να ανασταλούν οι εξετάσεις αιτήσεων ασύλου από Σύρους αλλά και να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο η ΕΕ για την διαχείριση της κατάστασης, ανοιχτό παραμένει το κεφάλαιο «Υφυπουργείο Μετανάστευσης», καθώς ακόμη εκκρεμεί ο διορισμός του πολιτικού προϊστάμενου.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημέρα που η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, μετά από αρκετούς μήνες διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων και αφού είχαν καμφθεί οι αντιδράσεις που προέκυψαν. Ωστόσο, δεδομένου και των εξελίξεων, η θέση του υφυπουργού έχει μετατραπεί σε καυτή καρέκλα, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει οριστεί το άτομο που θα αναλάβει τα ηνία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι επιφορτισμένο με την διαχείριση και άλλων σοβαρών ζητημάτων.
Ουσιαστικά, αυτό που αναμενόταν στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει τον υφυπουργό. Ωστόσο, από τη μια η δυστοκία, παρά το γεγονός πως έγιναν κάποιες κρούσεις, και από την άλλη το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεταναστευτική κρίση, δυσχεραίνουν τον εντοπισμό του προσώπου που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπενθύμισε τις ενέργειες του για αποτροπή νέων ροών, δεν σχολιάζει την επιχείρηση της Λιμενικής ο ΥΠΕΣ
Παρά την καθυστέρηση που παρατηρείται, άγνωστο παραμένει το πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τον υφυπουργό Μετανάστευσης, ώστε να κλείσει αυτό κεφάλαιο, το οποίο ενδεχομένως θα παραμείνει ανοιχτό, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταναστευτική κρίση. Και αυτό διότι οι αυξημένες ροές φέρνουν νέα δεδομένα γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, τα οποία έχουν προκαλέσει αρκετή πίεση στην Κυβέρνηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται το εν λόγω θέμα, ενώ έχουν ανεβάσει τον βαθμό δυσκολίας για τον εντοπισμό ατόμου πρόθυμου να αναλάβει τη διαχείρηση του μεταναστευτικού την παρούσα στιγμή και με τα υφιστάμενα δεδομένα.
Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να επωμίζεται το μεγάλο βάρος της διαχείρισης του ζητήματος, σε μία περίοδο αρκετά δύσκολη, λόγω και των επικείμενων διπλών εκλογών του Ιουνίου και της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα ακολουθήσει με πολλές προκλήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Κωνσταντίνου Ιωάννου έχουν ως αποτέλεσμα να καταστεί η Κύπρος ως πρωταθλήτρια χώρα στις επιστροφές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το βάρος είναι αρκετά μεγάλο και, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο φόρτο εργασίας και τεράστιο όγκο δεδομένων σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλαλούμ με την επιχείρηση της Λιμενικής ανοικτά του Λιβάνου-Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τις βάρκες
Πέραν τούτου, επειδή δεν έχει ακόμη διοριστεί ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, ο οποίος θα έχει την ευθύνη συντονισμού όλων των ενεργειών που γίνονται για το μεταναστευτικό, αυτή τη στιγμή διαφορετικά Υπουργεία προβαίνουν σε ενέργειες, ώστε να αλλάξει η εικόνα που επικρατεί, ενώ ενεργό ρόλο έχει αναλάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την πρωτοβουλία για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας.
Πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Προεδρικό, καθώς όλοι αναμένουν το όνομα που θα αναλάβει το βάρος του μεταναστευτικού, ωστόσο δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα που να πιέζει τον Πρόεδρο για τον συγκεκριμένο διορισμό, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε θα γίνει η ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης ήταν μία προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»