Αλαλούμ με την επιχείρηση της Λιμενικής ανοικτά του Λιβάνου-Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τις βάρκες

Ένα αλαλούμ φαίνεται να επικρατεί αναφορικά με την επιχείρηση που πραγματοποιείται στην ανοιχτή θάλασσα, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, για αποτροπή περαιτέρω αφίξεων παράτυπων μεταναστών. Οι πληροφορίες πάνε και έρχονται, ωστόσο δεν είναι στην παρούσα φάση ξεκάθαρο πού έχει καταλήξει αυτή η προσπάθεια και τι θα συμβεί στο τέλος με τις βάρκες που εντοπίστηκαν.

Όπως έγινε γνωστό -και όχι μέσα από επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις- πλοία της Λιμενικής Αστυνομίας και του Ναυτικού διεξάγουν περιπολίες και έχουν εντοπίσει πέντε βάρκες που είχαν ξεκινήσει από τον Λίβανο. Παραμένουν στην περιοχή με στόχο να επιστρέψουν πίσω στον Λίβανο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει συμβεί.

Η Κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί πως δεν κάνει pushbacks αλλά περιπολία, με το επιχειρησιακό πρόσταγμα να ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο εμπίπτει η Λιμενική Αστυνομία. Στόχος είναι να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Λίβανο και να σταματήσουν να διοχετεύονται μετανάστες προς την Κύπρο από τα κυκλώματα διακίνησης. Ωστόσο, παρά τις επ’ αυτού διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τη γειτονική χώρα, οι αφίξεις συνεχίζονται.

Εάν, ωστόσο, αληθεύουν οι πληροφορίες για πρόσωπα που η ζωή τους κινδυνεύει και αφενός η Κύπρος δεν τους επιτρέπει να περάσουν στα δικά της χωρικά ύδατα και αφετέρου ο Λίβανος δεν τους δέχεται πίσω, προκύπτει σοβαρό ζήτημα ως προς το ποιου ευθύνη είναι η διασφάλιση της υγείας και ασφάλειάς τους στη θάλασσα μεταξύ των δύο χωρών και κατά πόσον θα πρέπει να συνεχιστεί η επιχείρηση στην παρούσα φάση. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο σε ποιο στάδιο θα υποχωρήσουν τα θαλάσσια περίπολα και με ποιου τις οδηγίες θα το πράξουν.

Ακόμη, όμως, και αν πρόκειται για παραπληροφόρηση που έχει ως στόχο να αρθούν τα όποια εμπόδια και να φτάσουν οι παράτυποι μετανάστες στην Κύπρο, αποτελεί ερώτημα ποια καταληκτική ημερομηνία θα έχει αυτή η επιχείρηση και τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί. Είναι κατανοητό πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει τα μέσα να περιπολεί τη θάλασσα για πάντα. Ήδη τα πλοία χρειάζονται ανεφοδιασμό και αλλαγές βάρδιας και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτύχει τον σκοπό τους, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι βάρκες δεν έχουν επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης στον Λίβανο. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρες, τουλάχιστον δημοσίως, οι προθέσεις της γειτονικής χώρας, η οποία δέχεται στο εσωτερικό της πιέσεις όσον αφορά τις δικές της μεταναστευτικές ροές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπενθύμισε τις ενέργειες του για αποτροπή νέων ροών, δεν σχολιάζει την επιχείρηση της Λιμενικής ο ΥΠΕΣ

Δειτε Επισης

Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο 52 Κοινοτάρχες κατεχόμενων Κοινοτήτων Αμμοχώστου
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
7280 υποψήφιοι διεκδικούν 3227 θέσεις την 9η Ιουνίου-Όλες οι λεπτομέρειες ενόψει εκλογών
Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Θα αποποιηθώ τη σύνταξη δημάρχου αν εκλεγώ