Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται

Προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, χειρίζεται τους τελευταίους μήνες το ζήτημα επίλυσης του θέματος των πολλαπλών συντάξεων, που απασχόλησε και απασχολεί, και τα κόμματα και την κοινή γνώμη, που αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια στρέβλωση που χρήζει άμεσης λύσης.

Οι χειρισμοί που έγιναν τους τελευταίους μήνες από τον υπουργό, επικρίθηκαν, όχι μόνο από εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, όπως κι από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρή επιστολή Νικόλα στον Κεραυνό για πολλαπλές συντάξεις-«Έριξαν άκυρο» στον ΥΠΟΙΚ τα κόμματα

Η επιλογή του υπουργού Οικονομικών, ήταν να υιοθετήσει πλήρως σχετική γνωμάτευση που του παρέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, αφήνοντας παράλληλα εκτός εξίσωσης τις απόψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, απέστειλε τα Νομοσχέδια στη Βουλή, πριν γίνει κύκλος διαβούλευσης με τα κόμματα, με αποτέλεσμα η Αννίτα Δημητρίου να του τα επιστρέψει πίσω με τη σημείωση, πως η όποια διαβούλευση θα έπρεπε να προηγηθεί της κατάθεσης των Νομοσχεδίων, και θα έπρεπε να γίνει εκτός της Βουλής, με τη συμμετοχή των ηγεσιών των κομμάτων.

Το αποκορύφωμα, ήταν η επιστολή από τον πρόεδρο του μεγαλύτερου μέρους της συγκυβέρνησης, του Νικόλα Παπαδόπουλου, στην οποία ουσιαστικά του έριχνε άκυρο, για τους χειρισμούς που προέβη μέχρι σήμερα, υποδεικνύοντας του πως του πρότειναν δύο πράγματα, εκ των οποίων δεν έκανε κανένα.

Ειδικότερα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε να λάβει γνώση των γνωματεύσεων της Γενικής Εισαγγελίας, τόσο για τα κυβερνητικά Νομοσχέδια όσο και για τις προτάσεις Νόμου που εκκρεμούν, κάποιες εδώ και χρόνια, ενώπιον της Βουλής. Μάλιστα ο Νικόλας Παπαδόπουλος και όχι τυχαία, θέτει και το ζήτημα του Γενικού Ελεγκτή, τον οποίο ο Μάκης Κεραυνός δεν προσκάλεσε στη σύσκεψη με τις ηγεσίες των κομμάτων.

Απότοκο των χειρισμών του υπουργού Οικονομικών, ήταν στη χθεσινή σύσκεψη να συμμετέχουν μόλις δύο κόμματα εκ των επτά της Βουλής και ουσιαστικά το θέμα να λάβει νέα αναβολή, ως προς τις προθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτό δημιουργεί έναν κίνδυνο που εδώ και μήνες έχει επισημάνει η Αννίτα Δημητρίου, ότι αν το θέμα δεν επιλυθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής ενόψει των διπλών εκλογών, τότε ίσως να οδηγήσει σε κεκτημένα δικαιώματα μιας σειράς νέων αξιωματούχων που θα εκλεγούν την 9η Ιουνίου, και που αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν νέο οικονομικό βάρος στο κρατικό μισθολόγιο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την σύσκεψη που έγινε με ηχηρές απουσίες αρχηγών κομμάτων, το βάρος πέφτει στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος καλείται να βρει τη χρυσή τομή, σε μια δύσκολη εξίσωση, όπως αποδεικνύεται, έχοντας ενώπιον του τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και παράλληλα τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή και τα «θέλω» των κομμάτων.

Δεν αποκλείεται, πάντως, σχετική λύση, να επιχειρηθεί να δοθεί από την ίδια τη Βουλή, με σχετική πρωτοβουλία της Αννίτας Δημητρίου, η οποία έριξε ιδιαίτερο βάρος στο εν λόγω ζήτημα. Αν μάλιστα, κανείς μελετήσει τα όσα καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής, στην μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αντιλαμβάνεται πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και σοβαρό και εμπερικλείει τον κίνδυνο, οι λύσεις που θα προταθούν, να είναι αντισυνταγματικές και να οδηγήσουν σε ένα ντόμινο δικαστικών αποφάσεων, που εν τέλει θα δικαιώνουν, όλους όσους σήμερα ή στο μέλλον απολαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά Οδυσσέα κατά Κυβέρνησης και Εισαγγελέα για πολλαπλές συντάξεις-«Δεν επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα»

Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, που θα θέσουν επί τάπητος, τόσο τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή όσο και τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, για να εξευρεθούν λύσεις, σε ακανθώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα τι μέλλει γενέσθαι με τους πρώην κρατικούς αξιωματούχους, που ήδη απολαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις, τι θα γίνει με πρώην δημοσίους υπαλλήλους που μετά την αφυπηρέτηση τους αναλαμβάνουν πόστο αξιωματούχου κ.ο.κ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, η Βουλή ή και κόμματα μεμονωμένα, να αναζητήσουν τις απόψεις άλλων νομικών, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι και τι όχι αντισυνταγματικό και ποιος είναι ο κίνδυνος, αν γίνουν προσφυγές να έχουν επιτυχία και συνεπώς το κράτος να κληθεί να πληρώσει και αναδρομικά, τους πρώην κρατικούς αξιωματούχους που λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις.

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό