Καταγγελίες κατά Αστυνομίας από διεθνή οργάνωση-«Τους απείλησαν με όπλα, τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα»

Μετά το αλαλούμ και το πινγκ πονγκ, που κράτησε για αρκετές ώρες, ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για την επιχείρηση που πραγματοποιείται στην ανοιχτή θάλασσα, μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, για αποτροπή περαιτέρω αφίξεων παράτυπων μεταναστών, αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θεωρείται δεδομένο πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο. Σε διαφορετική περίπτωση θα δινόταν τουλάχιστον η οδηγία για επιστροφή των σκαφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση εάν υπήρχε διαφωνία μετά την γνωστοποίηση της είδησης.

Αρμόδια πηγή θέλησε να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για επιχειρησιακό ζήτημα της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την Κυβέρνηση βέβαια να εμφανίζεται ενοχλημένη για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφού φαίνεται να επιθυμούσε να λειτουργήσει υπό άκρα μυστικότητα.

Από την άλλη, διαχωριστική γραμμή σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται στη θαλάσσια περιοχή, τράβηξε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε, τονίζοντας πως πρόκειται για επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ κληθείς να απαντήσει εάν αυτό που εφαρμόστηκε είναι το σχέδιο β’, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι το σχέδιο β’ θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση, υπενθυμίζεται πως αποκόπηκαν πέντε βάρκες με μετανάστες, τους οποίους ωστόσο δεν φαίνεται να δέχεται πίσω ο Λίβανος, ωστόσο άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Δηλαδή, εάν θα παραμείνουν στο σημείο τα σκάφη της Λιμενικής και του Ναυτικού, για πόσο χρόνο και εάν θα επιστρέψουν πίσω μαζί με τους μετανάστες.

«Τους απείλησαν με όπλα αστυνομικοί»

Πάντως, το όλο ζήτημα λαμβάνει όλο και περισσότερες διαστάσεις, αφού υπάρχουν πλέον ανησυχίες από τη Διεθνή Αμνηστία, καθώς και κατηγορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπιμοτήτων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο συναγερμός που σήμανε στο Χ το Amnesty EU, το ευρωπαϊκό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με ανάρτησή του υπάρχουν πληροφορίες για «επικίνδυνες συνθήκες» σε δύο από βάρκες, οι οποίες μεταφέρουν δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη θάλασσα για μέρες, αρκετοί είναι άρρωστοι και τους έχουν πλέον τελειώσει το φαγητό, το νερό και τα καύσιμα. Περαιτέρω, υποδεικνύει ότι αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται άμεση βοήθεια. Κάνει λόγο για αναφορές που ισχυρίζονται ότι «οι κυπριακές Αρχές επιχείρησαν να αποτρέψουν την πορεία τους προς τη χώρα, απείλησαν τους επιβαίνοντες με όπλα, τους είπαν να επιστρέψουν στη Συρία και τους άφησαν στη θάλασσα».

Το Amnesty EU άντλησε αυτές τις πληροφορίες από την οργάνωση alarmphone, που δηλώνει πως προσφέρει «ανεξάρτητη υποστήριξη σε ανθρώπους που διασχίζουν την Μεσόγειο Θάλασσα προς την ΕΕ». Η οργάνωση ανέφερε -με αρκετά εχθρικό ύφος ως προς τις κυπριακές Αρχές- πως στις δύο βάρκες επιβαίνουν συνολικά 73 άτομα, εκ των οποίων αρκετά παιδιά. Βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και τέσσερις μέρες, χωρίς φαγητό και νερό και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι επειδή δεν τους έμειναν καύσιμα. Οι μετανάστες ειδοποίησαν από μόνοι τους την οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι τους προσέγγισε άκατος της Αστυνομίας και τους απείλησαν με όπλα, λέγοντας τους να επιστρέψουν στη Συρία και ακολούθως τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα.

Η alarmphone επανήλθε με νέες αναρτήσεις το πρωί της Τετάρτης, λέγοντας ότι επικοινώνησε με δύο ακόμα από τις βάρκες που βρίσκονται παγιδευμένες στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, οι οποίες χαρακτήρισαν την κατάστασή τους πολύ κακή και ζήτησαν άμεση διάσωση. Οι κυπριακές Αρχές, όπως υποστηρίζει, είναι κοντά αλλά δεν τους βοηθούν. Οι Αρχές του Λιβάνου τους απάντησαν ότι δεν θα δεχθούν κανένα πίσω και πως πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε ένα σκληρό και επικίνδυνο παιγνίδι μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και παραμένουν στη θάλασσα χωρίς φαγητό και νερό, ενώ χρειάζονται άμεση βοήθεια», ισχυρίζεται περαιτέρω.

Η Αμνηστία ζητά από τις κυπριακές Αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών, μέσα από τη διάσωσή τους και την μεταφορά τους στην στεριά, καθώς και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε στην επαναπροώθησή τους, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στη Συρία. Αναφέρει, επίσης, ότι ακόμη και πριν από αυτό, υπήρξαν αναφορές για pushbacks από την Κύπρο στον Λίβανο με καταγγελίες για κακομεταχείριση. «Η Συρία ακόμη δεν είναι ασφαλής για επιστροφές και κανένας δεν πρέπει να επιστρέφει σε μια χώρα που θα βρεθεί αντιμέτωπος με απειλή για βασανιστήρια ή διώξεις. Η Αμνηστία έχει στο παρελθόν καταγράψει τη μεταχείριση που τυγχάνουν πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Συρία σε σχέση με την σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλαλούμ με την επιχείρηση της Λιμενικής ανοικτά του Λιβάνου-Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τις βάρκες

Δειτε Επισης

Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία
Ενώπιον του Υπουργού Υγείας οι εισηγήσεις για τον Συνήγορο του Ασθενή-Σε στάση αναμονής οι συντεχνίες
Νέα σελίδα στην ιστορία με τα δελτία της ΚΥΠ-«Μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το εσωτερικό μέτωπο»
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση