Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
18:49 - 15 Απριλίου 2024
Η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις» γράφει σήμερα ότι «το εμπάργκο μπορεί να ξεπεραστεί με το ηλεκτρονικό εμπόριο» και δημοσιεύει δηλώσεις στην εφημερίδα του «υπουργού δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί, του «υφυπουργού οικονομίας και ενέργειας», Σιαχάπ Ασίκογλου και του προέδρου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου (KTTO), Τουργκάι Ντενίζ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο κ. Ασίκογλου δήλωσε ότι το 2019 πραγματοποιήθηκε μελέτη για το ηλεκτρονικό εμπόριο και το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα κατά τις συναντήσεις της διμερούς τεχνικής επιτροπής με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των συνθηκών και των υποδομών για το ηλεκτρονικό εμπόριο με την Τουρκία, αλλά δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τις εταιρείες μεταφορών. Ανέφερε επίσης ότι συνεργάζονται με τα Τουρκικά Ταχυδρομεία (PTT) για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ο Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι «πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σε αυτόν τον νέο οικονομικό τομέα και να προσαρμόσουμε ανάλογα τους νόμους και τους κανονισμούς μας». Επισημαίνοντας τα «νομικά κενά» στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δήλωσε ότι στο παρελθόν έγιναν μελέτες σχετικά με το «νόμο» για το φορτίο, αλλά δεν προτάθηκε τίποτα συγκεκριμένο. Είπε ότι ο υφιστάμενος «νόμος» για τους αυτοκινητόδρομους και ο «νόμος» για τα τελωνεία ήταν επαρκείς για το ηλεκτρονικό εμπόριο και ότι το «υπουργείο οικονομικών» θα πρέπει να προετοιμάσει την απαραίτητη «νομοθεσία» για τη φορολογία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το θέμα.
Ο κ. Αρικλί πρόσθεσε ότι «οι παραγγελίες, ειδικά από την Κίνα, πήγαιναν στη νότια Κύπρο ως διεύθυνση» και ανέφερε ότι είχαν μια συνάντηση με την Τουρκία για αυτό το θέμα, το οποίο επιλύθηκε τελικώς. «Προέκυψε η άποψη ότι μπορούμε να φέρουμε αυτό το φορτίο, αξιοποιώντας το στρατιωτικό φορτίο για να ανοίξουμε ξεχωριστό τελωνείο στη Μερσίνα».
Ο Τουργκάι Ντενίζ υποστήριξε ότι εργασίες προχωρούν με ταχύτητα χελώνας και πρόσθεσε ότι υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα των κατεχομένων από την Τουρκία στο ηλεκτρονικό εμπόριο. «Έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ως επιμελητήριο, αλλά υπάρχουν προβλήματα λόγω νομικών κενών». Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης το ηλεκτρονικό εμπόριο με επιχειρηματίες από την Τουρκία. «Όσοι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο λένε ότι υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα μας από την Τουρκία».
Εφόσον παράγουν ανταγωνιστικά και ποιοτικά προϊόντα, οι πόρτες όλου του κόσμου είναι ανοιχτές, υποστήριξε ο κ. Ντενίζ.
Πηγή: KΥΠΕ