Σχεδόν 3,000 οι αιτητές ασύλου σε ένα τρίμηνο-Η σκιαγράφηση των μαθητών από τρίτες χώρες στα σχολεία

Σχεδόν 3,000 είναι οι αιτήσεις ασύλου ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ όσον αφορά στους Σύρους, έχουν υποβληθεί 583 αιτήσεις μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, χωρίς να υπολογίζονται όσοι έφτασαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτό έχει ανακοινωθεί ενώπιον της Βουλής των αντιπροσώπων, με τους βουλευτές να μην ικανοποιούνται με τις διαδικασίες που ακολουθεί η Κύπρος μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός, όπως τονίστηκε επανειλημμένως, ο υπουργός Εσωτερικών καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για αλλαγή του καθεστώτος της Συρίας.

Η Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό συζήτησε το θέμα των ημερών, που είναι το μεταναστευτικό, ειδικά μετά τις ξαφνικές και μαζικές αφίξεις μεταναστών της προηγούμενης εβδομάδας, με τα μέλη της Επιτροπής να ζητούν από τις εκπροσώπους της Υπηρεσίας Ασύλου να τους ενημερώσουν για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, όταν πρόκειται για άτομα με καταγωγή από τη Συρία.

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου, ακολουθείται η ίδια διαδικασία με εκείνη στο Πουρνάρα, δηλαδή μεταφέρονται οι αιτητές ασύλου, γίνονται οι εξετάσεις και μετά ξεκινούν οι διαδικασίες με τις συνεντεύξεις και την αξιολόγηση των αιτήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, έθεσε ερώτημα αν εξετάζεται η χώρα από την οποία προέρχονται οι μετανάστες ή η χώρα καταγωγής τους, με την εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου να τονίζει πως με βάση τον περί προσφύγων νόμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους πρέπει να εξετάσουν τη χώρα καταγωγής του αιτητή, καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ιδιάζουσες συνθήκες διαβίωσης, στη χώρα από την οποία προήλθαν.

Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, γίνονται ατομικές συνεντεύξεις στην παρουσία διερμηνέα, ώστε να διαπιστωθεί αν λέει αλήθεια για τον τόπο καταγωγής τους. Σε παρατήρηση ότι μπορεί να λέει ψέματα κάποιος και να ισχυρίζεται ότι κατάγεται από τη Συρία, ωστόσο δεν έχει επίσημα έγγραφα για να το αποδείξει, οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου εξήγησαν πως οι ερωτήσεις που γίνονται είναι στοχευμένες, για να μπορέσουν να διακριβώσουν την αλήθεια.

Όπως ακούστηκε, σε περιπτώσεις που ακόμη και από τις συνεντεύξεις δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την αλήθεια, τότε την απόφαση για το αν θα εγκριθεί η αίτηση για άσυλο εναπόκειται στο Τμήμα Μετανάστευσης. «Εμείς εξετάζουμε την καταγωγή του, αν αποδειχθεί ότι είναι από τη Συρία, θα ληφθούν αποφάσεις. Αν τεκμηριωθεί ότι είναι από τη Συρία και υπάρχει φόβος δίωξής του στη Συρία, θα τον δεχτούμε. Εμείς αν τους απορρίψουμε, θα τους αποστείλουμε στη χώρα διαμονής τους».

Σχεδόν 3,000 αιτήσεις σε ένα τρίμηνο

Κληθείσα να αναφερθεί στους αριθμούς των αιτήσεων, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου υπέδειξε πως για το πρώτο τρίμηνο του 2024 υπάρχουν 2,991 αιτήσεις, ενώ μέχρι το μήνα Φεβρουάριο, υπήρξαν 583 αιτήσεις από Σύρους, ωστόσο δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις για το πόσες εξ αυτών εκκρεμούν.

Σε ερώτηση για τις χώρες καταγωγής των αιτητών, αναφέρθηκε πως πρώτη είναι η Συρία, μετά το Αφγανιστάν, το Κόνγκο, η Νιγηρία και η Σομαλία. Ερωτηθείσα για τις διελεύσεις από την Πράσινη Γραμμή, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασύλου επεσήμανε πως υπήρξε από το 2023 μέχρι στιγμή υπάρχει μείωση ύψους 8%, ενώ για τη χρονιά 2022-2023 υπήρξε μείωση ύψους 37%.

Η έκθεση για την προέλευση των μαθητών

Σημειώνεται πως στα μέλη της Επιτροπής έχει κατατεθεί μία έκθεση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής, βάσει της οποίας αυτή τη στιγμή φοιτούν στα σχολεία 92,383 μαθητές Ελληνοκυπριακής καταγωγής, 11,014 μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης και 14,478 μαθητές με καταγωγή από τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία φοιτούν 36,272 μαθητές Ελληνοκυπριακής καταγωγής, 3,559 μαθητές ευρωπαϊκής καταγωγής και 3,506 μαθητές με καταγωγή από τρίτες χώρες. Όσον αφορά στη Λεμεσό, 25,167 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 2,655 μαθητές κατάγονται από χώρες της Ευρώπης και 4,596 μαθητές κατάγονται από τρίτες χώρες. Αναφορικά με τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου, οι Ελληνοκύπριοι μαθητές είναι 22,410, οι μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης είναι 2,778 και οι μαθητές από τρίτες χώρες είναι 2,324. Όσον αφορά στην επαρχία Πάφου, 8,534 είναι Ελληνοκύπριοι μαθητές, 20,00 είναι μαθητές με καταγωγή από χώρα της Ευρώπης και 4,052 μαθητές έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες.

Αναφορικά με τις βαθμίδες, στην προδημοτική εκπαίδευση φοιτούν 9,918 Ελληνοκύπριοι μαθητές, 1,969 μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης και 1,250 μαθητές με καταγωγή από τρίτες χώρες. Στη Λευκωσία, 2,485 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 644 μαθητές κατάγονται από την Ευρώπη και 374 μαθητές από τρίτες χώρες. Όσον αφορά στη Λεμεσό, 2,651 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 470 μαθητές κατάγονται από χώρες της Ευρώπης και 309 μαθητές κατάγονται από τρίτες χώρες. Αναφορικά με τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου, οι Ελληνοκύπριοι μαθητές είναι 2,679, οι μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης είναι 410 και οι μαθητές από τρίτες χώρες είναι 272. Όσον αφορά στην επαρχία Πάφου, 1,103 είναι Ελληνοκύπριοι μαθητές, 445 είναι μαθητές με καταγωγή από χώρα της Ευρώπης και 295 μαθητές έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες.

Στη Δημοτική Εκπαίδευση, φοιτούν 40,017 Ελληνοκύπριοι μαθητές, 4,706 μαθητές με ευρωπαϊκή καταγωγή και 5,765 μαθητές με καταγωγή από τρίτες χώρες. Στη Λευκωσία, 15,611 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 1,491 μαθητές κατάγονται από την Ευρώπη και 1,337 μαθητές από τρίτες χώρες. Όσον αφορά στη Λεμεσό, 10,835 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 1,065 μαθητές κατάγονται από χώρες της Ευρώπης και 1,492 μαθητές κατάγονται από τρίτες χώρες. Αναφορικά με τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου, οι Ελληνοκύπριοι μαθητές είναι 9,782, οι μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης είναι 1,349 και οι μαθητές από τρίτες χώρες είναι 952. Όσον αφορά στην επαρχία Πάφου, 3,789 είναι Ελληνοκύπριοι μαθητές, 801 είναι μαθητές με καταγωγή από χώρα της Ευρώπης και 1,984 μαθητές έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες.

Στη Μέση Εκπαίδευση, στα Λύκεια φοιτούν 14,592 Ελληνοκύπριοι μαθητές, 1,418 μαθητές με ευρωπαϊκή καταγωγή και 1,344 μαθητές με καταγωγή από τρίτες χώρες. Στη Λευκωσία, 5,471 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 484 μαθητές κατάγονται από την Ευρώπη και 358 μαθητές από τρίτες χώρες. Όσον αφορά στη Λεμεσό, 4,114 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 326 μαθητές κατάγονται από χώρες της Ευρώπης και 297 μαθητές κατάγονται από τρίτες χώρες. Αναφορικά με τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου, οι Ελληνοκύπριοι μαθητές είναι 3,562, οι μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης είναι 338 και οι μαθητές από τρίτες χώρες είναι 189. Όσον αφορά στην επαρχία Πάφου, 1,445 είναι Ελληνοκύπριοι μαθητές, 270 είναι μαθητές με καταγωγή από χώρα της Ευρώπης και 500 μαθητές έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες.

Στα Γυμνάσια φοιτούν 19,355 Ελληνοκύπριοι μαθητές, 2,243 μαθητές με ευρωπαϊκή καταγωγή και 2,268 μαθητές με καταγωγή από τρίτες χώρες. Στη Λευκωσία, 6,783 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 710 μαθητές κατάγονται από την Ευρώπη και 635 μαθητές από τρίτες χώρες. Όσον αφορά στη Λεμεσό, 5,647 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 462 μαθητές κατάγονται από χώρες της Ευρώπης και 565 μαθητές κατάγονται από τρίτες χώρες. Αναφορικά με τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου, οι Ελληνοκύπριοι μαθητές είναι 4,881, οι μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης είναι 576 και οι μαθητές από τρίτες χώρες είναι 386. Όσον αφορά στην επαρχία Πάφου, 2,044 είναι Ελληνοκύπριοι μαθητές, 495 είναι μαθητές με καταγωγή από χώρα της Ευρώπης και 682 μαθητές έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες.

Όσον αφορά στα σχολεία της ιδιωτικής Μέσης εκπαίδευσης, φοιτούν 8,501 Ελληνοκύπριοι μαθητές, 678 μαθητές με ευρωπαϊκή καταγωγή και 3,851 μαθητές με καταγωγή από τρίτες χώρες. Στη Λευκωσία, 4,922 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 230 μαθητές κατάγονται από την Ευρώπη και 802 μαθητές από τρίτες χώρες. Όσον αφορά στη Λεμεσό, 1,920 μαθητές είναι Ελληνοκύπριοι, 332 μαθητές κατάγονται από χώρες της Ευρώπης και 1,933 μαθητές κατάγονται από τρίτες χώρες. Αναφορικά με τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου, οι Ελληνοκύπριοι μαθητές είναι 1,506, οι μαθητές με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης είναι 103 και οι μαθητές από τρίτες χώρες είναι 525. Όσον αφορά στην επαρχία Πάφου, 153 είναι Ελληνοκύπριοι μαθητές, 11 είναι μαθητές με καταγωγή από χώρα της Ευρώπης και 591 μαθητές έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες.

Συνεχίζουν να παρουσιάζουν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Παπαγιάννης, θέλησε να αναφερθεί σε μία προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη μαζική άφιξη μεταναστών. Όπως ανέφερε, ο ίδιος είχε περάσει αρκετή ώρα στο λιμανάκι στον Πρωταρά, όπου είχαν φτάσει οι μετανάστες και όπως ενημερώθηκε, οι μετανάστες στην ερώτηση για το πώς πληροφορήθηκαν για την Κύπρο, απάντησαν ότι υπήρχαν στην παραλία που βρίσκονταν κιόσκια που διαφήμιζαν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό, που θα πάνε για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς κίνδυνο.

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση