Έδωσε διαβεβαιώσεις ο Λίβανος για καλύτερους ελέγχους, θα δείξει όμως ο χρόνος και οι μεταναστευτικές ροές

Ικανοποιητικά θεωρούνται τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών και άλλων αξιωματούχων στον Λίβανο τη Δευτέρα, καθώς φαίνεται πως εισέπραξαν τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν να ακούσουν από τη γειτονική χώρα αναφορικά με το μεταναστευτικό, τουλάχιστον σε κάποιες πτυχές.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «διεξήχθη μια πολύ καλή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών με την ουσιαστική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισε να μεταφέρει στη Βηρυτό το μήνυμα πως η υλοποίηση των προθέσεων της ΕΕ εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι δράσεις για αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προς την Κύπρο. Αυτή είναι η διασύνδεση που η Λευκωσία επιθυμούσε να γίνει σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να δημιουργηθούν οικονομικά κίνητρα στον Λίβανο για να προχωρήσει στα μέτρα που είχε από πριν συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά σταμάτησε στην πορεία να εφαρμόζει αποτελεσματικά. «Η ηγεσία του Λιβάνου αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη και ανέλαβε τη δέσμευση όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης προς εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέσμευση Λιβάνου για εντατικοποίηση προσπαθειών επιτήρησης προς εντοπισμό των κυκλωμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή αποστολή φαίνεται να εξασφάλισε τη δέσμευση του Λιβάνου πως θα ανταποκριθεί καλύτερα στους ελέγχους και δεν θα επιτρέπει στις βάρκες να αναχωρούν απρόσκοπτα για την Κύπρο. Αυτό εφαρμοζόταν, κατόπιν άτυπης συμφωνίας, πριν από την ανάφλεξη της κατάστασης στο Ισραήλ, η οποία έστρεψε την προσοχή του Λιβάνου στα χερσαία σύνορα και άλλαξε ακόμη περισσότερο τις εσωτερικές δυναμικές, σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική αστάθεια και στην οποία διαδραματίζει πολύ ισχυρό ρόλο η Χεζμπολάχ.

Η Κύπρος βεβαίως θα ήθελε ο Λίβανος να δέχεται και επιστροφές, κάτι που συνέβη τρεις φορές μέχρι στιγμής, ωστόσο την τελευταία φορά που δοκιμάσαμε κάτι τέτοιο, οι παράτυποι μετανάστες δεν έγιναν αποδεκτοί. Αν και φαίνεται πως έγινε κάποια συζήτηση, το γεγονός πως στη χώρα κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση δυσχεραίνει την αποδοχή ατόμων που έφυγαν.

Πιο ισχυρές φαίνεται πως ήταν οι διαβεβαιώσεις πως θα γίνεται καλύτερος έλεγχος και επιτήρηση σε ό,τι αφορά τα κυκλώματα των διακινητών, που φαίνεται να αλωνίζουν ανενόχλητα, βάζοντας ακόμη και διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους, καθώς η γειτονική χώρα ανέφερε πως προτίθεται να ασχοληθεί περισσότερο με αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι, την ώρα που ο Πρόεδρος βρισκόταν στον Λίβανο, η κυπριακή Αστυνομία εξασφάλιζε ένταλμα οκταήμερης κράτησης κατά 18χρονου λιβανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να συνεργάζεται με πρόσωπο που διαμένει στον Λίβανο και αποτελούν μέλη κυκλώματος. Είναι, ωστόσο, κατανοητό πως οι εγκέφαλοι αυτών των κυκλωμάτων δεν βρίσκονται στην Κύπρο, ούτε οδηγούν τις βάρκες, όπως αυτοί που συλλαμβάνονται συνήθως μετά από τις αφίξεις, οι οποίοι συχνά δέχονται να κάνουν αυτή τη δουλειά έναντι του κόστους του «εισιτήριου» τους και όχι επειδή ανήκουν σε κυκλώματα. Αυτοί που πρέπει να συλληφθούν για να περιοριστεί το φαινόμενο δρουν κυρίως από τη χώρα τους, με συνεργάτες στην Κύπρο. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να κινητοποιηθούν και οι Αρχές του Λιβάνου, όπως βέβαια και η κυπριακή Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη 18χρονος λιβανικής καταγωγής για άφιξη μεταναστών-Συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση

Η πλευρά του Λιβάνου φρόντισε να διασυνδέσει τις διαβεβαιώσεις που έδωσε τόσο με την ευρωπαϊκή βοήθεια, όσο και με τη μελλοντική δυνατότητα επιστροφών Σύρων πολιτών στη χώρα τους, μια θέση που μοιράζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Πρωθυπουργού, Νατζίμπ Μικάτι, σημείωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου κάνουν ό,τι μπορούν για να παρεμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν όσοι αναζητούν ασφάλεια δεν επιστρέψουν σε ασφαλείς περιοχές της Συρίας ή δεν διασφαλίζεται η διαμονή τους σε τρίτες χώρες. Περαιτέρω, ο Πρωθπουργός του Λιβάνου κάλεσε την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα να κάνουν νέα βήματα και να αξιολογηθούν εκ νέου οι πολιτικές τους για το καθεστώς ασφάλειας της Συρίας.

Πάντως, παράλληλα με την επίσκεψη στη χώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, φρόντισε να στείλει μηνύματα προς τη Βηρυτό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της οικονομικής ενίσχυσής της από την ΕΕ, διαβεβαίωση που φαίνεται να εξασφάλισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τις επαφές του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Κυριακή. Η κυπριακή Κυβέρνηση «πιστεύει σθεναρά πως ο Λίβανος θα πρέπει να λάβει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ», καθώς η χώρα φιλοξενεί δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε στην εφημερίδα Guardian. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί ένα πακέτο βοήθειας παρόμοιο με εκείνο που συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου τον περασμένο μήνα, ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στη θέση της Λευκωσίας ότι ήρθε η ώρα οι ασφαλείς περιοχές της Συρίας να χαρακτηριστούν ως τέτοιες, καθώς σήμερα όλοι οι Σύροι δικαιούνται καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, ασχέτως αν όντως προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη ή από κάπου που σταμάτησαν εδώ και πολύ καιρό οι εχθροπραξίες. Όπως είπε, 13 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Συρία θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η χώρα, και να αναζητηθούν ασφαλείς ζώνες επί του εδάφους της, καθώς και νομικές οδοί εγκατάστασης πολιτών σε αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά εκ νέου την παρέμβαση της Ε.Ε για το μεταναστευτικό ο Ιωάννου-«Είμαστε σε κατάσταση κρίσης»

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης της νέας «προεδρίας» της «βουλής»
Ενοχλημένη η Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σαμαρά-«Δεν ήταν χαριεντίσματα, ήταν συζήτηση»
Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»