Άκυρο άλλο ένα ένταλμα της Αστυνομίας από Ανώτατο-Επικαλείται πληροφοριοδότες, δεν καταθέτει επαρκή στοιχεία

Στην μακρά λίστα των ενταλμάτων που ακυρώνονται από το Ανώτατο, τα οποία εκδίδονται στην βάση πληροφοριών της Αστυνομίας, χωρίς να κατατίθενται περισσότερα στοιχεία, προστέθηκε άλλο ένα, ωστόσο παρά τις διαδοχικές αποφάσεις, δεν φαίνεται να διαφοροποιείται η κατάσταση, εξού και σε κάποιες περιπτώσεις το Ανώτατο προέβη σε υποδείξεις κατά τόσο των Αρχών όσο και των πρωτόδικων Δικαστηρίων, λέγοντας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάκτυλο σε Αστυνομία και Δικαστήρια το Ανώτατο για εντάλματα βάσει πληροφοριών

Ωστόσο, το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ, αλλά με βάση αρκετές αποφάσεις, φαίνεται πως η Αστυνομία, χωρίς να παρουσιάζει επαρκή στοιχεία, εξασφαλίζει εντάλματα από το Δικαστήριο, στα οποία επίσης πέφτει η ευθύνη, πετυχαίνοντας είτε μια σύλληψη είτε μια έρευνα σε ιδιωτικό χώρο ή σε δεδομένα προσώπων, τα οποία στη συνέχεια ακυρώνονται, αλλά η ευκολία με την οποία εκδίδονται, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα. Και αυτό διότι, με βάση πάντα τα όσα προκύπτουν από τις αποφάσεις, η Αστυνομία στην βάση μιας πληροφορίας από πληροφοριοδότη, ο οποίος ενδεχομένως να έχει κίνητρο ή να έχει ανταλλάγματα, μπορεί να εισβάλει στο σπίτι ενός προσώπου ή να του κατασχέσει προσωπικά του αντικείμενα, όπως κινητά και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς να αναγκάζεται να παρουσιάσει στοιχεία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές, που εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας ή σύλληψης σε βάρος προσώπων, στους οποίους καταλογίστηκαν πολύ σοβαρά αδικήματα, που εν τέλει οι πληροφορίες του «αξιόπιστου πληροφοριοδότη» αποδείχθηκαν άνθρακας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση περί σχεδίου δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Σχολικής Εφορίας της Λεμεσού, Ντίνου Έλληνα, για την οποία συνελήφθησαν τρία πρόσωπα στην βάση προφορικών ισχυρισμών πληροφοριοδότη που κρίθηκε μάλιστα αξιόπιστος, στους οποίους καταλογίστηκε η αναζήτηση 8000 σφαιρών (!) για να τον δολοφονήσουν. Ισχυρισμούς τους οποίους διακωμωδούσε ακόμα και ο «στόχος», ενώ στη συνέχεια η υπόθεση αποδείχθηκε φιάσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γράψτε... φιάσκο! Μα οκτώ χιλιάδες σφαίρες για να σκοτώσουν τον Έλληνα;

Στην εξίσωση μπαίνουν και οι αναφορές περί αξιοπιστίας των πληροφορίων, που παρά τα όσα αναφέρει η Αστυνομία, δεν στοιχειοθετούνται στη συνέχεια. Ενδεικτική είναι η τελευταία περίπτωση, όπου η Αστυνομία θεωρούσε πως απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας από Κεντρικές, στην βάση και πάλι πληροφοριών, εκδίδοντας ένταλμα έρευνας σε οικία προσώπου. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού που προκάλεσε εντύπωση ήταν η αναφορά για «πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας», ωστόσο όχι μόνο δεν καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον οποιουδήποτε, όχι μόνο δεν είχε συλληφθεί κανένας ύποπτος αλλά το Ανώτατο ακύρωσε το ένταλμα, καθώς δεν παρουσιάστηκαν οποιαδήποτε στοιχεία, παρά τις αναφορές για πληροφορίες υψηλής αξιοπιστίας, με τον όρκο του ανακριτή να αναγράφει ακόμη και διαλόγους.

Σχετική απόφαση εδώ: Άνθρακας τα περί σχεδιαζόμενου φόνου από Κεντρικές-Ακύρωσε την «πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας» το Ανώτατο

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετές πληροφορίες που φθάνουν ενώπιον της Αστυνομίας ενδεχομένως να είναι βάσιμες, εντούτοις έχει το βάρος της ευθύνης να τις διερευνά και να τις αποδεικνύει, προκειμένου στο τέλος να μη παραμένει εκτεθειμένη, γελώντας εις βάρος της οι δυνητικοί παραβάτες, ενώ από την άλλη, δεν θα πρέπει η οποιαδήποτε παρανομία να πατάσσεται με παράνομο τρόπο, χωρίς εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Περαιτέρω, το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και την πολιτεία, αφού δεν μπορούν να παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα, χωρίς επαρκή επαρκή στοιχεία και με τόσο ευκολία, δημιουργώντας ζητήματα, όπως έγινε στην περίπτωση με το ένταλμα έρευνας σε οικία για λογαριασμό παρωδία, που επίσης ακυρώθηκε.

Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί άλλη μια απόφαση που εκδόθηκε στις 2 Απριλίου, με το Ανώτατο να ακυρώνει ένταλμα έρευνας σε οικία στη Λεμεσό, κατά τον Φεβρουάριο του 2024, που εκδόθηκε και πάλι στην βάση πληροφοριών της Αστυνομίας. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, έδωσε την συγκατάθεση του για να ακυρωθεί το σχετικό ένταλμα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στον όρκο του ο ανακριτής της Αστυνομίας, αναφερόταν σε «πληροφορία από πληροφοριοδότη του περιβάλλοντος του υπόπτου, ο οποίος του καταλόγιζε ότι αποκρύβει στην κατοικία και στο αυτοκίνητο του ναρκωτικά και ότι προμηθεύει με ναρκωτικά άλλα πρόσωπα, που τον επισκέπτονται στην κατοικία του ή διακινούμενος με το αυτοκίνητο του».  

Το Ανώτατο, που εξέταση την προσφυγή των δικηγόρων του, Δημήτρη Λοχία και Δημήτρη Τσολακίδη, αναφέρει πως «ουδεμία περιγραφή των γεγονότων που συνθέτουν την πληροφορία γινόταν στον όρκο, στον οποίο αναφερόταν ότι: ''Περισσότερα στοιχεία ή λεπτομέρειες αναφορικά με την πληροφορία δεν μπορούν να αποκαλυφθούν διότι τούτο πιθανό να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας του πληροφοριοδότη ωστόσο μπορούν να παρουσιαστούν από τον ανακριτή της υπόθεσης μόνο στο Δικαστήριο΄΄. Δεν φαίνεται να τέθηκε άλλη μαρτυρία ενώπιον του κατώτερου Δικαστηρίου, αφού ό,τι ο Δικαστής που εξέδωσε το ένταλμα κατέγραψε ότι πως είχε ικανοποιηθεί από το περιεχόμενο του όρκου».

Το μόνο επιπρόσθετο στοιχείο που ανέφερε ο ανακριτής, ήταν πως ο ύποπτος είχε τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση, κατά την οποία θεάθηκαν να επισκέπτονται την κατοικία του υπόπτου σε ακανόνιστες, όπως χαρακτηρίστηκαν, ώρες και να παραμένουν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα στην κατοικία.

Ωστόσο, το Ανωτάτο υπέδειξε στην απόφαση του, πως «η μαρτυρία αναφορικά με την παρακολούθηση από μόνη της δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει εύλογη υποψία ότι στην κατοικία του Αιτητή θα ανευρίσκονταν ναρκωτικά. Θα μπορούσε σε συνδυασμό με άλλη μαρτυρία να έχει αυτή τη δυναμική.  Όμως, τα περί της πληροφορίας για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών αναφορικά με τον Αιτητή δεν συνιστούσαν μαρτυρία που θα μπορούσε να εκτιμηθεί ώστε να δημιουργήσει στο κατώτερο Δικαστήριο εύλογη υπόνοια ότι στην κατοικία του Αιτητή αποκρύπτονταν ναρκωτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση
Αριθμός σφαιρών εντοπίστηκε από την Αστυνομία κατόπιν πληροφορίας