Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ

Τα επόμενα βήματα, για το σχέδιο δράσης με 50 δράσεις σε πέντε διαφορετικούς πυλώνες, με απώτερο στόχο την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, καθορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να ξεκινά διαβουλεύσεις με την κοινωνία και με οργανωμένα σύνολα, ώστε να ακούσει τις θέσεις τους, για να καταλήξει στο τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε ανακοινώσει ότι στα σκαριά βρίσκεται ένα σχέδιο δράσης, για την διαπολιτισμική ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία, ώστε να απαμβλυνθεί το μείζον πρόβλημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τόσο την Κύπρο, όσο και γενικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα σχέδιο δράσης, το οποίο είναι βασισμένο σε πέντε πυλώνες, η κατάρτιση του οποίου είχε ξεκινήσει από το Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με διάφορα σύνολα της κοινωνίας, όπως είναι μεταξύ άλλων οι εργοδότες, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι ιδιοκτήτες κατοικιών, ώστε να ακούσει τις απόψεις και τις θέσεις τους για τη συγκεκριμένη πολιτική. Στόχος είναι να καταγραφούν όλες οι θέσεις και στη συνέχεια να γίνει μία μελέτη και αξιολόγηση, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να ενταχθούν στο τελικό κείμενο που θα ετοιμαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βασικοί στόχοι των 50 δράσεων του ΥΠΕΣ για την κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών

Η συγκεκριμένη διαβούλευση αναμένεται να είναι παγκύπρια, με την έναρξη να γίνεται σήμερα στη Λευκωσία και θα ακολουθήσει η Λάρνακα και στη συνέχεια η Λεμεσός. Αυτό που επιδιώκει να ακούσει από την επαφή του με την κοινωνία ο υπουργός Εσωτερικών είναι τις απόψεις που επικρατούν αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη των μεταναστών σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Στη συνέχεια, οι εισηγήσεις και προτάσεις θα ταξινομηθούν και οι καθ’ ύλη αρμόδιοι υπουργοί θα τις αξιολογήσουν.

Σημειώνεται πως στην προσπάθεια, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας, Παιδείας και Υγείας, καθώς και η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, δεδομένου ότι οι πέντε πυλώνες στους οποίους βασίζεται το σχέδιο δράσης είναι η εκπαίδευση, οι δεξιότητες, η εργασία, η στέγαση και η υγεία. Στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, η εποπτεία του μεταναστευτικού ζητήματος παραμένει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο για το σχέδιο δράσης. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών έχει ως απώτερο στόχο να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες και εντός Απριλίου να οδηγηθεί το τελικό κείμενο στο Υπουργικό Συμβούλιο για να ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι με την εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, το Υπουργείο Εσωτερικών όταν ανακοίνωσε το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είχε ξεκαθαρίσει πως αφορά στους μετανάστες που κατέχουν νόμιμο καθεστώς παραμονής στην Κύπρο. «Πέραν από τις ενέργειες που γίνονται για την αποτροπή των ροών, την αύξηση των επιστροφών και τη βελτίωση των υποδομών, είναι και η ομαλή ενσωμάτωση και ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας», είχε αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης στους εταίρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχέδιο με 50 δράσεις για κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών ετοίμασε το ΥΠΕΣ-Σε ποιους τομείς αφορά

Συνεχίζονται οι επαφές για το καθεστώς της Συρίας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες για να προωθήσει το αίτημα της Κυβέρνησης, ώστε να αξιολογηθεί ξανά το καθεστώς της Συρίας, για να είναι εφικτό να γίνουν επιστροφές μεταναστών σε κάποιες περιοχές που είναι ασφαλείς. Μία πολιτική που είχε ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο και όπως είχε δηλώσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, είναι μια απόφαση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι η αρμοδιότητα βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, ο οποίος επανεξετάζει συνολικά τις τρίτες χώρες υπό αυτό το πρίσμα.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου και για τρεις ημέρες, αναμένεται να επισκεφτεί κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τσεχία, η Δανία και η Ελλάδα και θα έχει επαφή με τους υπουργούς που διαχειρίζονται το μεταναστευτικό, ώστε να τους ενημερώσει και να αναπτύξει το συγκεκριμένο αίτημα της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαφές Ιωάννου σε κράτη μέλη για μεταναστευτικό-Προώθηση της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Χιονίζει για τα καλά στα ορεινά-Μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες
Η άμεση προστασία και ασφάλεια των γυναικών στους στόχους των αρμοδίων
Έρευνα ΓΕΡΗΕΤ: Απεριόριστος χρόνος, sms, δεδομένα για 78% των συνδέσεων κινητής
Δεν τα βρήκαν, πάνε στη 48ωρη απεργία οι γιατροί-Πυρά Δαμιανού, δείχνει εργαλειοποίηση ασθενών
Το 36,1% γυναικών στην Κύπρο έζησαν σωματική ή σεξουαλικη βία κατά την διάρκεια της ζωής τους
Οδηγίες διαχείρισης καρκίνου θυρεοειδούς και χρόνιας νεφρικής νόσου από τον ΟΑΥ
Εκστρατεία συλλογής τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ανένδοτες οι συντεχνίες στο σκυρόδεμα-Ο όρος που θέτουν για να τερματίσουν την απεργία
Αποκλειστικά για επείγοντα περιστατικά θα λειτουργούν τα ΤΑΕΠ κατά την απεργία-«Ύψιστη προτεραιότητα οι ασθενείς»
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank