Γεραπετρίτης: Στις 30 Μαρτίου η «βίζα εξπρές» σε Τούρκους για επίσκεψη σε νησιά

Στα τέλη Μαρτίου εκτίμησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ότι θα καταστεί εφικτή η έναρξη της πρώτης φάσης του προγράμματος για χορήγηση θεώρησης εισόδου-«express» σε Τούρκους πολίτες για επίσκεψη σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Νικητιάδη, ο κ. Γεραπετρίτης αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στη δρομολόγηση του συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για ένα έργο υψηλής συνθετότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ελήφθη, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.

«Ευελπιστούμε ότι σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, σχεδόν σε τρεισήμισι μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, θα έχουμε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες που εμπλέκουν και δήμους, όχι μόνο την κεντρική εξουσία, θα έχουμε και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, θα έχουμε κάνει χωροταξία, θα έχουμε στείλει προσωπικό και θα έχουμε εξασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία του συστήματος», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, τοποθετώντας την πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του προγράμματος στις 30 Μαρτίου.

Όπως είπε, τα νησιά τα οποία θα ξεκινήσουν είναι αυτά τα οποία έχουν ήδη εγκατεστημένες υποδομές, όπως για παράδειγμα η Ρόδος και η Κως.

Μιλώντας για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στη διμερή προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.

Επίσης, σημείωσε, ότι πολλά επιπλέον νησιά πέραν των προβλεπόμενων έχουν αιτηθεί να μετάσχουν στο πρόγραμμα, ωστόσο με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη θεώρηση εισόδου συνιστά διαφοροποίηση εξαιρετικού χαρακτήρα, σε σχέση με τους κανόνες της Σύμβασης Σένγκεν, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια επέκτασης του προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στον υψηλό συντονισμό Υπουργείων, που απαιτεί η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, στο οποίο μετέχουν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία και με τους δήμους των δέκα νησιών που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα κοντά σε υποστατικά και οικοδομές στην Ανάγεια
Ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών
Τριανταοκτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία από τις 24 Απριλίου (pic)
Mικρές εστίες φωτιάς στη Λεμεσό-Στη μάχη δύο εναέρια μέσα
Ενέδρα θανάτου δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το φονικό στον Βύρωνα-Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι Αρχές
Διασωληνωμένος 53χρονος μετά από τροχαίο στο Παραλίμνι-Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο
Ραγίζει καρδιές 31χρονη γιατρός TikToker που έφυγε από καρκίνο-«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει»
Mαφιόζικη εκτέλεση στον Βύρωνα, τον γάζωσαν μπροστά στο παιδί του-«Ο μπαμπάς μου, ο μπαμπάς μου...»
Συνελήφθη 16χρονος για διαρρήξεις και κλοπή αυτοκινήτου στη Λευκωσία
Συζητήσεις ΟΗΕ και ΗΠΑ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο στη Γάζα