Μητέρες φεύγουν από τη δουλειά για να θηλάσουν-Ανάγκη για δημιουργία χώρων θηλασμού

Ακάλυπτες μένουν οι μητέρες, που αναγκάζονται να φεύγουν από τη δουλειά τους, για να θηλάσουν ή να αντλήσουν μητρικό γάλα, με αποτέλεσμα να τους αποκόπτεται μέρος από το μισθό τους, με τη Βουλή να εντοπίζει κενά, όσον αφορά στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2018, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι.

Το 2020 το Υπουργείο Υγείας είχε καταθέσει τροποποιητικούς κανονισμούς, για τον περί προστασίας της μητρότητας νόμο του 2018, βάσει των οποίων καθορίζονταν ελάχιστες απαιτήσεις για τη δημιουργία και λειτουργία των χώρων στους οποίους οι εργαζόμενες θα μπορούν, χωρίς δυσκολία και με πλήρη ασφάλεια για τις ίδιες και τα βρέφη τους, να θηλάζουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, οι κανονισμοί είχαν αποσυρθεί από το Υπουργείο Υγείας, πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν, προκειμένου να κατατεθούν εκ νέου με τη ρύθμιση του μητρικού θηλασμού σε δημόσιους χώρους, όπως είχε αναφερθεί.

Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια, από πλευράς Υπουργείου Υγείας για να κατατεθούν νέοι κανονισμοί, με το θέμα να παραμένει στάσιμο, με την Επιτροπή Υγείας να επιδιώκει να ανοίξει ξανά το διάλογο, με στόχο να βρεθεί μία λύση που θα παρέχει στήριξη στις μητέρες.

«Το θέμα εγγράφηκε πριν έρθουν οι κανονισμοί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, επειδή θεωρούσα ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για να διευκολύνουμε τις γυναίκες στη μητρότητα. Θεώρησα τότε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη δημιουργία χώρων θηλασμού είτε σε δημόσιους χώρους που αφορούν το κοινό, είτε σε χώρους εργασίας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αφορά στις εργαζόμενες γυναίκες», επεσήμανε στον REPORTER η εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού και αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Σάβια Ορφανίδου.

Την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων χώρων υπογραμμίζουν και οι καταγγελίες που φτάνουν ενώπιον της Βουλής, αφού όπως επεσήμανε η κα. Ορφανίδου «υπάρχουν καταγγελίες από νεαρές μητέρες που φεύγουν μία ώρα από τη δουλειά τους για να θηλάσουν και ο εργοδότης τους αποκόβει μέρος του μισθού τους. Είναι ανάγκη να έρθουν οι κανονισμοί. Δεν είναι ανάγκη να είναι μόνιμοι, μπορεί να είναι και προσωρινοί, αλλά να τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις».

Κατά τη συζήτηση των κανονισμών που είχαν κατατεθεί, αποφασίστηκε ότι έπρεπε να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, είτε σε προσωρινή, είτε σε μόνιμη βάση, στους χώρους εργασίας, ενώ συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι έπρεπε να υπάρχει χώρος, που δεν είναι η τουαλέτα, να είναι καθαρός, να έχει ιδιωτικότητα η γυναίκα για δύο λόγους, είτε να θηλάζει, είτε για να φυλάει γάλα, κάτι που σημαίνει ότι στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους έπρεπε να υπάρχει ψυγείο και κλιματισμός.

«Δυστυχώς για κάποιο λόγο, απέσυρε τους κανονισμούς ο τότε υπουργός Υγείας, κάτι που με είχε ενόχλησε. Οπότε, αφού έχει προωθηθεί το νομοσχέδιο για την επέκταση της άδειας μητρότητας, μετά από πιέσεις δικές μου, αποφάσισα ότι πρέπει να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τους χώρους θηλασμού. Υπάρχει στο νόμο περί προστασίας της μητρότητας του 2018 άρθρο που επιβάλλει να δημιουργηθούν αυτοί οι χώροι για τις γυναίκες που θηλάζουν στον εργασιακό τους χώρο».

Δεν έγινε τίποτα

Η απόσυρση των κανονισμών που προώθησε τότε το Υπουργείο Υγείας είχε ως αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, πέντε και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, να μην έχει γίνει οτιδήποτε, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρέωση των επιχειρήσεων να ετοιμάσουν αυτούς τους χώρους.

«Πρέπει να γίνουν αλλαγές και πρέπει να έρθει το Υπουργείο Υγείας με τους κανονισμούς. Υπάρχει υποχρέωση με βάση νόμου, ότι γυναίκα που επιλέγει να διακόψει την εργασία της για να θηλάσει, να αντλήσει ή να αποθηκεύει μητρικό γάλα και ο εργοδότης της υποχρεούται να παρέχει σε αυτή όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Δεν είναι προαιρετικό, είναι υποχρεωτικό. Ήταν λάθος που το απέσυρε η Κυβέρνηση», τόνισε η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πάντως, η κα. Ορφανίδου ξεκαθάρισε πως προτίθεται να πιέσει την Κυβέρνηση για να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές και να καταθέσει τους απαραίτητους κανονισμούς που θα αλλάξουν την κατάσταση, «επειδή αυτό είναι το σωστό πράγμα να γίνει για να διευκολύνουμε τις γυναίκες».

Δειτε Επισης

Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες
Απόδοση τιμής στη θυσία του Μιχαλάκη Καραολή από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους
Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους
Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και Υπ. Θήρας
Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ-Μείωση στην Κύπρο
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη
Μεγάλη δεντροφύτευση στη Μοσφιλωτή από την Πράσινη Ασπίδα, μέσο του προγράμματος You Reforest Cyprus
Σε λειτουργία δύο νέα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία