Σύσφιξη σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου και συνεργασία στα ενεργειακά επιθυμεί ο Ερντογάν

«Μαζί με την Τουρκία θα μετατρέψουμε σε καλύτερες σχέσεις τις διαφωνίες και τις σχέσεις στην περιοχή», δήλωσε ο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο υποδέχθηκε ο ίδιος στο αεροδρόμιο του Καϊρου. Ο Σίσι δήλωσε ότι θα επισκεφθεί αργότερα την Τουρκία ενώ ο κ. Ερντογάν αποκαλώντας τον «αγαπημένο αδελφό» ανέφερε ότι τον περιμένει στην Άγκυρα. Ανέφερε επίσης ότι αξιολογούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα τη ενέργειας ενώνοντας τις δυνάμεις τους  με την Αίγυπτο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε για τη Γάζα ότι η βοήθεια που παρέχουν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. «Όταν μιλάμε με τον κ. Ερντογάν, θέλουμε ιδιαίτερα να συναφθεί κατάπαυση του πυρός και να επιτευχθεί ειρήνη, ειδικά στη Δυτική Όχθη».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι «ταυτόχρονα, όλες τις άλλες διαφωνίες και όλες τις σχέσεις στην περιοχή, εμείς μαζί με την Τουρκία θα τις μετατρέψουμε σε καλύτερες σχέσεις το συντομότερο δυνατό».

Όπως είπε, θέλουν νέες και ευημερούσες εξελίξεις προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία αργότερα.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ότι «έχουμε μια ιστορία και πολιτισμό με την Αίγυπτο που καλύπτει χίλια χρόνια. Με τη δύναμη που αντλούμε από αυτή τη βαθιά ριζωμένη κληρονομιά, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου στο επίπεδο που τους αξίζει».

Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι βλέπουν ότι η ίδια ισχυρή βούληση υπάρχει και από την αιγυπτιακή πλευρά. «Μετατρέψαμε το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου σε επίπεδο των προέδρων», είπε.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι περιμένει  τον «αγαπημένο μου αδελφό» όπως τον αποκάλεσε «να έρθει στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου μας. Πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις μας».

Για το εμπόριο και την οικονομία ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «αποτελούν την ατμομηχανή της συνεργασίας μας. Θα αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μας στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια».

Για την αμυντική βιομηχανία είπε ότι «είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουμε σοβαρές δυνατότητες. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στον αιγυπτιακό αμυντικό τομέα και επίσης αξιολογούμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ενώνοντας τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο».

Για την κυβέρνηση Νετανιάχου, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, καταστροφής και σφαγής απερίσκεπτα, παρά όλες τις αντιδράσεις. Είναι προτεραιότητά μας η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα χωρίς κανένα εμπόδιο».

«Ο ισλαμικός κόσμος, η διεθνής κοινότητα, ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα που θα οδηγήσει σε γενοκτονία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε συνεργασία και αλληλεγγύη με τους Αιγύπτιους αδελφούς μας για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι «κατά τις συναντήσεις μας με τον κ. Πρόεδρο, είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα θέματα στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. Υποστηρίζουμε πλήρως την ενότητα, την αλληλεγγύη, την εδαφική ακεραιότητα και την ειρήνη αυτών των τριών αδελφών χωρών».

«Δεν θέλουμε ποτέ να δούμε σύγκρουση, ένταση και κρίση ούτε στην Αφρική ούτε στη Μέση Ανατολή ούτε σε άλλα μέρη της καρδιάς μας. Για το σκοπό αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα