Στο τελικό στάδιο η αξιολόγηση του φακέλου για το θανατηφόρο του 2012 από την Νομική Υπηρεσία
06:00 - 15 Δεκεμβρίου 2023
Από τις αρχές Νοεμβρίου βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας το πόρισμα για το πολυσυζητημένο ορφανό θανατηφόρο δυστύχημα του 2012 στην Μουτταγιάκα, έπειτα από το οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Ανδρέας Λοϊζου, με την υπόθεση ωστόσο να παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και έντεκα χρόνια και με την οικογένεια του θύματος να περιμένει μέχρι σήμερα απονομή της Δικαιοσύνης. Μια υπόθεση, που ήρθε ξανά στο φως και άφησε σκιές γύρω από πρόσωπα και ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν κατά τον ουσιώδη χρόνο, με τους ισχυρισμούς που αφέθηκαν να δημιουργούν οσμή συγκάλυψης. Είναι για αυτό το λόγο, που στον απόηχο των όσων διατυπώνονταν, η οικογένεια του άτυχου Ανδρέα, απέστειλε επιστολή και ζήτησε νέα έρευνα για το θανατηφόρο, αφού αυτή δεν άρχισε αυτεπάγγελτα με την παρέμβαση των θεσμών, ώστε να διαφανεί από τη μια αν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό, σε διαφορετική περίπτωση, από την άλλη, να καθαρίσουν με αυτό τον τρόπο τις σκιές που πύκνωσαν πάνω από συγκεκριμένα πρόσωπα.
Από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, όταν η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο, λίγο μόλις μετά την πολυσυζητημένη απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας που προκάλεσε ερωτήματα, να μην ασκήσει ποινικές διώξεις σε πολύκροτη υπόθεση που προηγήθηκε και στην οποία υπήρχαν κοινοί παρονομαστές, με επίκληση στο δημόσιο συμφέρον και χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση, η Αστυνομία βγήκε μπροστά, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό, ενώ είχε αναφερθεί τόσο από τους εκπροσώπους της όσο και από τον ίδιο τον Αρχηγό του Σώματος, πως εξετάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε.
Των αναφορών της Αστυνομίας ακολούθησαν οι αποκαλύψεις του πορίσματος του θανατικού ανακριτή, που κατέγραφε διαφορετικά δεδομένα σε ότι αφορά κάποιες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα για το αναζητούμενο όχημα, ενώ άφησε παραθυράκι για ποινική δίωξη εμπλεκόμενου προσώπου. Στη συνέχεια, η οικογένεια του θύματος βγήκε μπροστά, διαψεύδοντας ισχυρισμούς που προέβαλε η Αστυνομία και ζήτησε εκ νέου έρευνα, ενώ στο προσκήνιο ήρθαν και οι ισχυρισμοί των φίλων του άτυχου 17χρονου, που βρίσκονταν στην σκηνή του δυστυχήματος και κατά τον ουσιώδη χρόνο, επέστρεφαν όλοι μαζί στις οικίες τους μετά από διασκέδαση.
Την νέα έρευνα ανέλαβε τετραμελής ομάδας του Αρχηγείου Αστυνομία, με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος διεξήγαγε εξετάσεις προς κάθε κατεύθυνση, ενώ λήφθηκαν σωρεία καταθέσεων και εξετάστηκαν ενδελεχώς όλοι οι ισχυρισμοί. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο REPORTER, κατά τη διερεύνηση προέκυψαν λάθη και παραλήψεις, σε σχέση με ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν, ενώ μετά την έρευνα που διήρκησε πέντε μήνες και στη βάση του μαρτυρικού υλικού, το πόρισμα κατατέθηκε με την εισήγηση για οκτώ ποινικές διώξεις. Οι επτά από αυτές, αφορούν μέλη της Τροχαίας που είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλοκή στις έρευνες, ενώ το όγδοο πρόσωπο είναι εκτός της τάξεως της Αστυνομίας, ωστόσο δεν πρόκειται για την αναζητούμενη οδηγό που προκάλεσε το τροχαίο και στη συνέχεια εγκατέλειψε τη σκηνή. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, προέκυψαν συγκεκριμένες αναφορές και ισχυρισμοί, ωστόσο λόγω του ότι έχουν παρέλθει έντεκα χρόνια, το εγχείρημα των ανακριτών ήταν εξαρχής εξαιρετικά δύσκολο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινικές ευθύνες σε οκτώ πρόσωπα δείχνει η δεύτερη έρευνα για το θανατηφόρο του 2012-Το μπαλάκι στην Εισαγγελία
Με την ολοκλήρωση των ερευνών, το πόρισμα με τις εισηγήσεις παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία, η οποία από την πλευρά της, όπως είχε ανακοινώσει και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέθεσε την μελέτη του σε ανώτερη λειτουργό, η οποία στη συνέχεια θα ετοιμάσει τις δικές της εισηγήσεις και θα ενημερώσει σχετικά τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Σημειώνεται, πως όπως έγινε σε και άλλες περιπτώσεις, οι εισηγήσεις της λειτουργού ή η τελική απόφαση της ηγεσίας της Εισαγγελίας, μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή του Βοηθού Αρχηγού που εισηγείται οκτώ ποινικές διώξεις, χωρίς μάλιστα να προτείνει πειθαρχικά, παρά μόνο ποινικά αδικήματα.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από τη Νομική Υπηρεσία, η μελέτη του φακέλου της υπόθεσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει κατάληξη και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αυτές θα ανακοινωθούν. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, αναμένει από την πλευρά της και η οικογένεια του 17χρονου, η οποία με ανακοίνωση της, όταν η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο, είχε αναφέρει πως «ο Ανδρέας έχει φύγει άδοξα και 11 χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη από τους υπαίτιους που του στέρησαν την ζωή», ενώ σε σχέση με τις τοποθετήσεις από πλευράς Αστυνομίας, είπε πως «η Αστυνομία Κύπρου προέβη σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, μεταξύ άλλων ότι οι μαρτυρίες ήταν μόνο δύο προσώπων, πράγμα αναληθές γιατί υπήρχαν πολλοί μάρτυρες και ότι η Αστυνομία επισκέφθηκε πολλές φορές την οικογένειά μας, πράγμα το οποίο δεν ευσταθεί καθότι πέραν της μιας φοράς που μας επισκέφθηκαν, δεν επικοινώνησε ξανά κανένας μαζί μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτεθειμένη η Αστυνομία για το θανατηφόρο του 2012-Αντιφάσεις, διαψεύσεις και ερωτήματα
Παράλληλα τις αποφάσεις της Εισαγγελίας, αναμένει και η πλευρά του 17χρονου που ήταν συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα του άτυχου Ανδρέα και ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά, ώστε να εξετάσει τα επόμενα της νομικά βήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ενδεχόμενες ιδιωτικές ποινικές διώξεις, καθώς και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ενώ μελετώνται και διαβήματα σε ότι αφορά τις επίσημες τοποθετήσεις από πλευράς Αστυνομίας, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την κατάληξη των ερευνών. Και αυτό διότι, είχαν γίνει δηλώσεις πως δεν προκύπτει οτιδήποτε, συμπέρασμα το οποίο εξήχθη μέσα σε 24 ώρες και μετά την μελέτη του φακέλου, ενώ από τις διευρυμένες έρευνες διαπιστώθηκαν γκρίζα σημεία σε ότι αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δηλαδή, η Αστυνομία είχε καταλήξει πως δεν προκύπτει οτιδήποτε, όχι μόνο για τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης, που δεν ήταν μόνο αυτό το θέμα, αλλά και σε ότι αφορά τις ενδείξεις για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης το 2012, ενώ η νέα έρευνα καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε επτά πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στις έρευνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το «έγιναν οι έρευνες» και ουδέν μεμπτό, στον εντοπισμό ποινικών ευθυνών-Από τον Θανάση στον Ανδρέα