Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κόντρα Προεδρικού-ΔΗΣΥ και η εκ του ασφαλούς στάση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Την ώρα που όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις από τη Νέα Υόρκη, σε σχέση με τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ, στο εσωτερικό ξέσπασε κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σε σχέση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Την κόντρα πυροδότησαν οι πληροφορίες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε στην Άγκυρα τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση τους στο Ντουμπάι, πληροφορία που έφτασε μέσω Αθηνών και που ειπώθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η στάση του Προεδρικού έναντι του δημοσιεύματος, ήταν ούτε να διαψεύσει, ούτε να επιβεβαιώσει την εν λόγω πρόσκληση, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει ανέφερε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος, προσκαλούσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εκδιδόταν αμέσως ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» Προεδρικού σε Αννίτα-«Το Εθνικό θα συνέλθει μόνο όταν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν»

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με αφορμή και το εν λόγω δημοσίευμα, ζήτησε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις, με το Προεδρικό αφενός να απορρίπτει και αφετέρου να απαντά πως αν αλλάξουν τα δεδομένα σε σχέση με αυτά του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου, τότε το Σώμα θα συγκληθεί.

Βέβαια από το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα υπήρξαν εξελίξεις, πρώτον λόγω του σύντομου τετ α τετ που είχε ο Πρόεδρος με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Ντουμπάι, δεύτερον με τις εξελίξεις στο θέμα διορισμού απεσταλμένου και τρίτο με τη συνάντηση και τα όσα συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη στο δείπνο που παρέθεσε ο Κόλιν Στιούαρτ στο Λήδρα Πάλας.

Αναμφίβολα υπάρχει μια κινητικότητα, η οποία θα κορυφωθεί, όταν διοριστεί κι επίσημα και έρθει για πρώτη φορά στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη. Το ζήτημα είναι μέχρι τότε να ξεκαθαρίσουν οι όροι εντολής της και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, έτσι ώστε να μην προκαλείται η σύγχυση που δημιουργούν οι σημερινές τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη.

Η θέση της Λευκωσίας, είναι πως στην αποστολή της κας. Κουεγιάρ, δεν υπάρχει χρονικό όριο έξι μηνών, όπως επιμένει να δηλώνει ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος επιχειρεί με κάθε ευκαιρία να υποβαθμίσει τη νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Σε σχέση με τους όρους εντολής, σύμφωνα με το Προεδρικό, αυτοί θα είναι να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης μέσα από εντατικές προσπάθειες με ύψιστη προτεραιότητα να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί.

Αυτή η τοποθέτηση ουσιαστικά δίνει το μήνυμα ότι η κα. Κουεγιάρ, θα κινηθεί μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο που ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν νομιμοποιείται να μπει σε συζητήσεις, στα όσα ο κατοχικός ηγέτης αντιπροτείνει για προϋπόθεση την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και για λύση δύο κρατών.

Στην πρώτη επίσκεψη της Κολομβιανής διπλωμάτη, αναμένεται να γίνει μια πρώτη γνωριμία της με τους δύο ηγέτες, ενώ ενδεχομένως να επιχειρήσει να πάρει μια πρώτη γεύση από τις προθέσεις τους. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα δηλώσει την ετοιμότητα του να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με μόνη προϋπόθεση αυτές να γίνουν στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από την άλλη ο κατοχικός ηγέτης, αναμένεται να είναι το ίδιο ξεκάθαρος, αφού καμία από τις τοποθετήσεις του των τελευταίων ημερών δεν δείχνει πως θα αλλάξει το γνωστό αφήγημα περί ξεπερασμένης μορφής λύσης, σε ότι αφορά την Ομοσπονδία και τις «νέες πραγματικότητες» που βλέπει στο Κυπριακό.

Πάντως, ο πήχης των προσδοκιών από τη νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, είναι χαμηλός στη βάση των δεδομένων, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που αναλόγως των χειρισμών, θα καταδείξουν και προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα. Το σίγουρο είναι πως το κλειδί, είναι στα χέρια της Τουρκίας και όσες προσπάθειες κι αν γίνουν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν μπορούν από μόνες τους να λύσουν το Κυπριακό.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό και στον πόλεμο ανακοινώσεων που ξέσπασε με αφορμή την άρνηση του Προέδρου για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το γεγονός ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί της διαδικασίας, είναι και ένα μαξιλαράκι για την Κυβέρνηση και τα κόμματα της συμπολίτευσης, τα οποία υπό άλλες συνθήκες και με άλλη Κυβέρνηση, θα ήταν στα σχοινιά. Το γεγονός δηλαδή, ότι ο πήχυς είναι έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλά, επιβραδύνει τα αντανακλαστικά τους, κάθε φορά που το Κυπριακό, μπαίνει στις ράγες των συνομιλιών. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή, υπάρχει αναδίπλωση της Τουρκίας και επανέλθει στο τραπέζι για να συζητήσει, με τα δεδομένα για παράδειγμα του 2017, τότε θα είχαν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, ιδιαίτερα.

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους