«Όχι» Προεδρικού σε Αννίτα-«Το Εθνικό θα συνέλθει μόνο όταν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν»

Δεικτικό σε σχέση με το αίτημα της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, είναι το Προεδρικό, το οποίο επιμένει πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί μόνο όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν, από την τελευταία συνεδρία του Σώματος.

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρει πως, «ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται καθοδόν προς τις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ για την επιστολή της κας Αννίτας Δημητρίου, Προέδρου του ΔΗΣΥ και της Βουλής των Αντιπροσώπων, για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου, τη δεύτερη εντός μιας εβδομάδας»

Μάλιστα σημειώνει πως αντίστοιχη επιστολή έχει αποσταλεί και από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να υποδεικνύει πως, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό στον ωφέλιμο θεσμό συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο όταν και όποτε οι συνθήκες και οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κριθεί ότι είναι δικαιολογημένη η συνεδρίασή του».

Την ίδια ώρα υπενθυμίζει πως μέχρι σήμερα, «από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της Κυβέρνησης έχει συγκληθεί ήδη το Εθνικό Συμβούλιο τέσσερις φορές όπου η πολιτική ηγεσία έτυχε ενδελεχούς και λεπτομερούς ενημέρωσης τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και Διοικητή της ΚΥΠ, στις περιπτώσεις που κρίθηκε απαραίτητο».

«Όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει αμέσως και εγκαίρως συνεδρίαση του Σώματος».

«Απαιτεί συλλογικό χειρισμό»

Πάντως ο ΔΗΣΥ επανήλθε, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Ονούφριο Κουλλά, να δηλώνει πως «θα επαναλάβουμε τη θέση μας πως το εθνικό μας πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά απαιτεί συλλογικό χειρισμό. Προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη με την κυβέρνηση για την έννοια της συλλογικότητας». Υπέδειξε, δε, πως ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να περιορίζεται στην ενημέρωση «όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν».

«Στο Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να γίνεται έγκαιρη εκτίμηση των υπό διαμόρφωση εξελίξεων, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των μελών και συλλογικοί χειρισμοί. Οι θεσμικές τοποθετήσεις δεν μπορούν να υποκατασταθούν από κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές επικοινωνίες», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Κουλλά.

Διευκρίνισε, παράλληλα, πως «ο ΔΗΣΥ δεν επιθυμεί αντιπαραθέσεις. Πολύ απλά θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να βάλουμε πλάτες για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επίσης ταξιδεύει σήμερα για Βρυξέλλες, έχοντας στο πρόγραμμα της σημαντικές επαφές. Είναι και αυτός ένας σημαντικός λόγος που απαιτείται συλλογικότητα.

Η επιστολή της Αννίτας

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, έθιξε εκ νέου νωρίτερα σήμερα με δήλωση της η Πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου. Η κα. Δημητρίου, υπενθυμίζει πως επανειλημμένως διατύπωσε τη θέση πως η σύγκληση του Εθνικού, θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ απορρίπτει τη λύση που δόθηκε από το Προεδρικό, για τηλεφωνικές ενημερώσεις, από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προς τους πολιτικούς Αρχηγούς.

Σημειώνεται πως πέραν του ΔΗΣΥ, την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες και το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά επίσης ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη δήλωση της η Αννίτα Δημητρίου αναφέρει πως, «έχουμε επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση πως η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Το κυπριακό, άλλωστε, υποδεικνύει, «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά συλλογικά την πολιτική ηγεσία. Επαναφέρουμε γι’ άλλη μια φορά το εν λόγω αίτημά μας, θεωρώντας άστοχη την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης να επικοινωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο για να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις».

Και προσθέτει πως, «για τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί και οι θεσμοί να ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως είναι οι σημερινές πληροφορίες για πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Άγκυρα. Ή ακόμη και να μην υπάρχει καμία ενημέρωση».

«Ακριβώς, το Εθνικό Συμβούλιο είναι το όργανο στο οποίο μπορεί να υπάρξει η ορθή και έγκαιρη ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων, καθώς και ο συλλογικός χειρισμός των θεμάτων που αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα», καταλήγει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Δειτε Επισης

«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»