Το άσπρο-μαύρο για τον απεσταλμένο και το... ρεγουλάρισμα του Τατάρ από τον Ερντογάν

Τον απόλυτο παραλογισμό μέσα από τον οποίο καλούνται να αναβιώσουν οι συνθήκες διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μπορεί να διαγνώσει κανείς, μέσα από τις δηλώσεις που γίνονται στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα. Την ώρα που η Λευκωσία τελεί σε στάση αναμονής, ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων, στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ, συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις και να απορρίπτει κάθε συζήτηση για λύση στη βάση της Ομοσπονδίας.

Χθες το βράδυ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ, είχαν την ευκαιρία να τα πουν κατά τη διάρκεια της κοινωνικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος τους ενημέρωσε, ότι ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα, να υπάρξει ανακοίνωση από τον Αντόνιο Γκουτέρες, για τον επίσημο διορισμό της απεσταλμένης του για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τατάρ στη δεξίωση ειπώθηκε κάτι για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «σίγουρα για το Κυπριακό συζητήσαμε, ανάμεσα σε άλλα, αλλά δεν έγινε κάποια διαπραγμάτευση. Επανέλαβα στον κ. Τατάρ την ετοιμότητά μου και ότι ελπίζω να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών.

Από την άλλη, ο Ερσίν Τατάρ, δήλωσε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι «τα σχέδια ομοσπονδιακής συμφωνίας συζητούνται εδώ και 50 χρόνια, αλλά δεν έχει κατέστη δυνατό να φτάσουν πουθενά. Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το γνωρίζουν αυτό, οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό και φέρνουν το ίδιο πράγμα στην ατζέντα κάθε έξι μήνες λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να καθίσουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε έναν συμβιβασμό σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. [...] Πώς μπορείτε να μην μας σέβεστε τόσο πολύ και να συνεχίζετε να επιμένετε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η ομοσπονδιακή συμφιλίωση; Η ΕΕ θα έπρεπε να συμβιβαστεί λίγο», είπε ο Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε επίσημα ναι για τον διορισμό της Άνχελα ο Τατάρ

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, όταν αναφερόταν στο θέμα του απεσταλμένου, επέμενε πως ο νέος απεσταλμένος του Αντόνιο Γκουτέρες, δεν νομιμοποιείται να συζητήσει μόνο λύση στα πλαίσια της Ομοσπονδίας. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αναφορές του κατοχικού ηγέτη, δήλωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι δεσμευμένος από τα ίδια τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, συνεπώς από εκεί παίρνει τους όρους εντολής του ο Γενικός Γραμματέας, άρα, και ο απεσταλμένος του κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο.

Πάντως σε ότι αφορά τον διορισμό Κουεγιάρ, πλέον μετά τις δύο θετικές απαντήσεις που έλαβε ο Γενικός Γραμματέας, αναμένεται να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω με την επίσημη ανακοίνωση. Η πρώτη επίσκεψη της στην Κύπρο, τοποθετείται χρονικά με τον νέο χρόνο.

Πάντως, στα κατεχόμενα η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, πυροδότησε ανησυχία στον Τατάρ και τους συνεργάτες του, αφού κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν σχετικά μετριοπαθής και προσεχτικός, στη λακωνική δήλωση του για το Κυπριακό. Μάλιστα σχολιάζεται στα κατεχόμενα, ότι αμέσως μετά τη συνάντηση ο κατοχικός ηγέτης, έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στους όρους Τατάρ ο ΠτΔ-«Δεσμευμένοι από ψηφίσματα ΟΗΕ Γκουτέρες και απεσταλμένος»

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του Τατάρ, οι δύο αξιολόγησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα και τόνισαν τη σημασία των προτάσεων για συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» στην Κύπρο, οι οποίες κατ' ισχυρισμό προετοιμάστηκαν με μια «προσέγγιση αμοιβαίου κέρδους» και διαβιβάστηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το γεγονός πάντως, ότι μετά από την επικοινωνία του με τον Ερντογάν, ο κατοχικός ηγέτης, εμφανίστηκε και αυτός πιο μετριοπαθείς, δηλώνοντας πως, «η αναγνώριση μπορεί να περιμένει μια άλλη μέρα. Η πολιτική λύση μπορεί να περιμένει μια άλλη μέρα. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η συνεργασία των δύο κρατών, των δύο αρχών σε όλα τα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων».

Σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα του Σενέρ Λεβέντ, «Αvrupa», σχολιάζεται η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και γράφει το εξής σε παραπολιτικό σχόλιο: «Μετά που ο Ταγίπ Έρντογαν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και μίλησαν γλυκά, επέστρεψε στην Τουρκία και ο Ερσίν Τατάρ ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει αμέσως μαζί του τηλεφωνικώς. Γιατί; Ο Έρντογαν δεν είπε 'λύση δύο κρατών' και έπρεπε να το διευκρινίσει αυτό για να μην κάνει κάποιο λάθος. Υπήρχε αλλαγή πολιτικής; Και η δική μας εφημερίδα έγραψε ότι 'Ο Έρντογαν έγλειψε εκεί που είχε φτύσει' και ήταν αναπόφευκτο για τον Τατάρ να μιλήσει με τον Έρντογαν. Και μίλησε. Μετά από αυτή τη συνομιλία, ο Τατάρ βγήκε και είπε ότι 'μπορεί να περιμένει προς το παρόν η αναγνώριση'. Δηλαδή, δεν επιμένουμε να αναγνωριστεί τώρα η ΤΔΒΚ, γίνεται και να μην αναγνωριστεί! Είδατε πώς τον ρεγούλαρε ο Έρντογαν;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρώτα ανακοινώσεις και μετά η κάθοδος της Ανγκέλα στην Κύπρο-Ετοιμότητα ΠτΔ για επανέναρξη συνομιλιών

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό