Απαντά στους όρους Τατάρ ο ΠτΔ-«Δεσμευμένοι από ψηφίσματα ΟΗΕ Γκουτέρες και απεσταλμένος»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είναι δεσμευμένος από τα ίδια του ψηφίσματα του ΟΗΕ, άρα και ο απεσταλμένος του κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις που έγιναν χθες από τον «υπεξ» του κατοχικού καθεστώτος, ότι θέτουν ως προϋπόθεση για τον διορισμό απεσταλμένου, τη συζήτηση για αναζήτηση άλλης μορφής λύσης, πλην της Ομοσπονδίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά αποκλείει την ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ΓΓ, ο οπαίος ελπίζουμε να διορίσει μια προσωπικότητα για να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών, είναι δεσμευμένος από τα ίδια τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Από εκεί παίρνει τους όρους εντολής του ο ΓΓ των ΗΕ, άρα, και ο απεσταλμένος του κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, απάντησε πως «δεν υπάρχουν όροι, άκουσα τις δηλώσεις. Ο ΓΓ των ΗΕ είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, από κει λαμβάνει την εντολή του ο ΓΓ. Μακάρι να υπάρχει πολιτική βούληση και μπορούμε σαφώς πιο γρήγορα να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν θα χρειαστούν έξι μήνες αν υπάρχει πολιτική βούληση».

Σε ερώτηση αν απάντησε θετικά η τουρκική πλευρά στον διορισμο συγκεκριμένης προσωπικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ ότι υπήρξε επίσημη απάντηση. Γνωρίζουμε από δηλώσεις (της τουρκικής πλευράς) που έγιναν».

Αναμένει ενημέρωση από Μητσοτάκη

Σε σχέση με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα με ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ερντογάν. Μακάρι να προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δικές μας προσπάθειες».

Πρόσθεσε την ίδια ώρα πως, «είναι γνωστή και η θέση της Αθήνας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, άρα η οποιαδήποτε συνάντηση η οποία μάλιστα θα έχει θετικά αποτελέσματα, θεωρώ ότι θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια».

Ενέργειες για τη Νεκρή Ζώνη

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση στη νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα της Δερύνειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει μια αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς, της νεκρής ζώνης, με διαφορετικά περιστατικά, μια διαχρονική στάση που δεν υποβαθμίζουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση, έχουμε αποταθεί και στα Ηνωμένα Έθνη και στη Ευρωπαϊκή Ένωση, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες – αυτή είναι η προτεραιότητα μας – για να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι που ζουν στις γύρω περιοχές και όποτε χρειάζεται να παρθούν περισσότερα μέρα να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς κατασκευάζει οχυρωματικά έργα στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε πληροφόρηση για το τι γίνεται, βέβαια δεν θα ήθελα δημόσια (να αναφερθώ). Υπάρχει αυτή η γενικότερα προσέγγιση αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, είναι γεγονός, το είδα και εγώ επισκεπτόμενος πρόσφατα τον Άγιο Δομέτιο, αλλά το βλέπω καθημερινά και από τις εκθέσεις που λαμβάνουμε».

Δειτε Επισης

Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
Με Αναστασιάδη, Αννίτα και Αβέρωφ τα εγκαίνια του εκλογικού επιτελείου Δημητριάδη
BINTEO: Ροντέο από το ξύλο μεταξύ θεατών το UFC Mexico-Τύπος έριξε 2 νοκ-άουτ σε 5 δευτερόλεπτα
Διέκοψε επίσκεψη σε ουκρανική πόλη η Μπέρμποκ-Την παρακολουθούσε ρωσικό drone