«Όχι» Δικαστηρίου για επιστράτευση Μαρνερίδη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Καρφιά στην Εισαγγελία
12:19 - 08 Δεκεμβρίου 2023
Επανήλθε εκ νέου το Δικαστήριο για να ανακοινώσει την απόφαση του σε σχέση με το αίτημα της Δημοκρατίας να καταθέσει ως νέος μάρτυρας στα πλαίσια της θανατικής ανάκρισης για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, ο Δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης, στον οποίο αποτάθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να βοηθήσει, εξού και ετοίμασε σχετικό υπόμνημα.
Αυτό ανέφερε ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, προκαλώντας την αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας ως προς τα νέα δεδομένα που παρουσιάζει η Εισαγγελία με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και να καθυστερεί την διαδικασία, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό, τότε θα ζητήσουν και οι ίδιοι χρόνο έξι μηνών, ώστε να επιστρατεύσουν και αυτοί νέους εμπειρογνώμονες που θα αντικρούσουν την νέα μαρτυρία της Δημοκρατίας. Αντίδραση όμως, υπήρξε και από πλευράς Δικαστηρίου, αφού είχε γίνει προγραμματισμός και συμφωνήθηκαν οι μάρτυρες που θα κατέθεταν, με την διαδικασία μάλιστα να είχε προγραμματιστεί για να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, ωστόσο η Εισαγγελία αιτήθηκε όπως καταθέσουν νέοι μάρτυρες, ενώ είχε αναβληθεί η κατάθεση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, λόγω ασθένειας.
«Μέσα σε λίγες ημέρες τον διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας και πρόλαβε να μελετήσει το μαρτυρικό υλικό και να ετοιμάσει έκθεση;», διερωτήθηκε η θανατική ανακρίτρια, ενώ στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν, όταν η Εισαγγελία μίλησε για εχθρότητα από πλευράς Δικαστηρίου. «Παρακαλώ χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας. Δεν μπορώ κάθε μέρα να προκύπτει νέος μάρτυρας. Την προηγούμενη ήταν ο λοχίας, σήμερα ο κ. Μαρνερίδης. Είναι πρωτοφανές αυτή η υπόθεση για τα κυπριακά δεδομένα. Και ο Γενικός Εισαγγελέας, πρώτος θα έπρεπε να θέλει να τελειώνει η υπόθεση», ανέφερε από την πλευρά της η Δικαστής.
Σημειώνεται, πως πέραν του Δρ. Μαρνερίδη, η Εισαγγελία αιτήθηκε όπως καταθέσει ακόμη ένας λοχίας της Αστυνομίας που κατέγραφε οτιδήποτε αφορούσε τους ιατροδικαστές, ενώ το Δικαστήριο θα αποφασίσει και επί της ένστασης που υπέβαλαν οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση, Λυτώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, σε σχέση με τον Πανίκο Σταυριανό, όπου υπέδειξαν πως δεν πρόκειται για μάρτυρα αλήθειας και πως εναντίον του προέκυψαν επτά ποινικά αδικήματα, που καταγράφονται στο πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου.
Όσα έγιναν στην προηγούμενη διαδικασία εδώ: Ένταση στην θανατική ανάκριση για Θανάση, κούνησε το δάκτυλο σε Εισαγγελία το Δικαστήριο-«Χαμηλώστε τον τόνο σας»
Η απόφαση του Δικαστηρίου
Αφού έλαβε χρόνο 24 ωρών, η Δικαστής επανήλθε και αφού έκανε αναδρομή στο χρονικό της υπόθεσης, ανακοίνωσε πως σε σχέση με το αίτημα για να καταθέσει ο Δρ. Μαρνερίδης για λογαριασμό της Δημοκρατίας, αυτό απορρίπτεται.
«{...} Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε πως ο Εισαγγελέας απευθύνθηκε στον Ανδρέα Μαρνερίδη για να βοηθήσει. Συνέχισε λέγοντας για το υπόμνημα του και τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για να καταθέσει ενώπιον του θανατικού ανακριτή. Μετά την υποβολή του αιτήματος, υπέβαλα ερωτήσεις στην εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα για να αντιληφθώ ποιος θα ήταν ο ρόλος του κ. Μαρνερίδη, νοουμένου πως ως τώρα, δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση», είπε η δικαστής, παραπέμποντας στα όσα ανέφερε τόσο η πλευρά της Εισαγγελίας, όσο και η πλευρά της οικογένειας.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η παρούσα εξέταση διεξάγεται μετά τη διαταγή διατάγματος για επανάνοιγμα της υπόθεσης. Ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε τον Δρ. Αγαπητό. Τα ευρήματα είναι στον φάκελο της υπόθεσης. Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, διόρισε ποινικούς ανακριτές. Καθίσταται φανερό πως ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρώθηκε και τέθηκε ενώπιον του θανατικού ανακριτή. Το αίτημα της δικηγόρου του Γενικού Εισαγγελέα δεν δικαιολογείται. Εάν γίνει αποδεκτό είναι σαν να ανοίγω ξανά την υπόθεση και τέτοιο δικαίωμα δεν έχω».
Την ίδια ώρα, η θανατική ανακρίτρια ανέφερε πως το περιεχόμενο του υπομνήματος Μαρνερίδη, εμπεριέχουν διάφορες φωτογραφίες στραγγαλισμού, ενώ σχολιάζει τις εκθέσεις Αγαπητού και Καραγιάννη, παρά το γεγονός, όπως υποδεικνύει στην απόφαση, δεν είχε ανάμιξη σε κανένα στάδιο της υπόθεσης. «Η δικηγόρος της Εισαγγελίας είπε πως το υπόμνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα. Δεν επιτρέπεται η παρουσία του στην διαδικασία και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται η κατάθεση του υπομνήματος».
Παράλληλα, απαντώντας στις αναφορές τις Εισαγγελίας περί εχθρότητας, η Δικαστής έριξε καρφιά, λέγοντας: «Τέλος, αισθάνομαι το καθήκον να αναφερθώ στην έκφραση που ανέφερε η κ. Ξενοφώντος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ότι δείχνω εχθρότητα και τούτο γιατί επιδεικνύω σπουδή στην διεκπεραίωση της παρούσας θανατικής ανάκρισης, δίδοντας μάλιστα, προτεραιότητα, έναντι άλλων υποθέσεων. Προς τούτο να πω ότι ο προγραμματισμός των υποθέσεων είναι αποκλειστικό έργο του Δικαστηρίου, με τη συνεργασία βεβαίως των δικηγόρων. Είναι δε γενική αρχή, πως οι υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων πρέπει να διεκπεραιώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, αρχή η οποία επαναλαμβάνεται στη νομολογία μας. Η παρούσα θανατική ανάκριση εκκρεμεί εδώ και 18 χρόνια, πρωτοφανές φαινόμενο για τα χρονικά των Δικαστηρίων μας. Δεν παραβλέπω βεβαίως τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Είναι για αυτό το λόγο που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να εύχομαι να επιδιώκουν την ορθή και ταχεία διεξαγωγή της παρούσας θανατικής ανάκρισης, στη βάση του οικείου νόμου και των αρχών της νομολογίας μας».
Σε σχέση με το αίτημα για τους άλλους μάρτυρες, αυτό εγκρίθηκε, δεδομένου πως είχαν ανάμιξη στην υπόθεση και ως εκ τούτου αναμένεται να καταθέσει, τόσο ο Πανίκος Σταυριανός, όσο και ο λοχίας.