Η κορύφωση της σύγκρουσης και η επιλογή του Ανωτάτου

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα ωφελήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενόσω ήταν Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και παράλληλα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με απόσπαση από το Υπουργείο Εξωτερικών, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, αποτέλεσε άλλο ένα επεισόδιο στα άλλα τόσα τα τελευταία χρόνια σύγκρουσης μεταξύ θεσμών. Αυτή τη φορά, το μέτωπο που συντηρείται, είναι ανάμεσα του ίδιου του Προέδρου και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η σχέση των οποίων ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, ωστόσο η παρούσα κατάσταση χαρακτηρίζεται έκρυθμη, χωρίς να διαφαίνεται πως είτε η μία είτε η άλλη πλευρά, είναι έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της.

Στο μόνο κοινό σημείο που συμφωνούν οι δύο πλευρές, είναι στο ότι διαφωνούν, ενώ ο κάθε ένας, διαβάζει τα πράγματα από την δική του οπτική γωνία, όπως και η κοινή γνώμη, που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και τις θέσεις που διατυπώνονται και εξάγει τα δικά της συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουλ επίθεση Ελεγκτή για τα ωφελήματα Χριστοδουλίδη-Ζητά ανάκτηση χρημάτων, απευθύνει πρόσκληση για το Ανώτατο

Για την Κυβέρνηση, η έκθεση για τα «οφειλόμενα» του Προέδρου στο κράτος, φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού για πρώτη φορά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως θα αποταθεί στον νομικό του σύμβουλο, που δεν είναι άλλος από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ήδη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα μαχαίρια με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ερωτηθείς ο Πρόεδρος εάν προτίθεται να προσφύγει στο Ανώτατο, επανέλαβε πως θα αποταθεί στον Γιώργο Σαββίδη, ωστόσο την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ανέφερε πως ο Γενικός Ελεγκτής «υπερέβηκε τις εξουσίες του» και πως η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί την σύγκρουση, όμως η Ελεγκτική Υπηρεσία με τον τρόπο που ενεργεί οδηγεί τα πράγματα σε ρήξη, κάτι, που όπως είπε, τους ανησυχεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως πριν από την σχετική έκθεση, μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε αντιπαράθεση για τις διαρροές που έγιναν επί του θέματος, με το Προεδρικό να κατηγορεί τον Ελεγκτή και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να απαντά κοιτάξουν τα του οίκου τους, ενώ ακολούθησε η διαμάχη με αφορμή τα ευρήματα της Ελεγκτικής για την Αστυνομία, όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά στις μετακινήσεις των παιδιών του Προέδρου. Εξάλλου, είχε προηγηθεί το θέμα με τους συμβούλους του Προέδρου, που ενώ αρχικά, μετά τη συνάντηση των δύο που έγινε σε πολύ καλό κλίμα στις 10 Μάϊου, αφέθηκε να νοηθεί πως βρέθηκε λύση στο ζήτημα, στη συνέχεια προέκυψαν νέα ζητήματα και νέα αντιπαράθεση για το θέμα.

Την ίδια ώρα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην έκθεση του, αφού υπέδειξε πως «προκύπτει ζήτημα προσπάθειας παρεμπόδισης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην άσκηση των εξουσιών της και παρέμβασης από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας στον τρόπο με τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία ασκεί τις εξουσίες της αυτές», έδειξε στον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Κυβέρνηση, τον δρόμο του Ανωτάτου. «Με τη σαφή αυτή τοποθέτησή μας, ανοίγεται ο δρόμος, εάν η Διοίκηση Προεδρίας επιμένει να αμφισβητεί την εξουσία μας αυτή, να καταχωρήσει αίτηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με βάση το άρθρο 139 του Συντάγματος, εντός 30 ημερών από την έκδοση της παρούσας Ανακοίνωσης, προς επίλυση της διαφοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λακωνικός αλλά αιχμηρός κατά Ελεγκτή ο Πρόεδρος-Απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα

Το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο, αναφορικά με τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή, δεν είναι η πρώτη που τίθεται στη δημόσια σφαίρα. Αντιθέτως, άνοιξε ξανά και συντηρήθηκε από ορισμένους, που είχαν διαφωνήσει με τις τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Είτε αυτές αφορούσαν την κόντρα του με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, είτε με τον τέως Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ωστόσο, παρά τις κατ’ επανάληψη τοποθετήσεις ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει τα όρια, ουδείς μέχρι στιγμής έκανε το πρώτο βήμα, παρά τις προκλήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Συνεπώς, το σημαντικό ερώτημα που τίθεται αυτή τι στιγμή στο κάδρο, είναι ένα. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προσφύγει στο Ανώτατο και να σηκώσει το γάντι στην πρόσκληση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, από τη στιγμή που θεωρεί πως υπερβαίνει τις εξουσίες του;

Το εάν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος με τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ή με τον τρόπο που ενεργεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι ένα. Το εάν υπερβαίνει τις εξουσίες του και ενεργεί εκτός ορίων που καθορίζει το Σύνταγμα, είναι άλλο. Ζήτημα το οποίο μπορεί να απαντηθεί αποκλειστικά με προσφυγή στο Ανώτατο, το οποίο ενδεχομένως να είναι αυτό που μπορεί να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που καταγράφονται συχνά πυκνά μεταξύ των θεσμών. Κάτι για το οποίο απηύθυνε πρόσκληση – πρόκληση, σε διάφορες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα, στο παρελθόν, έγινε λόγος για ειλημμένη απόφαση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, να προσφύγει στο Ανώτατο για υπέρβαση καθήκοντος από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που τελικά έμεινε στα χαρτιά. Αν θα γίνει σε αυτή την περίπτωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι κάτι το οποίο αναμένεται να διαφανεί εντός των επόμενων 30 ημερών, χρονοδιάγραμμά για καταχώρηση αίτησης στο Ανώτατο. Κι αν γίνει, το διακύβευμα είναι τεράστιο και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, είναι πλέον κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους, πως δεν είναι υγιές, μέρα παρά μέρα, η κοινωνία να παρακολουθεί τους θεσμούς να ερίζουν και συνεπώς ακόμα κι αν δεν γίνει η προσφυγή στο Ανώτατο, επιβάλλεται να βρεθεί η χρυσή τομή ή τουλάχιστον να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και συμβίωσης των προσώπων που κλήθηκαν να υπηρετούν τους κορυφαίους θεσμούς του κράτους.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»