Λακωνικός αλλά αιχμηρός κατά Ελεγκτή ο Πρόεδρος-Απευθύνεται στον Γενικό Εισαγγελέα

Την πρόθεση να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, σε σχέση με την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα ωφελήματα του, από το 2014 ως το 2018, κοινοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ευθύνη να διασφαλίσει την αξιοπιστία των θεσμών και σε αυτό το πλαίσιο, θα αποστείλει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στον Γενικό Εισαγγελέα, για να ακούσει τις απόψεις του.

«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλω να διασφαλίσω την αξιοπιστία των θεσμών, δεν πρόκειται να προβώ σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο, θα αποστείλω την έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα και θα ακούσω τις απόψεις του. Δεν είναι η πρώτη φορά, γνωρίζεται, είδαμε τις τελευταίες ημέρες διάφορα».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως, «διαβάζοντας την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ξαφνιάστηκα από το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής ενημερώθηκε ότι ασκούσα και καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από καταγγελία που έγινε πρόσφατα»

Την ίδια ώρα επανέλαβε πως, «έχω υποχρέωση, έχω ευθύνη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διασφαλίσω την αξιοπιστία των θεσμών, παρά την προσωπική πικρία, στεναχώρια. Να θυμίσω ότι ο Γενικός Ελεγκτής, δημόσια είχα αναφέρει για την συνεργασία με την παρούσα Κυβέρνηση σε συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ. Μετά προέκυψαν κάποια άλλα θέματα, εν πάση περίπτωση θα αποταθώ στον Γενικό Εισαγγελέα».

Επανήλθε αφήνοντας σκιές για αντίποινα ο Ελεγκτής

Μετά την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επανήλθε καταγγέλλοντας μετακίνηση προσωπικού από την Ελεγκτική, αφήνοντας σκιές για αντίποινα, ενώ εξέφρασε την απογοήτευση του.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του: «Μετά την πρωτοφανή από το 1960 θέση της Κυβέρνησης ότι οι εξουσίες της ΕΥ τελούν υπό την έγκριση της ΝΥ (αμφισβήτηση την οποία αρμόδιο να εξετάσει είναι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), η Κυβέρνηση προχωρεί σε έμπρακτη υπόσκαψη του έργου μας ζητώντας σήμερα μετακίνηση προσωπικού της πρώην Ελεγκτικής Συνεργατισμού (ΕΥΣΕ) που ήταν τοποθετημένο στην ΕΥ από το 2014. Κι ενώ η μέχρι τώρα συνεννόηση ήταν ότι το προσωπικό που δόθηκε καθ’ υπόδειξη της Τρόικας θα αντικαθίστατο, σήμερα ξαφνικά η θέση άλλαξε. Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας».

Παράλληλα, θέλησε να αναφέρει πως «η σημερινή ανακοίνωσή μας αποδεικνύει επίσης πόσο άδικη και απαράδεκτη ήταν η κατασυκοφάντηση του Γενικού Ελεγκτή από τους εκπρόσωπους της Κυβέρνησης ως προς την πηγή που είχε δώσει στην Αλήθεια την πληροφορία ότι είχε σταλεί στην Προεδρία προσχέδιο της ανακοίνωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουλ επίθεση Ελεγκτή για τα ωφελήματα Χριστοδουλίδη-Ζητά ανάκτηση χρημάτων, απευθύνει πρόσκληση για το Ανώτατο

Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά την επιστροφή της αποζημίωσης της κανονικής άδειας, αλλά και της διαφοράς που προκύπτει από τη αποκλειστική χρήση υπηρεσιακού οχήματος, για την περίοδο την οποία διατέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν εκφράζει «γνώμη περί μη κανονικότητας» της καταβολής επιδόματος αναπληρωματικού διορισμού και επιδόματος παραστάσεως συνολικού ακαθάριστου ποσού ύψους €157.209 κατά την περίοδο που ο κ. Χριστοδουλίδης εκτελούσε χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η ΕΥ απορρίπτει δημόσιες ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες ότι υπήρχε γνωμάτευση του 2014 περί της νομιμότητας των ωφελημάτων που λάμβανε ο κ. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι «όπως προκύπτει τέτοια γνωμάτευση δεν υφίσταται».

Σε σχέση με τις απολαβές του κ. Χριστοδουλίδη η ΕΥ επικαλείται  την κανονιστική διοικητική πράξη ΚΔΠ 175/1995, η οποία επιτρέπει στον  Υπουργό Οικονομικών, σε ειδικές περιπτώσεις και με βάση κριτήρια που θα καθορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, να εγκρίνει την καταβολή ειδικού επιδόματος ή ειδικής μισθοδοσίας για τα καθήκοντα που θα ανατεθούν σε δημόσιο υπάλληλο που αποσπάται σύμφωνα με τις παρ. (δ) και (ε) του εδαφίου (1) του άρθρου 47 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου.

Σύμφωνα με την ΕΥ, από τις 14 Απριλίου 2014 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε €66.825 στη βάση του αναπληρωματικού διορισμού (δηλαδή η διαφορά της μισθοδοσίας του ως διπλωμάτη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου) και €90.384 ως επίδομα παραστάσεως.

«Κρίνουμε ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προφανές ότι η πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, και του Υπουργού Οικονομικών, τόσο ως μέλος του εν λόγω σώματος, όσο και ως η Αρχή που υλοποίησε τη σχετική Απόφαση, ήταν η παραχώρηση των συγκεκριμένων επιδομάτων. Συνεπώς, εφόσον η παρατυπία δεν φαίνεται να επέδρασε στο αποτέλεσμα της απόφασης, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι ο τύπος ήταν ουσιώδης και άρα ότι η δαπάνη δεν καλύπτεται από κανονικότητα» αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία και συμπληρώνει: «Συνεπώς, για το θέμα αυτό δεν εκφράζουμε γνώμη περί μη κανονικότητας των σχετικών πληρωμών».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων