Αναμένοντας τα νέα για Κουεγιάρ, με το βλέμμα στην Αθήνα η Κυβέρνηση

Έχοντας το ένα αυτί στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τελεί η Λευκωσία, η οποία αναμένει νεότερα κι από τη Νέα Υόρκη, σχετικά με το μέλλον της τελευταίας προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Χθες, έγινε κι επίσημα πλέον γνωστό, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, άναψε το πράσινο φως για τον διορισμό της Κολομβιανής διπλωμάτη, Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ η οποία προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και πλέον ο Γενικός Γραμματέας, μετά και το «ναι» του Ερσίν Τατάρ, προετοιμάζεται για να λάβει η νέα προσπάθεια σάρκα και οστά.

Το γεγονός ότι πλέον στέρεψαν οι δικαιολογίες, αφού ήδη ο κατοχικός ηγέτης, έχει αρνηθεί σειρά προτάσεων, τόσο για τους όρους εντολής, όσο και για πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο, συνεπώς, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να αποδεχθεί. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία απόρριψή του, ήταν για την Αυστραλή διπλωμάτη, Τζούλι Μπίσοπ, για την οποία ο κατοχικός ηγέτης, επικαλέστηκε το γεγονός ότι Αυστραλία και Κύπριακή Δημοκρατία, είναι μέλη της Κοινοπολιτείας και συνεπώς δεν θα ήταν αντικειμενική.

Σύμφωνα με τον ψευδουπεξ των κατεχομένων, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε θετικά, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για  ομοσπονδία, ενώ αποκάλυψε ότι ο διορισμός απεσταλμένου θα έχει ισχύ για έξι μήνες. «Η θέση της τ/κ πλευράς είναι να προσπαθήσει να βρει το κοινό έδαφος στη βάση δύο κρατών», ανέφερε ο  Ερτουγρούλογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε «evet» για απεσταλμένο η τουρκική πλευρά αλλά έθεσε προϋποθεση τη μη συζήτηση ΔΔΟ

Αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με την έγκριση της κας. Κουεγιάρ, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ενόψει του πρώτου της ταξιδιού στην Κύπρο. Η κα. Κουεγιάρ, αφού ενημερωθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θα πρέπει να αναμένεται στην Κύπρο με τον νέο χρόνο, για ένα πρώτο κύκλο επαφών και γνωριμίας με τις δύο πλευρές, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και την Αθήνα και την Άγκυρα.

Το ερώτημα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να απαντηθεί, έχει να κάνει με τους όρους εντολής που θα λάβει. Κι αυτό διότι, η τουρκική πλευρά, επεδίωξε σε διάφορες φάσεις, να βγάλει από το κάδρο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιδιώκοντας ο όποιος απεσταλμένος διοριστεί, να λογοδοτεί αποκλειστικά στον Γενικό Γραμματέα. Με αυτό τον τρόπο, επιχειρείται από την Άγκυρα, να ανοίξει τον δρόμο για αναζήτηση άλλων μορφών λύσης πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για την οποία είναι δεσμευμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε πράσινο φως σε Γκουτέρες για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα ως απεσταλμένη η Κυβέρνηση

Στην Αθήνα ο Ερντογάν

Σήμερα φτάνει στην ελληνική πρωτεύουσα ο Τούρκος Πρόεδρος, με τη συνοδεία οκτώ υπουργών του, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα συνεδριάσει και το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών. Σύμφωνα με την ατζέντα των συναντήσεων, στο τραπέζι θα τεθούν τα ελληνοτουρκικά, οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών που θα περιλαμβάνουν και συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κλήθηκε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι το Κυπριακό. Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επικοινωνία είναι συνεχής και ότι θα υπάρξει και αύριο τηλεφωνική συνομιλία τους.

Κληθείς να πει αν το Κυπριακό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της Κυβέρνησης, ότι κάθε βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι άσχετη με το Κυπριακό, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφέρει ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ορόσημα του Δεκεμβρίου καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024

Δειτε Επισης

Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό