Στασιμότητα στη Βουλή για Πόθεν Έσχες-Στις 31 χιλιάδες θα φτάνει ο μισθός των συνεργατών Υπουργών

Στάσιμο παρέμεινε το θέμα του νομοσχεδίου του Πόθεν Έσχες Προέδρου, Υπουργών και Βουλευτών καθώς και το νομοσχέδιο των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών, κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Στη συνεδρία εκφράστηκαν κάποιες νέες εισηγήσεις και συνεπώς τα δύο θέματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη όταν ο στόχος θα είναι η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων και η παραπομπή τους στην Ολομέλεια του σώματος αρχές Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως στο θέμα του Πόθεν Έσχες μετά από εισήγηση που αλλάζει άρδην την όλη φιλοσοφία, παρέμεινε στάσιμο.

Όπως είπε υπήρχαν ένα με δύο σημεία στα οποία έπρεπε να ληφθεί απόφαση, που ωστόσο δεν λήφθηκε και έτσι παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρία. Το ένα σημείο αφορά το σε ποιους θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του Πόθεν Έσχες και πόσο συχνά, με τη επικρατούσα άποψη να ήταν πως τα στοιχεία στον πρώτο και στον πέμπτο χρόνο της θητείας στα ενδιάμεσα να μην δημοσιοποιούνται. Επίσης, το δεύτερο σημείο υπήρξε διαφοροποίηση στο ποιοι θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των οποίων τα στοιχεία του Πόθεν Έσχες θα δημοσιοποιούνταν.

Όσον αφορά το θέμα των συνεργατών, ο κ. Μουσιούττας είπε πως τέθηκε θέμα κατά πόσον στα κριτήρια πρόσληψης να πρέπει να περιληφθεί η ολοκλήρωση τριετούς σχολής και όχι τετραετές πανεπιστήμιο. Για αυτό το λόγο ζητήθηκε να βρίσκεται στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, και έτσι το θέμα έμεινε για να συνεχιστεί τότε.

Τα σημεία διαφοράς που υπάρχουν είναι το κατά πόσον θα υπάρχει μέγιστος και ελάχιστος μισθός στους συνεργάτες. Το νομοθέτημα όπως έχει έρθει περιλαμβάνει ελάχιστο μισθό τις 25 χιλιάδες ετησίως. Στην Επιτροπή, η πλειοψηφία των μελών εισηγείται όπως υπάρχει και ελάχιστος μισθός 25 χιλιάδες και μέγιστος 31 χιλιάδες ετησίως. Η μειοψηφούσα άποψη του ιδίου είναι να παραμείνει ανοικτό εφόσον υπάρχει το συνολικό κονδύλι των 62 χιλιάδων ανά Υπουργείο και έτσι ο κάθε αρμόδιος να αποφασίζει το πώς θα κατανείμει το συγκεκριμένο κονδύλι, πάντα ελεγχόμενος από τη Βουλή.

Το άλλο θέμα, όπως είπε ο κ. Μουσιούττας ήταν το κατά πόσον θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις με την πλειοψηφία να υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν.

Το τρίτο ζήτημα που υπήρξε κάποια διαφορά είναι αυτό της συγγένειας με την εισήγηση να ισχύσει ότι ισχύει και για τους Κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Η πλειοψηφία, είπε ο κ. Μουσιούττας, έχει αποφασίσει ότι θα μπορούν να προσλαμβάνονται μέχρι 3ου βαθμού συγγένειας στον οικείο αξιωματούχο και μέχρι 1ου βαθμού συγγένειας με άλλο αξιωματούχο.

Αυτό που απομένει να κάνουμε είναι οι πλειοψηφούσες θέσεις που αν είναι διαφορετικές από το νομοθέτημα να ενταχθούν σε αυτό, ή ως έχει το νομοθέτημα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια όπου ο κάθε Βουλευτής και το κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα της τροπολογίας.

Ευχήθηκε τέλος, το νομοσχέδιο να πάρει την ερχόμενη Τετάρτη το δρόμο προς την Ολομέλεια για αρχές του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ