Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα λάβει η Κυβέρνηση αποφάσεις για τους συμβούλους

«Μα θυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει για πρώτη φορά με νομοσχέδιο για νομοθετική ρύθμιση που διέπει τα προσόντα ακαδημαϊκά ή άλλα που θα έχουν οι σύμβουλοι των Υπουργών. Μέχρι την έγκριση από τη Βουλή εκκρεμούν αρκετές θέσεις συμβούλων που δεν έχουν μέχρι σήμερα διοριστεί ακριβώς για να ολοκληρωθεί η συζήτηση ενώπιον της Βουλής», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντώντας σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος κατηγορείται για βόλεμα ημετέρων και ότι γίνονται παρασκηνιακά ενέργειες για να υπάρξει παράκαμψη των όσων προνοούνται στο νομοσχέδιο για τους συμβούλους.

«Δεν έχει ακολουθηθεί καμιά διαδικασία διαφορετική από ό,τι ακολουθήθηκε στο παρελθόν, σας θυμίσω την περίπτωση των συμβούλων της Βουλής. Εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε εκφράσει από την αρχή την ξεκάθαρη μας βούληση να βρεθεί μια νομοθετική ρύθμιση για να λήξει αυτό το ζήτημα μια και καλή, οριστικά και που θα διέπει για πρώτη φορά τα προσόντα των συμβούλων», είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στην επισήμανση ότι ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως έλαβε δέσμευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως με την έγκριση του νομοσχεδίου όσοι σύμβουλοι δεν πληρούν τα προσόντα θα φύγουν από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί, βρίσκεται ενώπιον της Βουλής για να ψηφιστεί σε νόμο. Επαναλαμβάνω ότι όταν ψηφιστεί σε νόμο προφανώς και σύμφωνα με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Είναι για αυτό τον λόγο που Υπουργοί δεν έχουν συμπληρώσει τον αριθμό των συμβούλων τους εν αναμονή αυτής της συζήτησης».

Σε σχέση με την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για θέματα που άπτονται της ασφάλειας προσώπων στα οποία έχει αναφερθεί ο Γενικός Ελεγκτής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι για το θέμα «έχουμε ήδη τοποθετηθεί όπως και η Αστυνομία καθηκόντως που είναι αρμόδια για ζητήματα ασφάλειας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, των μελών της Κυβέρνησης και των μελών της οικογένειας του Προέδρου».

Έκπληξη για τη στάση του ΔΗΣΥ

«Οφείλω να πω ότι μας έχει προκαλέσει έκπληξη η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφορικά με την στάση του κόμματος της αντιπολίτευσης για τις νέες θέσεις εργασίες στο δημόσιο. Επεσήμανε ότι «όλες οι θέσεις που προνοούνται και πήγαν στη Βουλή για αποπαγοποίηση είναι θέσεις που και ο ΔΗΣΥ έχει εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2023, είτε του κράτους είτε των δημόσιων οργανισμών. Οι περισσότερες ήταν θέσεις που προνοούνταν στον προϋπολογισμό που είχε υποβάλει η προηγούμενη Κυβέρνηση».

«Άρα, ο ΔΗΣΥ διαφωνεί που οι ίδιοι κατέθεσαν και ψήφισαν. Την ίδια στιγμή, θυμίζω ότι είναι με νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης με στήριξη του ΔΗΣΥ να μην προνοείται η διαδικασία αποπαγοποίησης θέσεων από τη Βουλή, νομοσχέδιο που η υφιστάμενη Κυβέρνηση με οδηγίες του Προέδρου έχει αποσύρει», υπέδειξε.

Πρόσθεσε ότι η αποπαγοποίηση θέσεων τα τελευταία δύο χρόνια δεν προνοούν επιπρόσθετο κόστος για το κράτος. «Εμείς ως Κυβέρνηση επαναλαμβάνουμε την προσήλωση μας σε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό, αλλά και στη λήψη αποφάσεων πάντοτε εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους», είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς αν υπήρξε διαβούλευση με τα συγκυβερνώντα κόμματα στο θέμα των εκποιήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ευελπιστούμε ότι η επικείμενη συζήτηση στη Βουλή θα κινηθεί εντός των πλαισίων των δυνατοτήτων μας, ώστε να διαμορφωθεί δίκτυ προστασίας στους ευάλωτους δανειολήπτες, και να μην εκμεταλλεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κενά που ενδεχομένως να υπήρχαν. Αναμένουμε η Βουλή να χαιρετίσει και να εγκρίνει τις προτάσεις της Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του συνολικού πακέτου μέτρων πρέπει να παραμείνει υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας και περαιτέρω οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων. Ο Πρόεδρος, επεσήμανε, είπε ότι πρόθεση του είναι να βρεθεί μια ολιστική, μόνιμη, νηφάλια προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε σχέση με τον διορισμό χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή και μόλις ψηφιστεί σε νόμο το νομοσχέδιο, ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε διορισμό.

Θα λυθεί το θέμα με τους χαμηλόμισθους

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του δημοσίου κατηγορούν την Κυβέρνηση για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να σας θυμίσω ότι ήδη έχει προηγηθεί μια συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήδη, υπάρχει μια πρόταση για τα άτομα που βρίσκονται στις θέσεις Α2,Α5,Α7. Στην πορεία προέκυψε και το αίτημα για τα άτομα που βρίσκονταν παλαιότερα στην κλίμακα Α1 για να μπορέσει να αναγνωριστεί η υπηρεσία τους ενώ βρίσκονταν σε αυτή την κλίμακα. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ήδη, το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια, όλες τις πιθανές λύσεις, έχει παρουσιαστεί ήδη μια πρόταση ενώπιον των εργαζομένων, βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους και θεωρούμε ότι το θέμα θα λυθεί».

Συνδρομή εμπειρογνωμόνων

Σε ερώτηση για τους εμπειρογνώμονες που έφθασαν στην Κύπρο από τις ΗΠΑ για να υποβοηθήσουν τις κυπριακές Αρχές στα θέματα των ερευνών για την οικονομία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος είχε εθιμοτυπική συνάντηση μαζί τους, προσθέτοντας ότι «πραγματοποιούν αυτές τις μέρες συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς και Αρχές και αποστολή τους είναι να συνδράμουν στις διαδικασίες διεξαγωγής των ερευνών, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα και με την εμπειρία που έχουν στη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων και να εντοπίσουν τυχόν ζητήματα βελτίωσης ως προς τις διαδικασίες στον τρόπο διερεύνησης αυτών των εγκλημάτων».

Για τον Ακάμα ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με οδηγίες του Προέδρου, το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις».

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό